Kuukauden esine: Särmänuppinen hevosenkenkäsolki löytyi Huhkokallion polttokalmistosta

Kuva: Museovirasto (CC BY 4.0 -lisenssi)

RAISIO. Raision museo Harkon huhtikuun esine on Huhkonkallion polttokalmistosta löydetty särmänuppinen hevosenkenkäsolki. Se on pronssia ja ajoittuu viikinkiajalle (800–1025 jKr.). Huhkonkallion polttokalmisto paljastui Rauman valtatietä rakennettaessa 1960-luvun alussa.

Soljen kehä on poikkileikkaukseltaan pyöreä ja sen päissä olevissa nupeissa on häränsilmäkoristelua. Myös soljen neula on poikkileikkaukseltaan pyöreä. Se on toisesta päästä taottu lattanaksi ja kierretty soljen kehän ympäri. Soljen suurin halkaisija on 8 cm ja pienin 6 cm.

Hevosenkenkäsoljet olivat Itämeren piirissä yleisiä viikinkiajalla. Niiden muoto ja koko vaihteli huomattavasti.

Hevosenkenkäsolkia käyttivät sekä naiset että miehet. Naiset käyttivät hevosenkenkäsolkia pukujen olkasolkina ja miehet viitan kiinnittämiseen. Hevosenkenkäsolkien käyttö jatkui myös ristiretkiajalla (1025–1150/1200 jKr.).

Kansallismuseon kokoelmiin numerolla KM 15748:2 talletettu solki on ollut esillä Harkon arkeologisessa näyttelyssä vuosina 2010–2011. Tällä hetkellä solki on Helsingissä.

Jari Näränen

arkeologi

Raision museo Harkko