Käsityökerho Hulvelan Puuhaajien perustaja Maija Laine on aina ollut kova penkkiurheilija. Eläkkeelle jäätyään hän keksi alkaa tehdä käsitöitä televisiota katsoessaan. Välillä kohdalle on osunut niin jännittäviä tilanteita, että neule on tippunut lattialle. Sitten on kerätty kutimet, nosteltu silmukat ja jatkettu taas.

RAISIO. Tiistaina 27.3. vuonna 2013 oli Hulvelan Helmessä Hulvelan Puuhaajien ensimmäinen tapaaminen, johon saapui kahdeksan ihmistä. Viisi vuotta myöhemmin käsityökerhossa on jäseniä jo 35, joista parisenkymmentä oli saapunut kerhon 5-vuotisjuhliin.

Kun juhlaväki saapui käsitöineen paikalle, kerhon perustaneella Maija Laineella oli heille yllätys.

Ajattelin, että nyt kun täytetään 5 vuotta, niin voidaan käyttäytyä kuin 5-vuotiaat, hän naurahtaa ja ojentaa kaikille jonkun tepsiläisen pelipaidan. Itsellään hänellä on päällä oma TPS-paita, jonka hän on saanut aikanaan lahjaksi.

Kerholaiset tekivät työtä käskettyä ja pukivat päälleen tepsiläisten aidot ”perjantaipaidat”. Mutta ei niitä varmaan kuka tahansa olisi hallilta voinut mennä hakemaan.

Olen käynyt viimeiset 21 kautta katsomassa TPS:n kotipeleistä kaikki muut paitsi kaksi. Siinä on tullut sitten hyvin tutuksi pelaajien ja kaikkien muidenkin toimijoiden kanssa. Kun suunniteltiin näitä synttäreitä, Tepsi oli juuri päässyt playoffeihin, joten päätin kysyä TPS:n markkinointipäälliköltä, onnistuisiko tällainen tempaus, Laine kertoo pilke silmäkulmassaan.

Maija Laine on jättänyt 21 vuoden aikana väliin vain kaksi TPS:n kotipeliä.

Eläkkeellä on aikaa neuloa

Salon käsityöharrastus alkoi, kun hän jäi eläkkeelle. Ravintolayrittäjänä hänen elämänsä oli niin hektistä, ettei käsitöille jäänyt aikaa. Mutta jääkiekolle jäi, siitä Laine piti huolen.

Ajattelin, että jokaisella ihmisellä on oltava edes yksi harrastus, ja mieluiten vielä sellainen, jossa on aikataulu, ettei sitä ala väistelemään ja siirtämään. Sitten päätin, että minulle se harrastus on Tepsi ja sitten en vain jättänyt yhtään peliä välistä, vaikka olisi ollut kuinka kiire, hän kertoo.

Alkuaikoina hänen miehensä kävi peleissä mukana, ja voitettujen pelin jälkeen pariskunta otti aina neljä senttiä konjakkia kristallilaseista omalla terassillaan, jotta naapuritkin kuulivat aina, jos TPS oli voittanut. Nykyään puoliso katsoo pelejä kotoa käsin.

Synttärilahjaksi lankoja

Hulvelan Puuhaajilla on lähes tauotta käynnissä jonkinlainen hyväntekeväisyystempaus.

Olemme neuloneet sukkia raisiolaisiin vanhainkoteihin ja lastentarhoihin. Viime jouluna tehtiin sukkia, pipoja ja lapasia Mäntymäen perhekuntoutusyksikölle. Meihin voi ottaa myös yhteyttä, jos haluaa sukat tai pipon, niin täältä löytyy aina tekijä! Laine lupaa.

Langoista taas on aina pulaa ja niitä Puuhaajat ottavat mielellään vastaan lahjoituksina. Jos siis haluaa antaa Puuhaajille vielä syntymäpäivälahjan, niin lahjoitetusta langasta tulee nauttimaan paitsi joku käsityöharrastajista, myös lahjoituksen saava ihminen.

Nyt Puuhaajat ovat toimineet jo viisi vuotta. Miten kaikki sitten alkoi?

Olin kerran kampaajalla täällä Hulvelassa ja puhuin, että olisi kiva perustaa käsityökerho. Sitten minulle huikattiin, että tuossa menee nyt se ihminen, joka vastaa tämän talon tiloista. Menin heti hänen juttusilleen ja sain sovittua tilan käytöstä. Keräsin kauhealla kiireellä sen kahdeksan ihmistä kasaan ja siitä ollaan sitten pikkuhiljaa saatu aina lisää jäseniä, Laine muistelee.

Joukossa taidot karttuvat ja ideat vaihtuvat.

Meillä on täällä ihan hirveen taitavia ihmisiä, jotka opettavat sitten muita. Aina löytyy joku, joka osaa auttaa, jos tulee ongelma, Laine kehuu.

Janica Vilen