Soppaa ja sympatiaa Varissuolla, Lausteella ja Halisissa

Soppaa ja sympatiaa -hankkeen koordinaattorit Miia Päiviö (vas.) ja Jenni Vuorio kävivät kertomassa toiminnastaan Varissuo-Lausteen yhdyskuntatyöryhmässä 15. maaliskuuta.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirillä on käynnissä Soppaa ja sympatiaa -niminen hanke, jonka avulla pyritään ruokkimaan nälkäisiä suita ja osallistamaan ihmisiä yhteiskuntaan.

Soppaa ja sympatiaa

Hankkeen tavoitteena on tukea turkulaisten perheiden vanhemmuutta ja vahvistaa heidän omia voimavarojaan, vähentää yksinäisyyden uhkaa, ja lisätä perheiden positiivisia ihmissuhteita sekä vertaistukea lähiympäristössä.

TURKU. MLL Varsinais-Suomen piiri on käynnistänyt viime syksynä kolmivuotisen hankkeen, jonka tarkoitus on auttaa turkulaisia perheitä konkreettisesti ja matalalla kynnyksellä – tarjoamalla maksutonta ruokaa, tekemistä ja mahdollisuuden tutustua muihin lapsiperheisiin kaikille tutussa ja turvallisessa ympäristössä: päiväkodissa.

Konsepti toimii niin, että kun vanhemmat tulevat hakemaan lasta päiväkodista, he voivat koko porukalla jäädä viettämään iltaa päiväkodin tiloihin. MLL tarjoaa Arkealta tilatun lämpimän ruuan ja sitten askarrellaan, keskustellaan tai leikitään.

– MLL on pitkään järjestänyt suosittuja perhekahviloita niille perheille, joissa lapset eivät ole varhaiskasvatuksen piirissä. Nyt samantyyppistä toimintaa tarjotaan myös päiväkodissa olevien lasten perheille, kertovat hankkeen koordinaattorit Miia Päiviö ja Jenni Vuorio.

Maksuton päivällinen on saanut ihmiset liikkeelle, ja sosiaalisten kontaktien luominen on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Tarkoitus on, että sekä lapset että aikuiset saavat uusia ystäviä. Lapset kyllä tuntevat toisensa päiväkodin kautta, mutta vapaa-ajalla tapaaminen voi olla vaikeaa, jos vanhemmat eivät tunne toisiaan ollenkaan. Kun vanhemmat tapaavat, on lastenkin helpompi pitää yhteyttä päiväkodin ulkopuolella, koordinaattorit selittävät.

Hankkeessa on mukana kuusi päiväkotia: Koukkarinkadun päiväkoti Varissuolla, Villasukan päiväkoti Lausteella ja Halikolon päiväkoti Halisissa sekä kolme päiväkotia Härkämäessä. Päiväkodit on valittu hankkeeseen mukaan sosioekonomisin perustein. Toiminta on kuitenkin tarkoitettu ihan kaikille perheille, ei pelkästään vähävaraisille tai syrjäytymisuhan alla oleville.

Mukana olevissa päiväkodeissa on paljon myös maahanmuuttajataustaisia lapsia. Samalla on siis mahdollista tehdä matalan kynnyksen kotoutustyötä.

– Turussakin on paljon ilmaista ja edullista toimintaa lapsiperheille, mutta maahanmuuttajat eivät saa niistä tietoa. Me pystymme kertomaan heille tällaisista tapahtumista ja palveluista, koordinaattorit kertovat.

Toimintakertoja järjestetään tällä hetkellä pari kertaa kuukaudessa jokaisessa mukana olevassa päiväkodissa.

– Ja päivälliselle voi aina tulla aina koko perhe, myös isovanhemmat, koordinaattorit muistuttavat.

Soppaa ja sympatiaa -hanketta rahoittaa STEA, ja se toteutetaan vuosina 2017–2020 osana Kaikille eväät elämään -avustusohjelmaa. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Turun kaupunki ja Sateenkaari Koto ry.

Janica Vilen