Raision Fysioterapia kerää varoja lasten harrastustoimintaan

Raisiossa on nyt reilu fiilis!

Harrastus hakusessa ensi syksyksi? Raisiossa ensi kertaa järjestettävä Reilu Fiilis -varainkeruutempaus esittelee raisiolaista harrastustarjontaa ja kerää samalla varoja vähävaraisille raisiolaisille perheille, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa.

RAISIO. Raisiossa Kerttulan liikuntakeskuksessa järjestetään varainkeruupäivä lauantaina 9. kesäkuuta. Tapahtumapäivän tuotto käytetään lyhentämättömänä raisiolaisten vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusten tukemiseksi.

Päivä koostuu kolmesta eri tapahtumasta. Aamupäivällä kello 10–14 järjestetään lapsiperheille tarkoitettu tapahtuma, jossa on tarjolla lajikokeiluja, pomppulinnaa ja paljon muuta tekemistä. Tapahtumaan voi lähteä etsimään itselleen syksyksi uutta harrastusta tai sitten vain pitämään hauskaa perheen tai kavereiden kesken. Ohjelmaa järjestävät muun muassa paikalliset urheiluseurat ja yritykset.

Iltapäivällä järjestetään yrityksille suunnattu virkistyspäivä kello 15–18, jossa yritykset kilpailevat leikkimielisesti keskenään ja pääsevät kokeilemaan eri lajeja rennoissa tunnelmissa.

Näiden kahden tapahtuman välissä järjestetään hyväntekeväisyysottelu kello 13, jossa julkisuudesta tutut henkilöt pelaavat jalkapalloa lasten hyväksi.

– Siellä on Juhani Tammisesta ja Raision kaupunginjohtajasta lähtien paljon tuttuja nimiä, kertovat Pauliina Luukkala ja Jari Salonen Raision Fysioterapiasta.

Tapahtuman järjestää Raision Fysioterapia yhteistyössä kaupungin, seurakunnan, paikallisten seurojen ja yritysten kanssa. Sateen sattuessa tapahtuma tapahtuma siirretään sisätiloihin.

Jumpparit mukana hyvän asian puolesta

Pauliina Luukkala Raision Fysioterapiasta ja Raision Jumppareiden puheenjohtaja Teija Koskinen kannustavat kaikkia lähtemään mukaan varainkeruutapahtuman järjestämiseen. Osallistua voi monin eri tavoin!

Varainkeruutapahtumaan on lähtenyt tähän mennessä mukaan jo kymmenen raisiolaista seuraa. Yksi niistä on 30-vuotisjuhliaan viettävä ja yli tuhatta ihmistä vuosittain liikuttava Raision Jumpparit.

Vuoden vaihteessa aloittanut seuran uusi puheenjohtaja Teija Koskinen on tulevasta tapahtumasta todella innoissaan. Sen lisäksi, että yhä useampi lapsi saa tapahtuman kautta mahdollisuuden harrastaa, myös raisiolaiset seurat tulevat saamaan uusia jäseniä.

– Kyllä me säännöllisesti saadaan tietää, että harrastaminen on rahasta kiinni – eikä pelkästään niissä perheissä, joissa on vaikka pitkäaikaistyöttömyyttä. Eläminen on nykyään yhä kalliimpaa ja kun perheet joutuvat säästämään, joskus se tarkoittaa harrastuksen lopettamista, Koskinen sanoo huolissaan nykytilanteesta.

Tähänkin asti Raision Jumpparit on yrittänyt auttaa perheitä, joilla on vaikeuksia maksaa harrastamisesta.

– Meidän kanssa pystyy neuvottelemaan kausimaksuista ja seuralta voi hakea stipendiä, jos muuten ei ole varaa harrastaa. Mutta stipendien hakemiseen on perheillä todella korkea kynnys. Vähävaraisuus on edelleen aikamoinen tabu, eivätkä perheet kovin mielellään puhu taloudellisista vaikeuksistaan. Toivottavasti tätä kautta avustuksen vastaanottamisen kynnys olisi matalampi, Koskinen kommentoi.

Raision Jumppareissa kausimaksu on 110 euroa.

– Emme ole se halvin, mutta emme kyllä kalleinkaan vaihtoehto. Esimerkiksi jääurheilussa summat voi usein kolminkertaistaa, hän kertoo.

Koskinen on henkeen ja vereen harrastamisen kannalla.

– Urheilulla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia fysiikan, luuston ja motorisen kehityksen kannalta, mutta lisäksi myös sosiaalisia vaikutuksia. Lapsen osallistaminen ja se että kuuluu porukkaan tekee paljon lapsen tunnekehitykselle, Koskinen perustelee.

Lisäksi hän haluaisi saada lapset ulkoilemaan enemmän myös oma-aloitteisesti.

– Tässä nyt taistellaan sitä vastaan, että lapset viettävät aikaa vain sisällä padin kanssa. Ennen lapset olivat paljon enemmän pihalla ja pelasivat iltaan asti jalkapalloa Raikulan kentällä, mutta nykyään osallistutaan lähinnä ohjattuun liikuntaan, Koskinen kertoo haasteista.

Hope ry yhteistyössä

Liikunnan iloa Raisiossa jo vuosikymmeniä sitten.

Varainkeruutapahtuman tuottojen jakamisesta vastaa Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry. Avustuksen voi saada raisiolainen vähävarainen lapsiperhe, ja avustus tulee käyttää lapsen tai nuoren harrastusmaksuihin Raisiossa.

– Haluamme kerätä rahaa nimenomaan tänne, eikä siihen, että lapset lähtevät harrastamaan Turkuun. Haluamme tukea tätä aluetta niin, että harrastusmahdollisuudet löytyisivät mahdollisimman pitkään omasta kotikunnasta, Pauliina Luukkala toteaa.

Luukkalakin on huolissaan perheiden maksukyvystä, mutta ei niinkään siksi, että vähävaraisten perheiden määrä olisi Raisiossa jotenkin räjähdysmäisesti kasvanut, vaan siksi, että harrastusmaksut ovat nousseet.

– Mitä korkeammalle tasolle harrastuksessa noustaan, sitä korkeammaksi maksut muodostuvat kisamatkojen ja muiden lisäkulujen vuoksi. Esimerkiksi joukkueurheilussa moni joutuu jäämään ulkomaan reissuilta pois taloudellisten syiden vuoksi, Luukkala kertoo saamansa tietojen perusteella.

Janica Vilen