Naantalin kotitalouksissa sähkönkäyttö kasvaa – teollisuudessa vähenee

Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Teollisuustuotanto pyörii Naantalissa yhä energiatehokkaammin, mikä vähentää sähkönkulutusta isossa kuvassa. Kotitalouksissa sähköä taas käytetään entistä enemmän. Ympäristön kannalta se on osin hyvä asia, sillä sähkönkulutus on kasvanut esimerkiksi sen vuoksi, että vanhoja öljylämmitysjärjestelmiä on korvattu maalämmöllä ja autoihin on alettu ladata sähköä polttoaineen tankkaamisen sijaan.

Suomessa…

– Sähköä käytettiin viime vuonna 85,5 terawattituntia eli 0,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

– 47 prosenttia sähköstä tulee uusiutuvista lähteistä.

– 80 prosenttia Suomen sähköstä on hiilineutraalia.

– Tuulivoima on viime vuosina kasvattanut osuuttaan eniten. Nyt 7,4 % kaikesta sähköstä tuotetaan tuulivoimalla.

– Kotimaisen sähkön osuus on 52 prosenttia. Suurin osa tuontisähköstä tulee Venäjältä, Norjasta ja Ruotsista.

NAANTALI. Naantalin Energia siirsi viime vuonna sähköä 124,6 miljoonaa kilowattituntia (124,6 GWh). Sähkön käyttö väheni kaikkiaan 1,6 prosenttia vuodesta 2016. Kotitalouksien sähkönkulutus on ollut nousussa viimeisten kolmen vuoden ajan, mutta viime vuonna kokonaiskulutus pysyi lämpimän talven vuoksi edellisvuoden tasolla.

Kotitalouksien sähkönkulutuksen kasvua selittävät muun muassa lisääntyneet maa- ja ilmalämpöpumput. Myös sähkökäyttöisiä laitteita on kotitalouksissa entistä enemmän.

– Ne ovat koko ajan energiatehokkaampia, mutta niitä tulee aina vain lisää ja lisää. Kun teimme omassa taloyhtiössä remontin, pistokkeiden määrä kolminkertaistettiin, Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala havainnollistaa.

Lisäksi ladattavien hybridien ja sähköautojen määrä yli kaksinkertaistui viime vuonna.

– Muutos oli alkuun todella hidasta, mutta nyt se on lähtenyt kunnolla käyntiin ja hyvä niin. Kerros- ja rivitalojen taloyhtiöille se on iso asia. Tulevaisuudessa uusissa taloissa 10 % autopaikoista pitää olla latauspaikkoja, Haarala kertoo.

Sen sijaan suurteollisuuden sähkönkulutus laski Naantalissa vuoteen 2016 verrattuna 5,7 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan kerro tuotannon vähenemisestä, vaan energiatehokkuuden kasvamisesta.

– Teollisuudessa energiatehokkuuteen on selvästi panostettu, koska laskutrendi on jatkunut jo usean vuoden ajan. Suurin yksittäinen selitys sähkönkulutuksen laskuun Naantalissa on Finnfeedsin tehdas. Siellä oli kesällä parin kuukauden seisokki, kun energiatehokkuuden eteen tehtiin miljoonien eurojen remontti. Nykyään lähes kaikki tehtaat investoivat siihen, että tuotanto toimii tehokkaammilla laitteilla ja prosesseilla, Haarala kertoo.

Koko Suomessa sähkönkulutus pysyi edellisen vuoden tasolla.

 

Siirtohinnat nousevat ja investoinnit kasvavat

Naantalin Energia nostaa sähkön siirtohintoja 1. huhtikuuta alkaen. Siirtohintojen nousu kasvattaa tyypillisen kerrostaloasukkaan sähkölaskua noin 1,50 euroa kuukaudessa ja omakotitalon suoran sähkölämmittäjän laskua noin 3,30 euroa kuukaudessa.

