Kaarinalaiselle pienryhmäkodille myönnettiin Joutsenmerkki

Merikratoksen sijaishuollon asiantuntija Mikko Niemelä on hyvillään tavasta, jolla Aapeluskoti Järvenselkä otettiin vastaan Kaarinassa. ”Meidät toivotettiin tervetulleeksi naapurustoon avosylin, iso kiitos siitä!” Niemelä iloitsee. Kuva: Ragip Önsoy.

Elinkaarinäkökulmasta laaditut Joutsenmerkin kriteerit tukevat Aapeluskoti Järvenselässä asuvien lasten ja nuorten kuntoutusprosessia tarjoten heille sekä henkilöstölle turvallisen ja terveellisen elinympäristön.

KAARINA. Kaarinassa sijaitseva Aapeluskoti Järvenselkä on toiminut vuoden alusta alkaen sijaiskotina seitsemälle 5–17-vuotiaalle lapselle. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen pienryhmäkoti, jossa Joutsenmerkitty asuinympäristö tukee asukkaidensa eli lasten ja nuorten kuntoutusta.

Ruotsissa pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteerit täyttäviä rakennuksia on jo paljon, mutta Suomessa vasta muutama.

Tämä on maamme kolmas joutsensertifioitu rakennus, mutta pienryhmäkotien kategoriassa olemme ensimmäinen, koska tällaisia yksikköjä ei juuri muualla ylipäätään rakenneta. Esimerkiksi läntisessä naapurimaassa sijaishuollon palvelut hoidetaan edelleen perheiden omissa kodeissa, lapsiperheiden hyvinvointipalveluja tarjoavan kaarinalaisen Merikratos Oy:n sijaishuollon asiantuntija Mikko Niemelä sanoo.

Katossa olevat akustiikkapaneelit ovat kompostoitavia.

Tiesitkö?

Kaarinan pienryhmäkodin rakentaminen alkoi keväällä 2017 Teijo-Talot Oy:ssä, jonka käsialaa on myös Hyvinkäälle viime elokuussa avattu Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

Kaarinalainen Maanrakennus & Maisemointi Rainio Oy suoritti tontilla maanrakennustöitä kesäkuussa 2017.

Tontille Aapeluskoti Järvenseläksi nimetty pienryhmäkoti koottiin kuudesta moduulista marraskuussa 2017. Seuraavassa kuussa vietettiin avajaisia ja Joutsenmerkki-sertifikaatin se sai helmikuussa 2018.

Kaarinan Piikkiössä vuonna 1999 perustetttu Merikratos aikoo satsata ympäristöystävälliseen rakentamiseen myös tulevaisuudessa.

Joutsenmerkki voidaan myöntää kriteerit ja laatuvaatimukset täyttäville pientaloille, kerrostaloille, koulu-ja päiväkotirakennuksille, kesämökille tai asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille.

Ympäristömerkin tarkat kriteerit

Ystävänpäivänä 14. helmikuuta luovutetulla Joutsenmerkillä on laaja kirjo kriteereitä ja laatuvaatimuksia. Joutsenmerkitty talo on paitsi energiatehokas ja terveelinen sisäilmaltaan myös täyttää tiukat ympäristövaatimukset.

Sisäympäristöä koskevat vaatimukset liittyvät materiaaleihin, ilmanvaihtoon, rakentamiseen ja laadunvalvontaan. Lisäksi ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei käytetä, energiankulutuksen täytyy olla vähäistä ja jätehuollon järjestäminen ympäristöystävällistä, Niemelä toteaa.

Joutsenmerkin vaatimukset koskevat rakennusvaihetta, materiaaleja ja energiankulutusta.

Aapeluskoti Järvenselässä on esimerkiksi otettu huomioon ikkunoiden asemointi niin, että luonnonvaloa pääsee riittävästi sisälle. Katossa olevat akustiikkapaneelit ovat kompostoitavia ja laminaatit joutsentunnuksisia. Painekyllästettyä puuta tai ympäristölle haitallisia maaleja ei ole käytetty missään. Kodinkoneet edustavat korkeinta energialuokkaa. Lämmitysjärjestelmä toimii maalämmöllä ja aurinkosähköllä. Lisäksi takassa palavat oman tontin puut, esittelee Niemelä.

Vaatimukset näkyvät Niemelän mukaan myös loppusummassa.

Pienryhmäkodin kustannusarvio oli noin 1,2 miljoonaa euroa. Joutsenmerkki nosti rakennuskustannuksia arvion mukaan arviolta 5 – 10 prosenttia, hän jatkaa.

Sisäilmalla on merkitystä

Kaarinassa sijaitsevat kaikki neljä Aapeluskotia ovat Merikratoksen omistamia. Aapeluskotien asukkaat ovat yleisimmin traumataustaisia lapsia ja nuoria.

Trauma voi liittyä monenlaisiin elämän haasteisiin, joihin voi kytkeytyä kasvuympäristön mielenterveys- tai päihdeongelmia. Lastensuojelun asiakkuussuunnitelmassa sijaiskoti on viimeisimpiä keinoja auttaa. Lähtökohta on siinä, että lapsen paikka on oman perheensä luona, Niemelä sanoo.

Aapeluskoti Järvenselkä sijaitsee Kaarinassa.

Niemelä kertoo, että trauma ei välttämättä näy asiakkaiden arkisessa vuorovaikutuksessa.

He kaipaavat tukea ennen kaikkea sosiaalisiin suhteisiin, koulunkäyntiin ja harrastuksiin.

Pysyvien kiintymyssuhteiden ja turvallisen ympäristön tarjoaminen on sijaishuoltotyön ydin.

Lisäksi useat tutkimukset ovat osoittaneet, että traumaattisella kasvuympäristöllä on voinut olla vaikutuksia myös lapsen immunologiaan. Satsaamalla ekologiseen rakentamiseen ja terveeseen sisäilmaan pyritään varmistamaan, etteivät lasten oireet pahene ainakaan asuinympäristön takia, Niemelä lisää.

Niemelä kertoo, että toisena näkökulmana on työntekijöiden hyvinvointi.

Hoidon tehtävänä on tuottaa lapsille korvaavia ja korjaavia suhteita turvallisen aikuisen vuorovaikutuksessa. Jotta hoito on oikeasti vaikuttavaa, niin aikuisten pitää olla pysyviä. Meille on tärkeää, ettei työntekijöiden tarvitse vaihtaa työpaikkaa ainakaan sen takia, että rakennuksessa olisi sisäilmaongelmia.

Aapeluskoti Järvenselän henkilökuntaan kuuluu kahdeksan vakituista sekä muutama sijainen.

Katariina Mäkinen-Önsoy