Ikäihmisten palveluohjauksen kehittämishanke esittäytyy Paraisilla

Kuvassa vasemmalla hankejohtaja Johanna Ritvanen ja oikealla omaishoidon prosessin koordinaattori Minna Nevalainen. Kuva: Essi Heinonen.

PARAINEN. Varsinais-Suomessa alkoi 4. huhtikuuta ikäihmisten neuvonnan ja ohjauksen palveluita kehittävä kokeilu. Keskitettyä maakunnallista asiakas- ja palveluohjausmallia kehittävään KomPAssi-hankkeeseen voi tutustua seuraavaksi Paraisten kaupungintalon valtuustosalissa maanantaina 16. huhtikuuta kello 16–17.

Kolme kuukautta kestävän aloitusjakson jälkeen toimintaa jatketaan osana kuntien neuvontaa ja ohjausta, mikäli kokeilu koetaan onnistuneeksi. Keskitetyn asiakasneuvonnan ja -ohjauksen kokeilun avulla tavoitellaan yhtenäistä tapaa toimia ikäihmisten palveluissa koko Varsinais-Suomen alueella.

Kehittämishankkeessa yhdistetään erityisesti puhelimitse tapahtuva neuvonta ja ohjaus yhteistyökuntien alueella. Näin pystytään vastaamaan puheluihin varmemmin ja pidentämään aukioloaikoja. Kokeilun aikana kuntien nykyisten palveluiden lisäksi asiakkailla on mahdollisuus internetin välityksellä ottaa yhteys asiakasohjaajaan chatin avulla. Chattia voi käyttää arkisin klo 9–15 osoitteessa www.asiakasneuvonta.fi .

KomPAssi-hanke toteuttaa myös perhehoitolain edellyttämän ennakkovalmennuksen yhteistyössä Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikön ja Perhehoitoliiton kanssa. Käynnistyvä valmennus on suunnattu lyhytaikaisen perhehoidon tehtävästä kiinnostuneille.

Kokeilussa ovat mukana Perusturvakuntayhtymä Akseli, Kaarina, Lieto, Naantali, Parainen, Pöytyä, Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alue, Turku ja Uusikaupunki sekä Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry sekä Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry.

Varsinais-Suomen KomPAssi-hanke (2017–2018) on osa Sosiaali- ja terveysministeriön Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa – kärkihanketta, I&O.

TSS