– Myös hinnankorotuksen jälkeen Naantalin Energian siirtohintojen taso on valtakunnan keskitasoa. Sähkönsiirrosta perittävillä maksuilla rahoitetaan sähköverkon investointeja ja kunnossapitoa. Lisäksi kantaverkkoyhtiö Fingrid Oy:n kantaverkkomaksut sekä sähköverkkotoimintaan tarvittavien palveluiden kustannukset ovat nousseet, kertoo Pasi Haarala.

Tänä vuonna yhtiön korvausinvestoinnit keskittyvät edelleen toimitusvarmuuden parantamiseen. Yhtiö jatkaa muun muassa sähköverkon maakaapelointia ja verkostoautomatiikkaa. Sähkömarkkinalaki velvoittaa yhtiöt saattamaan sähköverkot paremmin sääilmiöitä ja myrskyjä kestäviksi vuoteen 2028 mennessä. Naantalin Energian pienjänniteverkosta on maan sisässä jo 78 prosenttia ja keskijänniteverkosta 58 prosenttia.

– Suurin yksittäinen uusinvestointimme tänä vuonna on uuden Kukolanvainio 2 -asuinalueen sähköverkon rakentaminen. Lisäksi rakennamme uusia muuntamoja keskustan alueelle ja Luonnonmaalle, Haarala kertoo.

Naantalin Energia käyttää investointeihin tänä vuonna yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa.

Tyytyväiset asiakkaat

Naantalissa sähkönjakelun keskeytysaika oli vuonna 2016 vain 0,07 tuntia asiakasta kohden, mikä on valtakunnallisessa vertailussa erittäin vähän.

– Jakeluhäiriöt ovat alueellamme hyvin harvinaisia. Keskiarvot vuosien 2012–2016 ajalta osoittavat, että sähkönjakelun keskeytysaika oli Naantalissa vain 0,22 tuntia, kun valtakunnallisesti luku oli 10,45 tuntia. Yhtiössämme onkin investoitu pitkäjänteisesti verkon kuntoon ja säävarmuuteen, kertoo Pasi Haarala.

Mukaan aurinkoenergiamarkkinoille

Pasi Haarala näkee aurinkoenergian tulon hyvänä ja väistämättömänä asiana, vaikka se heikentääkin Naantalin Energian tulosta, kun ihmiset ostavat vähemmän sähköä ulkopuolelta. Siksi Naantalin Energia on alkanut myydä aurinkosähköjärjestelmiä yhteistyössä paikallisen SunSolarin kanssa.

– Tässä oli se logiikka, että jos me emme mene tähän kehitykseen itse mukaan, joku muu myy ne järjestelmät meidän puolesta, Haarala selittää.

Yhteistyö SunSolarin kanssa alkoi syksyllä ja nyt jo Naantalissa on tusinan verran taloja siirtynyt aurinkosähkön käyttöön.

– Mielenkiinto on selvästi herännyt ja uskon, että suosio tulee kasvamaan. Ei ehkä yhtä ärjähdysämisesti kuin sähköautojen suosio, mutta arvioin että tulemme myymään kymmeniä järjestelmiä vuodessa, Haarala sanoo.

Haaralan mukaan aurinkopaneeleissa on hyvää muun muassa vaivattomuus.

– Ne ovat käytännössä huoltovapaita. Mikään ei kulu, jos sinne ei joku iske reikää, hän sanoo.

Aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuaika on nykyään noin 10–14 vuotta. Vaikka tekniikka on viime vuosina kehittynyt, arvioitu takaisinmaksuaika ei ole oleellisesti muuttunut, sillä sähkönhinta on ollut niin alhaalla.

Bisnestä paneeleilla ei kuitenkaan Haaralan mukaan kannata tehdä.

– Siitä sähköstä, mitä asiakkaat myyvät meille takaisin päin, he saavat kuukausitasolla vain muutamia euroja. Järjestelmä kannattaa mitoittaa omaan tarpeeseen niin, että sähkölasku on kesällä nolla, Haarala neuvoo.

Janica Vilen