Seurakuntakolumni: Ihminen kohtaa älyn

SEURAKUNTAKOLUMNI. Tekoäly alkaa olla osa arkipäivää. Erään tekoälyä käsittelevän kirjan kautta havahduin itse huomaamaan, kuinka suuren teknologisen muutoksen keskellä elämme. Ihminen ei ole koskaan tähänastisen historiansa aikana kohdannut niin nopeaa teknologista kehitystä kuin minkä me juuri nyt elävät ihmiset kohtaamme. Moni meistä on jo luottanut kännykän karttaohjelmaan kyläreissulla tai vaikkapa lukenut Facebookista juuri itselle personoidun mainoksen. Moni asia elämässämme on jo nyt riippuvainen älykkäästä teknologiasta.

Tulevaisuudessa monet asiantuntijatehtävät, ei ainoastaan suorittava työ, on vähintäänkin tietokoneavusteista, koska tekoälyn kyky käsitellä suuria informaatiomääriä on ihmiseen verrattuna ylivertainen. Mikä onkaan ihminen niiden koneiden rinnalla, joita hän on luomassa?

On hyväksi ihmiselle löytää pienuutensa paitsi luomansa teknologian, mutta myös luonnon edessä. Kykenemme luomaan älykkäitä koneita, mutta kuolemme, jos maapallon herkkä ekosysteemi tuhoutuu. Samaan aikaan kun Kalifornian Piilaaksossa robotit alkavat kuljettaa pitsoja, Sudanissa kuollaan nälkään kuivuuden takia. Ihmisen käsissä olevilla tiedon avaimilla voimme avata sekä hyviä että huonoja ovia. Me voimme luoda maailman köyhimpiä hyödyttävää teknologiaa, mutta myös uusinta aseteknologiaa, jolla delegoimme tappamisen älykkäille aseille.

”Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen?” Näin rukoili kuningas Daavid kauan sitten, kun tunsi pienuutensa luonnon ja Jumalan edessä.

Kristillisessä uskossa on kyse yhteydestä meitä älykkäämpään persoonaan. Maailmakaikkeuden käsittämättömän valtavuuden keskellä on jo ihmeellistä, että Korkein äly on ylipäänsä meistä kiinnostunut. Kuitenkin saat luottaa siihen, että olet Jumalalle merkityksellinen, jopa rakas. Pääsiäistä kohden kulkiessasi kohdista huomiosi Kristuksen elämään ja merkitykseen. Kristus on Jumalan salaisuus, joka avautuu uskolle. Hän on Korkeimman älyn ihmisille antama tie viisauteen.

Vesa Siltala

Raision seurakunnan pastori