Operaatio Ruokakassi laajeni Nousiaisiin

Nousiaisten seurakunnan diakoni Hanna Rinne (vas.) ja vapaaehtoinen Aira Hiltunen valmistelevat seurakuntakodilla ruokakasseja jakoa varten. Kuva: Ragip Önsoy.

Nousiaisten seurakunta on alkanut jakaa ruokakasseja. Uusi toiminta käynnistyi Perjantaikahvilan nimellä 16. helmikuuta. Seuraavan kerran ruokakassit ovat jaossa 9. maaliskuuta kello 13–15.

Tiesitkö?

Operaatio Ruokakassi perustettiin 1.3.2008 Turussa 1990-luvun laman jälkimainingeissa aloitetun ruoka-aputoiminnan keskittämiseksi ja synergiaetujen saamiseksi yhteisten kuljetusten ja varastoinnin kautta. Tänä päivänä Operaatio Ruokakassi avustaa päivittäin satoja henkilöitä jäsenjärjestöjensä diakonisen lähimmäistyön kautta.

NOUSIAINEN. Nousiaisten seurakuntakodissa järjestettiin ensimmäinen Perjantaikahvila 16. helmikuuta. Matalan kynnyksen kahvila aloitettiin Nousiaisten seurakunnan kirkkoherra Juhana Markkulan pitämällä hartaushetkellä, jonka jälkeen nautittiin pullakahvit ja kuultiin Hannu Majaniemen musisointia.

– Nousiaisten seurakunta liittyi Operaatio Ruokakassin jäseneksi loppuvuodesta. Kuluvasta keväästä alkaen ruoka-apua on päätetty järjestää säännöllisesti kerran kuussa, Juhana Markkula kertoo.

Väkeä tuli mukavasti paikalle jo ensimmäisellä kerralla.

– Toivon mukaan tieto kahvilasta saavuttaa jälleen lisää ihmisiä seuraavaa kertaa silmällä pitäen, jatkaa Markkula.

Seuraavat Perjantaikahvilat järjestetään 9. maaliskuuta, 6. huhtikuuta, 18. toukokuuta ja 8. kesäkuuta seurakuntakodissa.

Vapaaehtoiset mahdollistavat toiminnan

Kahvilatoimintaa on toteuttamassa iso joukko Nousiaisten seurakunnan vapaaehtoisia, joihin kuuluvat muun muassa Aira Hiltunen, Eija Nilsson, Leena Sallinen ja Harri Sallinen.

Salliset ovat nähneet ruoka-avun tarpeen Hurstin kasvavissa leipäjonoissa.

– Hurstilla hommissa ollessani ruoka-avun jakamisen merkitys konkretisoitui mielessäni entisestään. On äärimmäisen tärkeää, että toiminta aloitettiin myös Nousiaisissa, Harri Sallinen kommentoi.

– Meillä on hyvä kirkko, joka motivoi seurakuntalaisiaan vapaaehtoistyöhön hyvän asian eteen, Leena Sallinen ja Eija Nilsson komppaavat ajatusta.

Perjantaikahvilasta voi napata ruokakassin mukaansa – tai olla nappaamatta.

– Kahviloihin ovat tervetulleita ihan kaikki, jotkut tulevat vain kahvittelemaan ja kuulemaan evankeliumia, toiset hakevat edellisten lisäksi ruoka-apua, vapaaehtoisiin kuuluva Aira Hiltunen toteaa.

– Ruokakassin voi viedä myös läheiselle, joka ei syystä tai toisesta pääse itse paikalle, Hiltunen lisää.

Moninaisia syitä taloudelliseen ahdinkoon

Syyt ruoka-avun tarpeen taustalla ovat Nousiaisten seurakunnan diakoni Hanna Rinteen mukaan moninaisia.

– Paljon on itsestä riippumattomia syitä: työttömyyttä ja/tai sairastumista. Avun hakemista ei pitäisi koskaan joutua häpeämään – siksi Perjantaikahvilat ovat tunnelmaltaan rentoja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, rohkaisee Rinne.

Idea Perjantaikahviloista syntyi Nousiaisten seurakunnan diakoniatyön ja Perusturvakuntayhtymä Akselin sosiaalityöntekijöiden yhteistyössä.

– Halusimme seurakunnassamme jalostaa ruokakassijakoa entistä yhteisöllisemmäksi tapahtumaksi. Kannustamme näin ihmisiä kerääntymään yhteisen pöydän antimien ääreen evankelisluterilaisten arvojen mukaisesti, Rinne sanoo.

– Yhteen hiileen puhaltaminen on järkevää, sillä sosiaalitoimella ja seurakunnalla on osin yhteiset asiakkaat taloudellista apua tarvitsevien piirissä, Perusturvakuntayhtymä Akselin sosiaalityöntekijä Suvi Sippola jatkaa.

Sippola on keskustellut myös vapaaehtoisten kanssa ruoka-avun toimittamisesta kotiin niille kuntalaisille, joilla ei ole läheisiä avustamassa.

Hanna Rinteen mukaan vapaaehtoisista suurin osa on muutenkin aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa.

– Vapaaehtoisten panos Perjantaikahvilassa on korvaamatonta. Lisäksi Operaatio Ruokakassin tuotteet kulkeutuvat seurakuntakodille vapaaehtoisten omilla pakettiautoilla, kiittelee Rinne.

Katariina Mäkinen-Önsoy