Raisiolaistähti Joel Hallikainen on viihdyttänyt suomalaisia 35 vuotta

Kuva: Jouni Lehtonen.

Joel Hallikainen on Suomen kautta aikojen viidenneksi eniten äänitteitä myyneen artistin joukossa, yhdessä Jari Sillanpään, Kaija Koon, Kirkan ja Eppu Normaalin kanssa. Musiikillinen kaari alkoi 80-luvun Korroosio-bändin uudenaallon klassikosta ”Hei, hei, hei kuka rakastaa kovaa punkkaria” ja jatkuu edelleen.

RAISIO. 35 vuotta estradeja kiertänyt raisiolainen Joel Hallikainen on taas julkaissut uutta musiikkia. Juuri julkaistu Elämän säkeet on hänen uransa 24. albumi. Juhlavuoden levy on täynnä tarinoita, näkökulmia, lohtua ja toivoa.

– Albumi syntyi laulu kerrallaan. Yhteensä siinä on 14 uutta biisiä. Jokainen levy on omanlaisensa aikakertomus. Tässä on nyt niitä keski-ikäisen miehen ajatuksia maailmasta. Huomaan kypsyneeni ja rauhoittuneeni monessa asiassa. Aikuistumista on havaittavissa, Hallikainen toteaa.

Levyllä viimeisenä kuulijansa yllättävä bonusraita tarjoaa suurelle yleisölle tuntemattoman tekstiversion kansallissävelmästämme, Sibeliuksen Finlandia-hymnistä, jonka Yrjö Sjöberg kirjoitti jo 20 vuotta V. A. Koskenniemen tunnettua sanoitusta aikaisemmin.

– Turun Taideakatemian opiskelijat ovat olleet mukana Youtubesta löytyvän musiikkivideon teossa. Videon on ohjannut Satu-Lotta Rannisto, artisti kertoo.

80 hoivakotikeikkaa

Uuden musiikin lisäksi Joel Hallikainen keikkailee edelleen kunnioittavalla tahdilla.

– Teen tänä vuonna 80 hoivakotikeikkaa ympäri Suomen Attendon toimipisteissä, hän kertoo.

Kun Attendosta ehdotettiin tällaista kiertuetta, Hallikainen suostui heti. Seniorikeikat ovat hänelle erityisen tärkeitä.

– Olen tehnyt seniorikeikkoja 15 vuotta. Tämä on mulle kunnian ja omantunnon kysymys. Käyn laulamassa heille, jotka ovat rakentaneet meille hyvän maan asua ja elää, Hallikainen kommentoi.

Hän kutsuu näitä ihmisiä kunniakansalaisiksi.

– Kiitän heitä jokaisen konsertin yhteydessä heidän tekemästään elämäntyöstä ja siitä, että minun ja lasteni ikäluokilla on hyvä maa elää. Jos minun ikäluokkani ei sitä kiitosta sano, niin kuka sen sanoo? hän kysyy.

Joel Hallikaisen esitykset hoiva- ja palvelukodeissa rakentuvat kyseisen yleisön toiveiden mukaan.

– En halua lukita ohjelmistoa ennalta, sillä jokainen tilaisuus on arvioitava omana itsenään ja on kuunneltava yleisöä. Voin valita ohjelmistooni parhaat laulut Kuurankukista, Äidille ja Finlandia-hymniin ja kaikkea siltä väliltä, sanoo Hallikainen.

Ikäihmisten lisäksi Attendolla on myös vammaisyksiköitä ja päihdeyksiköitä, joiden asukkaat pääsevät nauttimaan Hallikaisen musiikista. Eturivin muusikoiden kiertueet Attendon hoiva- ja palvelukodeissa ovat jo muotoutuneet perinteeksi, jonka aloitti Janne Tulkki ja viimeisimmäksi esiintymisillään ovat ilahduttaneet Marita Taavitsainen ja Mikael Konttinen.

Perhe-elämää ja allakan järjestelyä

Musiikin lisäksi Hallikaisen aika kuluu eläen perhearkea Raisiossa, jonne hän muutti Turusta vuonna 1976.

– Meillä on yhteensä viisi lasta, joista kaksi on jo maailmalla ja kolme teini-ikäistä kotona. Lapsenlapsiakin jo on. Elän nyt tavallaan todella hyvää vaihetta elämässäni. Maailma on sekainen, mutta hyväksyn sen, ja siitä syntyy tasapaino, Hallikainen sanoo.

Nyt perheen lapsetkin ovat alkaneen kokeilla musikaalisia siipiään.

– Vanhin tytär Oona on hyvin musikaalinen ja Eeli keikkailee ahkerasti bändinsä kanssa. Esimerkiksi vappuna he soittavat Vartiovuorella, isä kertoo ylpeänä.

Hän ei kuitenkaan puutu mitenkään lastensa musiikin tekemiseen, eikä edes neuvo kovin mielellään.

– Yritän vaikuttaa heidän valintoihinsa mahdollisimman vähän. Musiikissa isän varjo voi olla taakkakin, hän järkeilee.

Se, mikä 35 vuoden aikana on muuttunut, on Hallikaisen mukaan aikataulujen järjestely.

– Nyt osaan täyttää allakkani niin, että aikaa jää tarpeeksi myös perheelle, hän selittää.

Janica Vilen