Raision seurakunnan uusi toimipiste avattiin Myllyssä

Miltä kuulostaisi häät kauppakeskuksessa?

Raision seurakunnan uudet tilat Myllyssä siunasi käyttöön kirkkoherra Pertti Ruotsalo (oik.). Jatkossa toiminnasta vastaa pastori Karoliina Haapakoski.

Raision seurakunta haluaa olla siellä, missä ihmiset liikkuvat. Siksi seurakunta avasi uuden toimipisteen Kauppakeskus Myllyyn. Seurakunnan tiloihin voi poiketa keskustelemaan, pelaamaan, hiljentymään tai vaikka vihille.

RAISIO. Raision seurakunta vietti uuden toimitilansa avajaisia Kauppakeskus Myllyn ensimmäisessä kerroksessa torstaina 1. maaliskuuta. Uudet 108-neliöiset tilat siunasi käyttöön Raision kirkkoherra Pertti Ruotsalo, joka on aikanaan siunannut käyttöön myös koko kauppakeskuksen vuonna 2001.

– On iso ilo, että seurakunnalla on ollut mahdollisuus avata oma toimitila tänne Myllyyn. Kiitokset kaikille, jotka ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, että tämä tilaisuus on meille avautunut, hän sanoi avajaispuheessaan.

Monet ovat kyselleet Ruotsalolta, mitä varten seurakunta tulee Myllyyn.

– Vuosien varrella olen monta kertaa kuullut sen ajatuksen, että seurakunnan pitää olla lähellä ihmisiä ja että pappien ja muiden työntekijöiden pitää jalkautua ihmisten pariin. Tästä yksinkertaisesti on kysymys. Haluamme olla seurakuntana siellä, missä ihmiset liikkuvat. Tämä tila tarjoaa mahdollisuuden tulla hetkeksi pysähtymään, levähtämään ja kohtaamaan, Ruotsalo vastaa.

Vaikka tila pyritään pitämään auki pääasiallisesti Myllyn aukioloaikojen mukaan, on poikkeuksiakin luvassa.

– Sunnuntaisin klo 10 mennään kirkkoon, joten silloin olemme Myllyssä vasta jumalanpalveluksen jälkeen. Myös pääsiäisen aikoihin on kirkossa paljon ohjelmaa päivittäin, ja silloinkin on Mylly-huoneemme suljettu pitkäperjantaista alkaen ja avaa ovensa taas tiistaina, kertoo Ruotsalo.

Uudesta tilasta on tarkoitus luoda paikka, jossa on helppo pistäytyä ja tutustua seurakunnan tarjoamiin palveluihin, hakea tietoa toiminnasta, osallistua ohjelmahetkiin, tavata seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia tai vain istahtaa levähtämään hetkeksi kauppakeskuksen vilinän keskeltä. Jatkossa Myllyn toimipistettä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi yhteisvastuukeräyksissä ja seurakuntavaaleissa.

– Mutta ei tämä vielä valmis ole. Haluamme kuulla teiltä, mitä tältä tilalta toivotaan ja mitä odotetaan. Millaiseksi tämän tilan pitäisi muodostua? Ruotsalo kysyy avajaisvierailta.

Seurakunta on budjetoinut Myllyn toimitilaan tänä vuonna 60 000 euroa. Siihen summaan sisältyy kalustus ja kaikki vuoden aikana tulevat kiinteät kulut.

Seurakunnan tiloihin on tehty myös pieni hiljainen huone, jonne voi pistäytyä lepäämään ja rauhoittumaan. Sivukappelissa voidaan myös järjestää hartaushetkiä pienellä porukalla. Tilassa on vain muutama tuoli, mutta jos vieraita ei ole paljon, voi tilassa hyvin vaikka vihkiä morsiusparin tai kastaa lapsen.

Naapuriseurakunnat ja vapaaehtoiset apuna

Raision seurakunta on kartoittanut yhteistyötä myös naapuriseurakuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Naantalin, Maskun ja Ruskon seurakunnat sekä Raision kaupungin nuorisotoimi ovat lupautuneet ottamaan uusista tiloista päivystysvuoroja.

Lisäksi Ruotsalo kutsuu vapaaehtoisia mukaan.

– Seurakunnan työntekijöiden aika ei riitä pitämään ovia auki joka päivä. Sen vuoksi kutsumme mukaan vapaaehtoisia vastuunkantajia päivystämään. Tervetuloa!

Avajaisissa juotiin kirkkokahvit. Jatkossa tiloihin toivotaan vapaaehtoisia päivystäjiä.

Erkki Kiisken kuvamaailma toistuu Myllyssäkin

Uusia tiloja koristaa tapetti, jossa on kuva Raision kirkosta. Kuvan on tehnyt sama graafikko, joka vastaa muutenkin seurakunnan visuaalisesta ilmeestä ja esimerkiksi vuosittain tehtävän rukouskirjan taitosta.

– Tämä vuonna hän innostui myös kuvittamaan rukouskirjan ja me innostuimme niistä kuvista niin paljon, että päätimme tilata yhdestä kuvasta tapetin, kertoo Ruotsalo.

Kiiski on suunnitellut myös Raision seurakunnan R-kirjainta muistuttavan logon. Muun sisustuksen on suunnitellut Johanna Salonen Raision seurakunnasta.

Uusia tiloja koristaa tapetti, jossa on kuva Raision kirkosta.

Perhepysäkki ja nuorten iltoja

Raision seurakunnan pappi Karoliina Haapakoski koordinoi tulevaisuudessa uusien tilojen toimintaa.

– Tämän on tarkoitus olla matalan kynnyksen kohtaamispaikka kaikille – ei pelkästään raisiolaisille, vaan ihan kaikille. Täällä on sohvat, telkkari, lehtiä ja lautapelejä, joita voi tulla pelaamaan kaverin kanssa. Tai jos ei ole kaveria mukana, niin sellaisen voi ehkä löytää täältä, hän vinkkaa.

Pappi on joka päivä paikalla vähintään pari tuntia ja lisäksi tiloissa päivystää diakoneja.

– Tänne voi tulla keskustelemaan, mutta jos seurakunnan työntekijä on paikalla yksin, hän ei voi pitkäksi aikaa vetäytyä kahdenkeskiseen keskusteluun. Mutta sitten työntekijän kanssa voi katsoa kalenterista rauhallisemman ajan vaikka seuraavalle päivälle, kirkkoherra sanoo.

Tiloissa tullaan pitämään esimerkiksi perhepysäkkiä. Sunnuntaisin ja maanantaisin järjestetään pyhäkoulua ja perjantai-illan nuokkari siirtyy seurakuntatalolta Myllyyn.

– Täällä ei kuitenkaan koskaan ole mitään suljettuja ryhmäjuttuja. Vaikka näkisi, että tiloissa on nyt nuoria pelaamassa tai taaperoita leikkimässä, niin aina saa tulla sisään ja istahtaa alas, Haapakoski muistuttaa.

Avajaisissa veisattiin virsiä ja jatkossakin tiloissa tullaan järjestämään musiikkihetkiä.

Yksimielinen päätös

Avajaisiin saapui myös muutamia kirkkovaltuutettuja, jotka olivat aikanaan päättämässä uuden tilan hankinnasta.

– Kyllä se oli ihan yksimielinen päätös. Kaikki pitivät tätä hyvänä ideana, muistelee Leena Martikainen.

Hänen kanssaan avajaiskahveja joivat Aulis ja Eija Lahti, jotka käyvät Myllyssä asioilla joka viikko.

– Täällä tulee varmasti käytyä usein. Olen tällaista vähän kaivannutkin, kun olen nähnyt Espoon seurakuntien kappelin Ison Omenan kauppakeskuksessa. Tämä on nykyaikaa. Seurakunta tulee näin osaksi ihmisten arkea, toteaa Eija Lahti.

Aulis Lahti olikin ehtinyt tiloihin jo tutustua, sillä hän oli vapaaehtoisena kasaamassa kalusteita jo ennen avajaisia.

Avajaisten jälkeen tiloissa ei enää kahvia tarjota, mutta kauppakeskuksen muista liikkeistä ostetun kahvin kanssa kera voi istahtaa pöytään jatkossakin.

Eija ja Aulis Lahti sekä Leena Martikainen uskovat, että tulevat käymään seurakunnan uusissa tiloissa usein.

Janica Vilen