Kuukauden esine: Kaanaasta löytynyt kolmioneula on kiinnittänyt viitan viikinkiajalla

Kuva: Museovirasto (CC BY 4.0 -lisenssi)

Raision museo Harkon helmikuun esine on Kaanaan Koskenojalta 1930-luvulla löydetty balttilainen kolmioneula. Tietojen mukaan se löydettiin 30–40 cm:n syvyydestä yhdessä parin muun hauraan metalliesineen kanssa. Näistä vain neula on saatu talteen.

Neula ajoittuu viikinkiajalle (800–1025 jKr.). Se on valmistettu pronssista ja on varsin kookas. Sen pituus on noin 26 cm ja suurin leveys noin 10 cm. Kolmiomainen levy on koristeltu keskellä olevalla nystyrällä ja sitä ympäröivällä nauhaornamentilla. Kolmion päissä on puolipallon muotoiset nystyrät. Neulaa on luultavasti käytetty viitan kiinnittämiseen.

Vanhimmat kolmioneulat ajoittuvat kansainvaellusajalle (400–575 jKr.). Suuri osa Suomesta löydetyistä kolmioneuloista on merovingiaikaisia (575–800 jKr.) Tyypin nuorimmat neulat, kuten Kaanaasta löydetty neula, ajoittuvat 800-luvulle jKr.

Kansallismuseon kokoelmiin numerolla 12192:1 liitetty neula on ollut esillä Harkon arkeologisessa näyttelyssä.

Jari Näränen

arkeologi

Raision museo Harkko