Kuntapäättäjän kulma: Miksi Sauvon valtuusto olisi yrittäjiä vastaan?

KOLUMNI. Kuulin taannoin, että eräs oman kuntani taho oli teettänyt omassa organisaatiossaan kyselyn siitä, ovat sauvolaiset päättäjät heidän puolellaan vaiko heitä vastaan. Mikäköhän saattoi olla lopputulos? Kyselyn kysymysten asettelu ohjaa helposti kyselykritiikittömän vastaajan haluttuun suuntaan ja nykyisessä supersomemaailmassa ihmisille on tullut taipumus ainaiseen valittamiseen ja negatiivisuuden kautta kulkemiseen. Välillä tuntuu siltä, että päätöksenteon prosessit eivät avaudu kuntalaisille, vaikka informaatiota ja kuulemistilaisuuksia olisi tarjolla runsaastikin.

Erilaisia kyläparlamentteja tuntuu kokoontuvan vähän siellä jos täälläkin ja monet kunnalliseen päätöksentekoon tulevat asiat herättävät suurta huolta ja ihmetystä. Näissä parlamenteissa jaetaan mielipiteitä ja päädytään lopulta johonkin ratkaisuun lukuisien huhupuheiden perusteella. Kunnallisen päätöksenteon rattaat ovat huomattavasti monimutkaisemmat ja siksi monesti nopeita ratkaisuja on mahdotonta tehdä. Lain kiemurat on otettava huomioon ja kuntalaisia on kohdeltava tasapuolisesti lain edessä.

Sauvossa on jo jonkin aikaa vellonut keskustelu valtuuston mahdollisesta yrittäjävastaisuudesta. Miksi jokin päätöksentekoelin olisi tarkoituksellisesti jotakin ryhmittymää vastaan? Yleensä näitä vellovia keskusteluja johtavat ja voimallisesti eteenpäin vievät henkilöt, joilla ei ole riittävää kokemusta päätöksenteon prosesseista tai tietoa siitä, kenelle vastuut kaatuvat, mikäli esimerkiksi valtuusto tekee huonosti valmistellun ratkaisun.

Kokouksessa asian esittäjällä eli virkamiehellä on erittäin suuri vastuu siitä, esitteleekö hän asian objektiivisesti tuoden kaikki mahdolliset muuttujatekijät esille, vaiko jättämällä tietoisesti jotain kertomatta. Poliittisen päätöksentekijän on oltava valppaana ja itse tutkittava asioiden taustat seikkaperäisesti. Päätöksenteon tulee perustua vankkoihin faktoihin – ei huhupuheisiin, eikä vain yhtä kuntalaisten ryhmää kuunnellen.

Itse saan viikottain lukuisia puhelinsoittoja ja sähköpostiviestejä kuntalaisilta ja hyvä niin. Tuleepa kartoitettua perusteellisesti, missä mennään kuntalaisten mielipiteiden suhteen. Monesti puhelun aikana soittajan mielipide kääntyykin päinvastaiseksi, kun oikeat faktat tulevat pöytään.

Koen asemani kunnanvaltuustossa erittäin mielenkiintoisena vaikka asioiden tutkiminen ja hoitaminen viekin runsaasti aikaa. Kaikenkaikkiaan mottoni on, että emme saa tehdä sellaisia lyhytnäköisiä ratkaisuja, joiden kustannukset lopulta kaatuisivat kaikkien kunnan veronmaksajien maksettaviksi. Näitä ratkaisuja meillä on jo tehty riittävästi.

Jari Hakkarainen (kok.)

Sauvon kunnanvaltuuston pj.