LAPSIPERHEET. Raision perhepalveluissa kehitelty Pyydä apua! -nappi otetaan lähipäivinä käyttöön myös Ruskolla ja Naantalissa. Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Se on kunnan verkkopalvelussa oleva nappi, jota painamalla kuka tahansa voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain.

Kysymys ohjautuu maakunnalliselle Lupa auttaa! -hankkeelle, jonka työntekijät eli sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset etsivät oikean ihmisen vastaamaan perheen kysymykseen tai avunpyyntöön. Näin kuntalaisen ei tarvitse tietää, kenelle hänen kuuluu soittaa ja apu ei jää saamatta sen vuoksi, että kysymys on lähetetty väärään paikkaan.

Pyydä apua! -nappia voi painaa vaikka keskellä yötä, eikä omaa asiaansa joudu selittämään montaa kertaa juostessaan luukulta toiselle tai jonottaessaan puhelinaikoja. Vastauksen saa aina viimeistään seuraavana arkipäivänä. Nappia voi painaa myös nimettömänä.

Alun perin Raision kunnan sisäiseksi suunnitellusta palvelusta on kehitelty Lupa auttaa! -hankkeessa maakunnallinen versio, joka on tarkoitus saada käyttöön tämän vuoden aikana jokaisessa Varsinais-Suomen kunnassa. Seuraavaksi nappi tulee Ruskon ja Naantalin nettisivuille.

– Selvitämme napille parhaillaan sopivaa paikka Ruskon kunnan nettisivuilta. Se olisi hyvä saada mahdollisimman näkyvälle paikalle, mutta meidän etusivulle sitä on vähän hankalaa laittaa. Kunhan oikea paikka löytyy, saamme napin käyttöön ihan näinä päivinä, Ruskon hallintojohtaja Kari Lehtinen sanoo.

Lapsi- ja perhepalveluiden vallankumous

Pyydä apua! -napin ja -palvelun kunnille tuottaa Varsinais-Suomen kuntien yhteinen Lupa auttaa! -hanke, jonka tavoitteena on uudistaa maakunnan lapsi- ja perhepalvelut vuoden 2018 loppuun mennessä.

Lupa auttaa! -hanke on osa valtakunnallista lapsi- ja perhepalveluiden LAPE-muutosohjelmaa, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista. LAPE-muutosohjelmassa tehdään töitä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistamiseksi. Sote tuo paljon muutoksia perheiden palvelujen järjestämiseen. Muutoksen kynnyksellä palvelurakenne halutaan uudistaa ja yhtenäistää yhteistyössä koko Varsinais-Suomessa, niin että perheet saavat oikeanlaista apua mahdollisimman nopeasti ja joustavasti.

– Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen parantamisessa tärkeää on keskittyä olennaiseen ja ryhtyä sanoista toimeen. Kun ongelma on meidän itsemme rakentaman palvelujärjestelmän toimimattomuudessa, se on myös meidän mahdollista ja vastuullamme korjata. Lasten asioissa ei ole aikaa odotteluun, toteaa hankkeen muutosagentti Mikko Hulkkonen.

Haluatko salaiseksi agentiksi?

Lupa auttaa! -hanke on rekrytoinut reilun puolen vuoden verran salaisia agentteja. Agentit ovat henkilöitä, joilla on näkemystä ja tahto toimia. He tekevät omissa organisaatioissaan ja yhteiskunnassa yleisesti myyräntyötä hankkeen hyväksi.

Agentteja on mukana jo yli 160 ja 3. helmikuuta asti rekrytään vielä uusia, minkä jälkeen tähän lapsi- ja perhepalvelujen vallankumouksen ytimessä olevaan joukkoon ei enää pääse mukaan. Rekrytointilomake löytyy Lupa auttaa! -hankkeen nettisivujen etusivulta.

Agentit saavat säännöllisesti tehtäviä ja heidän osaamistaan käytetään hyväksi muun muassa tiedon keräämisessä ja erilaisissa kyselyissä. Agentit ovat myös hankeviestinnän olennainen osa: Lupa auttaa! -ääni ympäri Varsinais-Suomen.

Janica Vilen