Sauvon kirjaston keskustelutuokiossa puitiin päivänpolttavia

Sauvon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jari Hakkarainen (vas.) kestitsi kuntalaisia kirjastolla järjestetyssä Keittoa ja keskustelua -tilaisuudessa. Keskusteluun osallistui muun muassa Matti Soupas. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Sauvon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jari Hakkarainen lunasti 28. helmikuuta viime kesänä ilmoille heittämänsä idean, jonka mukaan hän kutsuu kuntalaiset kokoon kaksi kertaa vuodessa keskustelemaan kanssaan mieltä askarruttavista asioista.

SAUVO. Sauvon kirjaston Keittoa ja keskustelua -tilaisuudesta kehkeytyi 28. helmikuuta kuntalaisten oma keskustelufoorumi Kalevalan päivän ratoksi. Ulkona puhaltanut viileä viima ei haitannut, kun kirjastosali täyttyi lämminhenkisestä puheensorinasta ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jari Hakkaraisen keittämän hernekeiton tuoksusta.

Kuntalaistilaisuuden ykkösaiheeksi nousi kunnanhallituksessa 26. helmikuuta hyväksytty vaiheasemakaavamuutos, joka mahdollistaa kouluhankkeen etenemisen Saustilantien ja nykyisen koulurakennuksen nurkilla. Asiaa käsitellään myös 7. maaliskuuta kokoontuvassa rakennustoimikunnassa uuden teknisen johtajan Taisto Nuutisen johdolla.

– Hanke pääsee todella vauhtiin keväällä. Nyt vuorossa on talotoimittajien kilpailuttaminen uudisrakennusvaihtoehtoon päätymistä silmällä pitäen, Hakkarainen sanoo.

– Uuden koulun rakentamisesta ei ole vielä päätetty, mutta valtuustoryhmät ovat yksimielisiä siitä, että uudisrakennus kannattaa. Hankkeessa käydään juridinen virallinen käsittely ennen päätöstä. Tärkeintä on, että oppilailla ja henkilökunnalla on turvallinen ja terveellinen työpaikka, lisää Hakkarainen.

Asukkaat tekevät kunnan

Keskustelua sävyttivät ympäristöasiat, joita toivat esiin kuntalaisen näkökulmasta Matti Soupas ja Teuvo Möttö.

– Kaupan vieressä oleva kierrätyspiste on räjähtänyt käsiin. Siitäkin huolimatta, että kesäaikaan roska-astioiden kapasiteettia on lisätty, alue muistuttaa kaatopaikkaa, Soupas huomauttaa.

Mökkiläistoimikunnan perustajajäseniin kuuluva Möttö on huomannut saman.

– Pitäisi varmaan kerätä jälleen talkooporukka kokoon siistimään aluetta. Se ei kuitenkaan ole pysyvä ratkaisu, koska ympäristöstä huolehtimisen pitäisi lähteä meistä kaikista – kunnan vakituisista asukkaista ja vapaa-ajan asukkaista, Möttö pohtii.

Hakkarainen lupaa käydä epäkohdat läpi alkukeväästä teknisen johtajan kanssa.

– Siisti Sauvo on tavoittelemisen arvoinen. Otan yhteyttä Lounais-Suomen Jätehuoltoon kevätsiivouslavan hankkimiseksi paikalle, Hakkarainen toteaa.

Kierrätyksen teemailtaa vietetään Sauvon kirjastossa 6. maaliskuuta kello 18. Asiantuntijana paikalla on Lotta Salminen Lounais-Suomen Jätehuollosta.

Sauvo kaipaa tunnettuutta

Hakkarainen kertoo neuvotelleensa juuri Kemiönsaaren kehityspäällikkö Gunilla Granbergin kanssa Euroopan sosiaalirahasto (ESR) -hankkeesta, jossa kunnilla olisi yhteinen markkinointihenkilö.

– Markkinointi on kunnan elinehto. Jos emme markkinoi kuntaamme, se tarkoittaa samaa kuin sitä ei olisi olemassakaan, Hakkarainen muistuttaa.

– Reilu puoli vuotta sitten valmistunut Sauvon markkinointivideo oli muuten hyvä paitsi, että siinä esitettiin kunta hyvin yksipuolisesti jalkapallokuntana, jatkaa Hakkarainen.

Kulttuurikupposia ympäri vuoden

Sauvon kirjastosali tuli täyteen kuntalaisista, kun järjestyksessään toinen keskustelutilaisuus pyörähti käyntiin.

Kun samantyyppinen keskustelutilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa viime kesänä Sauvon kirjaston kulttuurikupposissa, esille nousi vaarallinen tieosuus Sauvon keskustassa.

– Kemiöntien varteen on nyt tulossa nopeusnäyttötaulu, jonka toivotaan edistävän tienylityksen turvallisuutta, kirjastonhoitaja Päivi Inkinen sanoo.

Kulttuurikupposet on kesästä 2016 alkanut kirjaston kesäkuukausien tapahtumatuotannon tilaisuussarja, jossa kuntalaiset voivat nauttia monipuolisesta kulttuuriohjelmasta ja/tai keskustelusta kahvikupposen ääressä.

– Nyt kulttuurikupposet ovat laajentuneet myös talvikauteen. Tilaisuudet perustuvat kunta- ja kirjastolakiin. Kuntalakiin on merkitty, että kuntalaisille tulisi järjestää keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia. Kirjastolaissa sen sijaan mainitaan kirjaston yhdeksi tehtäväksi yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen, Inkinen lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy