Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon polut nimettiin Tammireitistöksi

LUONTO. Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon virkistys- ja luontomatkailureitit on nimetty Tammireitistöksi. Tammi on Varsinais-Suomen maakuntakasvi, joka viihtyy lounaisrannikon lehtometsissä. Tammi kuvastaa jykevyyttä, sitkeyttä ja suojaa, ja se myös kääntyy napakasti eri kielille, kuten ek, eik, Eiche, oak tai tamm.

Nimi päätettiin äänestyksen avulla, jossa ääniä annettiin reilut 1250. Muut nimivaihtoehdot olivat kauris, Kaarle-herttua ja louna. Lisäksi omia ehdotuksia annettiin yli 50. Äänestäneiden kesken arvottiin palkinnot, joista yksityisnäytös Tuorlan planetaarioon meni Lohjalle, purjehdus Villa Wolaxissa Paimioon ja äitienpäivälounas Kavalton tilalla Taivassaloon.

Kaarinan viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen ehdottaa, että muutkin vaihtoehdot voisi ottaa käyttöön, kun nimetään yksittäisiä pyöräily-, patikointi- ja melontareittejä.

Kaarle-herttua sopisi hyvin nimeksi Sauvosta Paimioon vievälle reitille. Kaarle-herttuahan marssitti 1599 sotajoukkonsa Sauvosta Paimion kautta Marttilaan, jossa kukisti veljensä ja Ruotsin silloisen kuninkaan Sigismundin ja hänen sotapäällikkönsä Klaus Flemingin, hän kertoo.

Myös yleisön antamista omista ehdotuksista löytynee osuvia nimiä paikallisille reiteille: Peimarin taival, Kaarinan kirmaus, Kuninkaankierros, Kulttuuriseudun reitti, Piispan reitti ja Saukon melonta. Nimitalkoisiin kysytään mukaan myös paikallisia yrityksiä, jotka haluavat tukea kuntalaisten mahdollisuuksia liikuntaan ja kotiseutunsa tuntemukseen.

Vesalainen korostaa, että yleisesti käytettyjä nimiä, kuten Paimion polkua tai Härkätietä, ei ole tarkoitus muuttaa, vaikka niiden linjaus vaatisi muutoksia. Hyvä nimi houkuttelee myös matkailijoita. Esimerkiksi Lietoon suunnitellaan Kuuden kylän kierros -pyöräilyreittiä, joka kalskahtaa komealta turistinkin korvaan.

Ensimmäiset Tammireitistön luonto- ja patikkapolut avataan kesällä 2018. Pyöräilyreittien merkintä siirtyy vuodelle 2019. Uudet merkit ollaan sisällyttämässä uuteen tieliikennelakiin, josta eduskunta päättänee ensi vuoden puolella.

Osa reiteistä on kuitenkin tarkoitus viedä kevään aikana digitaalisille kartoille, kun niiden käytöstä on ensin sovittu maanomistajien ja tiekuntien kanssa. Näin pyöräilijät voisivat omatoimisesti tutustua tuleviin reitteihin jo ensi kesänä, Paimion kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta toteaa.

Itäisten kuntien reitistöhanke toteutetaan 1.8.2017–31.5.2018. Hanketta hallinnoi Kaarinan kaupunki, ja muut toteuttajat ovat Liedon ja Sauvon kunnat ja Paimion kaupunki. Hankkeen budjetti on noin 66 000 euroa. Hanke on saanut Varsin Hyvä ry:n myöntämää Leader-rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.