Teräsrautelan nuorisotalolla laitetaan tavara kiertoon

Tuula Jokivuori (vas.), Merja Ketola, Tiina Gustafsson ja Siiri Silvan valmistelevat Ota ja/tai jätä -kierrätystapahtumaa Teräsrautelan nuorisotalolla. Kuvat: Kiia Siilin.

LÄNSI-TURKU. Teräsrautelan nuorisotalolla järjestetään tulevana viikonloppuna 14.–15. huhtikuuta kello 11–16 Ota ja/tai jätä -kierrätystapahtuma. Toteutuksesta vastaa aluetiimi, johon kuuluvat nuorisotalon ohjaaja Tiina Gustafsson, Turun seudun kehitysvammaisten tuen Merja Ketola sekä vapaaehtoiset Siiri Silvan ja Tuula Jokivuori.

– Vaihtotori toimii tuo tarpeeton, ota tarpeellinen -periaatteella. Kuka tahansa voi tuoda vaihtopöydille itselle turhaa tavaraa ja ottaa puolestaan löydöt mukaansa, Ketola esittelee tapahtumaideaa.

Järjestäjät muistuttavat, että kierrätettävän tavaran tulee olla käyttökelpoista ja siistiä.

– Kun vastaavanlainen tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2015, suosio oli valtaisa ja tuotteet vaihtoivat omistajaa alta aikayksikön. Ajatus oli ymmärretty oikein eikä kelvottomia tavaroita jäänyt nurkkiin pyörimään. Jos jotain jää yli, ne toimitetaan sitten kierrätyskeskuksiin tai hyväntekeväisyysjärjestöihin, Gustafsson toteaa.
– Tapahtuma vastaa nykypäivän kierrätystrendiin, jossa koitetaan olla hukkumatta tavaranpaljouteen, lisää Gustafsson.

Kaikille avoimelle ja maksuttomalle tapahtumalle on suunniteltu jo jatkoakin. Tavoitteena on tehdä nuorisotaloa yleisesti tutuksi säännöllisillä aukioloajoilla sekä erilaisia tempauksia järjestämällä.

– Suunnitelmissa on järjestää kesällä kierrätysteemaisia ulkotapahtumia, joihin toivomme aktiivista osallistumista erityisesti nuorisolta, aluetiimiläiset innostavat.

Länsi-Turussa asuvat Tuula Jokivuori ja Siiri Silvan ovat tuoneet oman panoksensa nuorisotalon monipuoliseen toimintaan kurssien vetäjinä.

Ensi syksynä aloitan täällä tietotekniikkakurssin, jonka tarkoituksena on tehdä muun muassa tietokoneiden, puhelinten ja digi-kameroiden käyttö tutuksi ikääntyneemmälle väestölle, Verkosta virtaa -vertaistukiohjaajaksi opiskellut Jokivuori kertoo.

Aluetiimi hakee nuorisotalolle henkilöä, jolla olisi osaamista ja kiinnostusta ohjata kangaspuilla kudontaa.

Silvan sen sijaan toimii nuorisotalon käsityömummona.

Teräsrautelan nuorisotalo on oivallinen paikka aivan kaikenikäisille. Oikea ideakeskus yli toimi- ja ikärajojen, Silvan iloitsee.

Aluetiimi hakee parhaillaan nuorisotalolle henkilöä, jolla olisi osaamista ja kiinnostusta ohjata kangaspuilla kudontaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy