Lietolaiskirjailija Roope Lipasti starttasi Lapset ensin -keräyksen lastenvaunuissa

”Hatunnosto kaikille, jotka vapaaehtoistyötä tekevät!”

Liedossa asuva kirjailija Roope Lipasti kipusi lastenrattaisiin 3.4. Turussa järjestetyn MLL:n Lapset ensin -keräyksen avaustempauksessa. Kuva: Kiia Siilin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perinteinen kevätkeräys on käynnissä 15. toukokuuta asti. Lapset ensin -tempauksella kerätyt varat ohjataan paikallisyhdistysten toimintaan.

LAPSET JA NUORET. Liedossa asuva kirjailija Roope Lipasti heittäytyi Mannerheimin Lastensuojeliiton (MLL) valtakunnallisen Lapset ensin -keräyksen Varsinais-Suomen piirin 3. huhtikuuta järjestettyyn avaustempaukseen toden teolla. Lipasti kapusi lastenvaunuihin torkkupeiton alle vauvan myssy päässään ja keräyslipas kädessään.

Vastaantulijat ihmettelivät iloisina MLL:n Varsinais-Suomen piirin Päivi Keihään ja Janina Anderssonin vaunuissa työntämää jättivauvaa ja lahjoittivat rahaa Lapset ensin -keräyslippaaseen.

– Siitä on vierähtänyt tovi, kun olen viimeksi lastenvaunuissa matkannut. Onhan se ihan kelpo tapa kulkea. On peitto päällä eikä tarvitse itse kävellä. Ihan jees, jos moinen kyyti olisi useamminkin tarjolla! Ihmiset eivät edes haukkuneet, että kovin on partainen vauva, Lipasti vitsailee.

Hatunnosto vapaaehtoisille

MLL on entuudestaan tuttu järjestö Lipastille, vaikka hän ei ole vapaaehtoiseksi ryhtynytkään – ainakaan vielä.

– MLL tuli tutuksi, kun kirjoitin pitkään heidän lehteensä kolumnia. Ja muutenkin kyllä. Kun minut pyydettiin mukaan tempaukseen, ei tarvinnut paljon miettiä, sillä MLL tekee hyvää ja tärkeää työtä. On ilo auttaa heitä siinä työssä! iloitsee Lipasti.

Vapaaehtoisten tekemä työ herättää Lipastissa kunnioitusta.

– Ilman vapaaehtoisia jäisi melkoinen määrä tärkeää työtä tekemättä – eikä pelkästään MLL:ssä, vaan monissa järjestöissä. Hatunnosto kaikille, jotka vapaaehtoistyötä tekevät! Vapaaehtoistyöhön voisin ehkä ryhtyä sitten joskus myöhemmin, kun aikaa on enemmän, jatkaa Lipasti.

Viime aikoina Lipastin on pitänyt kiireisenä muun muassa kymmenosaisen äänikirjan valmistelu.

– Odottelen uuden äänikirjani ilmestymistä. Kaatopaikkakeisari-niminen aikuisten romaani on tulossa Storyteliltä varmaankin tässä kuussa. Se on kymmenosainen, vauhdikas ja humoristinen tarina pienistä unelmista ja suurista jätekasoista, joiden keskeltä löytyy niin rikkautta, rakkautta, riitaa kuin silkkaa roskaa, Lipasti kertoo.

Lisäksi Lipasti on mukana Lukupalat-sarjassa, josta ilmestyi helmikuussa hänen ja kuvittaja Harri Oksasen lukemaan opetteleville lapsille suunnattu Lätkä-Lauri ja haamupelastus -kirja.

Konkreettisia keräyskohteita

Valtakunnallisella, vuosittaisella keräyksellä taataan MLL:n vapaaehtoistoimintojen jatkuvuus.

MLL:n Varsinais-Suomen piiri kohdistaa tämän vuoden keräyksen tuoton lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämiseen. Haasteen keräykseen ovat saaneet myös varsinaissuomalaiset urheiluseurat.

Yksi piirin työmuodoista on ennaltaehkäisevä kaveritoiminta, jossa tehtävään koulutettu täysi-ikäinen vapaaehtoinen tapaa lasta tai nuorta pari kertaa kuukaudessa yhteisen tekemisen merkeissä.

– Kaveritukihenkilö on kuin isoveli tai -sisko, joka voi rohkaista ja auttaa lasta saamaan kavereita tai tukea nuorta itsenäistymisessä ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa. Pelkästään Varsinais-Suomessa kymmenet lapset ja nuoret jonottavat tälläkin hetkellä itselleen kaveria, MLL:nVarsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Janina Andersson kertoo.

MLL:n Kaarinan yhdistyksen Lapset ensin -keräyskohteena on lapsille, nuorille ja lapsiperheille suunnattu lastenkulttuuritapahtuma. Liedon paikallisyhdistys aikoo järjestää keräysvaroilla toiminnallista virkistystä ja vertaistukea lietolaisille lapsille, nuorille ja lapsiperheille, kun taas Tarvasjoella varat ohjataan Poutapilven päiväkotiin. Sauvo-Karunan yhdistys on ilmoittanut keräävänsä varoja uimakoulun toteutukseen.

Lapset ensin -keräys jatkuu ympäri Suomen 15. toukokuuta saakka. Keräykseen voi osallistua lahjoittamalla lippaaseen tai laittamalla haluamansa summan MLL:n keräystilille.

Katariina Mäkinen-Önsoy