Uusien kerrostalojen rakentaminen alkoi Liedon keskustassa

Liedon Säästöpankki on vahvasti mukana kotipaikkakuntansa Liedon kehittämisessä. Toukokuussa 2017 julkaistiin Liedon Säästöpankin ja Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomen yhteistyösopimus Liedon keskustassa sijaitsevan Kirkkotien alueen kehittämisestä. Nyt alueella on alkanut viiden uuden kerrostalon rakentaminen.

Mikä ihmeen RS-kohde?

Lyhenne RS tulee sanoista rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema. Asuntokauppalakiin kuuluva RS-järjestelmä on alun perin pankkien kehittelemä järjestelmä, jossa ostajat tekevät kaupan asunto-osakkeesta jo rakennusvaiheessa. RS-kohteessa omistaja pääsee usein vaikuttamaan esimerkiksi materiaalivalintoihin rakennusaikana ja rakennuttaja saa myyntitulot käyttöön kattamaan rakentamisen kustannuksia. RS-kohteen tulee täyttää tietyt vaatimukset ja rakennuttajan tulee antaa kohteelle rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus ja rakennusvirhevakuus suojaamaan asunnonostajan etua.

LIETO. Kirkkotie 3:ssa sijaitsevalle Liedon Säästöpankin omistamalle alueelle on kaavoitettu 9 000 km2 rakennusoikeutta, mikä mahdollistaa viiden uuden kerrostalon ja niitä palvelevan pysäköintialueen rakentamisen. Pankin vanhan toimitilakiinteistön purkutyöt saatiin valmiiksi helmikuun lopussa ja uusien talojen rakentaminen aloitettiin maaliskuun alussa.

– Kirkkotien Kyöstinkartanon asuntoalueelle rakennetaan ensivaiheessa kaksi kerrostaloa, joista toinen tulee meidän omistukseen ja toisesta tulee kovan rahan kohde. Loputkin kolme yritetään saada finaaliin mahdollisimman nopeasti, kertoo Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakala.

Liedon Säästöpankin omaan taloon tehdään 38 vuokra-asuntoa. Liedon Säästöpankin talousjohtaja Jouni Niuro uskoo, että asunnoille riittää kysyntää.

– Vuokra-asunnoilla on Liedossa tällä hetkellä kova kysyntä. Tietääksemme Liedon kunnan omistama yhtiö on tällä hetkellä ainoa isompi vuokranantaja. Uusia vuokrakohteita on Liedossa hyvin vähän. Meillä on tässä sellainen paikkakuntarakkaus, jonka vuoksi haluamme tuoda Lietoon tarjolle uudempaa asuntotuotantoa, Niuro sanoo.

Nyt asuntojen lopulliset pohjapiirustukset ovat selvillä ja markkinointi voi alkaa. Rakentaminen on aloitettu valmista pitäisi olla vuoden kuluttua. Muuttamaan päässee 1.4.2019.

– Asuntojonoon voi jo ilmoittautua ja me kontaktoimme jonosta sitten ihmisiä, kun asioista voidaan alkaa sopia, Niuro kertoo.

Kohteeseen on tulossa yksiöitä ja kolmioita.

– Ja yksiötkin ovat vähän isompia parvekkeellisia yksiöitä, ei mitään tehoasutusta. Asuntoihin tulee lasitetut parvekkeet, parkettilattiat ja kalusteuunit – ei mitään luksusta, mutta kuitenkin hyvä varustetaso, Niuro kertoo.

Talot liitetään kaukolämpöverkkoon ja pyritään rakentamaan energiatehokkaiksi.

Osa keskustan kehityshanketta

Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakalan mukaan Kyöstinkartanon rakennushanke on osa isompaa Liedon keskustan kehityshanketta.

– Tuimme muutama vuosi sitten kehtiyshankkeeseen liittyvää suunnittelukilpailua, jossa haettiin ideoita, jotka ohjasivat sitten kunnan kaavoitustyötä. Kirkkotien kaavoitus tuli valmiiksi viime vuonna, taustoittaa Hakala.

Hänkin uskoo, että uusille asunnolle – sekä vuokra-asunnoille että myytäville – tulee olemaan kysyntää.

– Liedossa on paljon varttuneempaa väkeä, joka myy omakotitalonsa ja haluaa muuttaa keskustaan palveluiden tuntumaan, hän selittää.

Myytävistä asunnoista kolmannes on varattu, ja Liedon Säästöpankki rahoittaa ostajia.

Liedon keskustan lisäksi Liedon Säästöpankilla on käynnissä paljon muitakin RS-hankkeita. Pankki on rahoittanut vuoden 2017 aikana lähes 300 asuntoa ja 20 000 m2 asuinpinta-alaa.

– Kasvu jatkuu edelleen. Ennakoimme, että vuonna 2018 määrä noussee 400 asuntoon. Kohteita on Turussa, Raisiossa, Liedossa, Naantalissa, Ruskolla ja Kaarinassa, jatkaa Hakala.

Havvainnekuvassa väritettyjen talojen rakentaminen on nyt aloitettu. Kuvassa valkoisten talojen rakentaminen alkaa seuraavassa vaiheessa, mahdollisimman pian.

Liedon Säästöpankki työllistää isosti Liedossa

Liedon Säästöpankki on pitkään panostanut palveluidensa kehittämiseen ja asiakaslähtöisyyteen. Pankki aloitti vuoden 2017 organisaatiouudistuksella. Muutos tehtiin, jotta asiantunteva palvelu saadaan entistä paremmin kaikkiin Liedon Säästöpankin toimipisteisiin myös erityisosaamista vaativissa asioissa.

Tänä vuonna Liedon Säästöpankki laajentaa toimintaansa myös perheoikeudellisissa palveluissa.

– Palveluiden kysyntä ylittää jatkuvasti käytössämme olevan tarjonnan. Rekrytoimme parhaillaan kahta juristia, jotta pystymme paremmin vastaamaan kysyntään tarjonnallamme, kertoo toimitusjohtaja.

Lisäksi Säästöpankkien Palvelu Oy kehittyy ja kasvaa koko ajan, myös Liedon toimipisteen osalta. Liedon yksikössä työskentelee tällä hetkellä 50 ihmistä, jotka palvelevat puhelimitse ja chatin kautta kaikkien säästöpankkien asiakkaita.

–Asiakkaat haluavat yhä enemmän palvelua myös perinteisten aukioloaikojen ulkopuolella. Arkisin kello 8–22 palveleva palvelunumeromme ja kotisivujemme chat auttavat asiakasta päivittäisissä rutiininomaisissa raha-asioissa, joissa ei välttämättä tarvita omaa yhteyshenkilöä. Näitä palveluja kehitämme koko ajan lisää, esittelee Hakala.

Janica Vilen