Anja Hyysalo neuvoo ajattelemaan positiivisesti ja pitämään kiinni arjen rutiineista

Tänään vietetään kansainvälistä yksinhuoltajien päivää

Vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksikin valittu Anja Hyysalo muistuttaa tukiverkkojen ja hyvien yöunien tärkeydestä.

TURKU. Vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksikin valittu neljän pojan yksinhuoltaja Anja Hyysalo puhui Varissuolla naistenpäivänä 8. maaliskuuta naiseudesta, äitiydestä sekä kodin ja työn yhteensovittamisesta.

– Välillä tuntuu, että kaikki muut tietävät paremmin, miten perheen pitäisi toimia. Sen olen oppinut, että ei ole yhtä oikeaa totuutta. Perheet ovat hyvin erilaisia. Kannattaa kuunnella omaa sisäistä ääntään. Kun tiedostaa, mikä itselle on tärkeää, on helpompi tehdä arjessa päätöksiä sen mukaan, hän neuvoo.

Puheenvuoronsa aluksi hän kertoi juuri saaneensa pojaltaan Pekka Hyysalolta viestin, jossa tämä toivotti hyvää naistenpäivää. Samainen Pekka on lähettänyt äidilleen myös viestin, jossa on lukenut hyvää isänpäivää.

– Olen ollut neljälle pojalleni sekä äiti että isä, sillä minusta tuli yksinhuoltaja, kun pojat olivat kaikki vielä alle 10-vuotiaita. Nyt on tosi helpottunut olo, kun nuorin poika kirjoittaa ylioppilaaksi, mutta kaikki se aika, jonka olen lapsille antanut, on ollut sen arvoista, hän toteaa.

Hyysalon perheen on ollut ajoittain rankkaakin. Siihen on kuulunut taloudellisia vaikeuksia ja ongelmia esimerkiksi kulkemisen suhteen.

– Autoa ei aina ollut ja bussit menivät tunnin välien. Lähin pysäkki oli kolmen kilometrin päässä, kertoo Hyysalo.

Lopulta hän päätti jäädä poikien kanssa kotiin, sillä lasten kuljettaminen päiväkotiin julkisilla olisi vienyt puolet työpäivästä. Kuitenkin Anja muistaa pikkulapsiajasta lähinnä hyviä asioita. Positiivisen ajattelun eteen hän on tehnyt tietoisesti töitä.

– Yksi asia, joka on auttanut, on ollut sen ymmärtäminen, mihin voi itse vaikuttaa ja mihin ei. Yksi tällainen asia oli se Pekan onnettomuus. Se ei olisi vienyt mihinkään, että olisi miettinyt, miksi juuri Pekka. Se toivo, joka heräsi siitä, että henki pihisi, oli se, joka kantoi eteenpäin. Toivon pilkahdus missä tahansa asiassa auttaa, paljon pienemmissäkin asioissa, hän muistuttaa.

Lisäksi arjen rutiinit ovat olleet hänelle pelastusrengas.

– Jos niistä pystyy pitämään kiinni, niin se auttaa paljon. Ja jos vain on mahdollista, niin pitäkää huolta unesta, hän neuvoo.

Lisäksi positiivisuuteen auttaa hänen mukaansa tietynlainen ratkaisukeskeisyys.

– Ei saa jäädä liian pitkäksi aikaa ongelmiin asumaan, vaan aika nopeasti kannattaa miettiä, miten asia ratkaistaan ja alkaa tehdä töitä sen eteen, hän neuvoo.

– Lisäksi kiitollisuuspäiväkirja voi olla hyvä keino muistaa onnellisia asioita ja saada elämään positiivisuutta, hän vinkkaa.

Joka viides perhe

Joka viides lapsiperhe on yhden vanhemman perhe. Yhden Vanhemman Perheiden Liiton mukaan suurimmat haasteet näissä perheissä ovat vaikeudet yhdistää työ ja perhe sekä pienituloisuus. Vuoden 2017 kesäkuussa 60 100 yksinhuoltajaperhettä sai yleistä asumistukea (49 % perheistä) ja 20 400 sai perustoimeentulotukea (17 % perheistä). Kahden huoltajan perheistä asumistukea sai 31 000 perhettä (7 % perheistä) ja perustoimeentulotukea 12 700 perhettä (3 % perheistä). Valtakunnallisesti mitattuna yksinhuoltajien työttömyysaste on kaksinkertainen verrattuna muuhun väestöön, eikä tarkkaa syytä tähän tiedetä.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa.

Janica Vilen

Anja Hyysalon haastattelu on julkaistu alun perin osana naistenpäivästä kertovaa juttua.