Uudelle Palvelutori Eerikille kiitosta ikäihmisiltä

Kaarinaan perustettu palvelutori on kaikille uutta toimintaa, joten palveluohjaajat Sanna Fränti (vas.), Tuula Törnblom (kesk.) ja Anne Mari Salminen seuraavat mielenkiinnolla, millaiseksi toiminta muodostuu ja selvittävät myös uusia vastaantulevia asioita.

Kaarinan keskustaan valmistuneen ikäihmisille suunnatun Palvelutori Eerikin avajaisia vietettiin 26. maaliskuuta 400 ihmisen voimin. Nyt toiminta on pyörinyt pari viikkoa ja se on saanut ikäihmisiltä hyvää palautetta: kouluarvosanoin mitattuna ysejä ja kymppejä!

KAARINA. Kaarinan uudessa Palvelutori Eerikissä on parin ensimmäisen viikon aikana riittänyt kävijöitä. Asiakkaita on palveluohjaajien mukaan ollut noin kymmenkunta päivässä juuri eläkkeelle jääneistä noin 90-vuotiaisiin. Palvelutori ei tuota palveluita, vaan ohjaa erilaisten kaupungin ja yksityisten tarjoamien palveluiden piiriin ja välittää tietoa niistä.

– Asiakkaat ovat kysyneet esimerkiksi vaihtoehtoja asumispalveluihin, kun he ovat myymässä kotiaan. Paljon on kysytty myös kotihoidon tukipalveluista kuten siivous- ja ateriapalveluista. Tietoa kaivataan niin ikään ennaltaehkäisevistä palveluista; vaikka liikuntamahdollisuuksista, joita onkin laajasti tarjolla alueella iäkkäille, palveluohjaaja Sanna Fränti sanoo.

Kelan hakemuksista on lisäksi kysytty ja niiden täyttämisessä on myös avustettu tai ohjattu eteenpäin.

– Huonontunut muisti askarruttaa monia ja heidät voidaan ohjata muistitutkimuksiin. Terveysasioistakin kysytään välillä, mutta palvelutori ei tarjoa terveyspalveluja. Samoissa tiloissa työskentelee terveydenhoitaja, Anne Mari Salminen lisää.

Vapaaehtoiset palveluohjaajien apuna

Palvelutorilla työskentelee viisi palveluohjaajaa, joilla on sosiaali- tai terveysalan koulutus. Kaikilla on omat päävastuualueensa: asumispalvelut, kotihoidon palvelusetelit ja kotihoidon tukipalvelut sekä muistikoordinointi (kahdella). Kaksi palveluohjaajaa on aina paikalla palvelutorilla.

Lisäksi vastaanotossa työskentelee vapaaehtoinen aulaemäntä tai -isäntä. Tällä hetkellä vapaaehtoisia on palveluohjaajien mukaan parikymmentä ja lisääkin toivotaan vielä. Etenkin tilaisuuksiin heitä tarvitaan enemmän kerralla paikalle. Heille tarjotaan perehdytystä ja virkistyspäiviä. Vapaaehtoiset ohjaavat asiakkaita myös vastaamaan asiakastyytyväisyyskyselyyn.

Vapaaehtoisena aulaemäntänä työskentelevä Anneli kertoo pitävänsä työstään.

– Vaikka ihmisiä tulee tipoittain, aika ei tunnu pitkältä. Ikätovereita on aina kiva tavata, hän kertoo.

Kiitettävät arvosanat

Palaute on ollut ensimmäisten viikkojen aikana kiitettävää.

– Palaute toiminnastamme on kouluarvosanamittaristolla ollut yhdeksän ja kymmenen luokkaa. Ikäihmisiltä on tullut paljon kiitosta, että nyt on tällainen paikka, josta helppo tulla kysymään asioista. Tämä täydentää hyvin kaupungin vanhuspalveluita. Aika näyttää, millaiseksi toiminta muodostuu ja vuoden päästä ollaan jo paljon viisaampia, Sanna Fränti pohtii.

Uudet helmikuussa toimintaa varten valmistuneet tilat tarjoavat hyvät puitteet tilaisuuksille. Suunnitteilla on henkilökunnan mukaan teemapäivät ainakin muistiasioista ja edunvalvonnasta.

Marjo Peltoniemi