Tanssiharrastuksella uuteen vuoteen

Huumori auttaa oppimaan

Reijo Nummijärvi ja Pirjo Mattila (taka-alalla) sekä Eija ja Kauko Solla Tanssiseura Sekahaun vakituisille tanssipareille suunnatuissa harjoituksissa Runosmäen nuorisotalolla. Kuva: Ragip Önsoy.

Tanssiharjoituksiin voi tulla yksin, kaksin tai porukalla. Kaikki pääsevät tanssimaan, sillä Tanssiseura Sekahaku ry:n tunneilla on käytössä jatkuva parinvaihto. Lisäksi kerran viikossa seuran tiloissa kokoontuu ryhmä, jossa voi tanssia vain oman parinsa kanssa.

HARRASTUKSET. Tanssiharrastukseen voi palata vaivattomasti vuosien tauon jälkeen tai sitten aloittaa alkeista vasta aikuisiällä. Haastateltavina ovat Tanssiseura Sekahaku ry:ssä paritanssia harrastavat nousiaislainen Pirjo Mattila ja turkulainen Reijo Nummijärvi sekä auralaiset Eija ja Kauko Solla.

Molemmat parit ovat kiintyneet paritanssiharrastukseen, jota voi harrastaa useamman kerran viikossa paitsi vakioparein myös vaihtuvin tanssikumppanein.

– Vakituisten pariensa kanssa tanssivat voivat osallistua kerran viikossa Runosmäen nuorisotalolla pidettäville tunneille. Lisäksi Pyrkivän urheilutalolla on tunteja viisi kertaa viikossa ja Raision Huhkotalolla pari kertaa viikossa, he kertovat.

Reijo Nummijärvi aloitti tanssiharrastuksen 17-vuotiaana, kun taas Pirjo Mattila on verrattain uusi harrastaja lajin parissa.

– Aloitimme yhteisen harrastuksen neljä vuotta sitten Pyrkivän urheilutalolla. Reijo tuli päivittämään taitojaan kun taas minä aloitin aivan alusta, Mattila sanoo.

Pari toteaa, että varsinkin kesällä tanssilavoilla on aivan omanlaisensa tunnelma.

– Mikä olisi mukavampaa kuin liidellä kauniissa suviyössä pitkin parkettia. Lisäksi tanssi on siitä hienoa liikuntaa, että kunto kohenee huomaamatta hauskan tekemisen parissa. Voimme suositella tanssia harrastuksena ihan kaikille, he innostavat.

Epäonnistumisistakin oppii

Tanssissa saa huumori kukkia ja naurua piisaa.

– Ei tämä ole niin vakavaa. Jos tulee väärä askelkuvio, mennään hymyillen eteenpäin ja onnistutaan kenties seuraavalla kerralla. Tämä on siitä hyvä harrastus, että kaali tyhjenee ja työstressi unohtuu, Nummijärvi kannustaa.

– Se on mukavaa, kun pääsee jatkuvasti oppimaan uutta. Tanssi on iloinen harrastus, joka pitää sisällään hauskanpitoa, ei niinkään ryppyotsaista suorittamista, jatkaa Mattila.

Myös Eija ja Kauko Solla ovat sitä mieltä, että erehtymistä ei tarvitse pelätä.

– Tanssi on luovaa puuhaa, jossa voi antautua rytmin vietäväksi. Lisäksi se vaivaa pääkoppaa hyvällä tavalla ja muut asiat voi jättää mielestään askeleita miettiessä, Kauko Solla hymyilee.

– Jos ei heti onnistu, ei ole syytä heittää kirvestä kaivoon. Mielestäni kaikilla on mahdollisuus oppia tanssimaan. Ja jos muuten ei suju, opettaja tulee neuvomaan, komppaa Eija Solla.

Tanssitaitojen päivitystä

Sollat ovat harrastaneet tanssia pidemmän aikaa. Eijan tausta on lavatansseissa 12 vuoden takaa. Kaukon opetti tanssimaan sen sijaan hänen siskonsa 20 vuotta sitten.

– Nuorena tuli tanssittua todella paljon. Vuosi sitten syksyllä into heräsi uudelleen huomatessamme, että olisi hyvä päivittää tanssitaitoja. Valikoimaan on nimittäin tullut paljon uusia tanssilajeja sitten edellisten harjoitusten, Sollat kertovat.
– Aloitimme yhteisen harrastuksen Pöytyän Riihikoskella fuskun perusteilla. Tahti tuossa ilmeisesti oppineemmassa porukassa oli kuitenkin turhan vauhdikas. Täällä Irmeli Wasenin ja Jari Virtasen ohjaamilla tunneilla Sekahaussa on sen sijaan maltillisempi tahti, ja sitä kautta helpompi oppia, lisäävät Sollat.

Tanssivalikoimassa vakioita ja lattareita

Bravuureikseen Sollat mainitsevat valssin ja hitaan valssin.

– Viimeisimmillä tunneilla harjoitellut kävely- ja kuviohumppa tuntuvat mukavilta. Tulevilta tunneilta toivomme vanhaa tangoa, he toteavat.

Pirjo Mattilalla ja Reijo Nummijärvellä on monta lempitanssia.

– Ainakin rumba, foksi ja valssi kuuluvat suosikkeihimme, he sanovat.

He kertovat, että harrastajia tulee Sekahaun tunneille ympäri maakunnan. Valikoimaan kuuluu niin vakiotansseja kuin latinalaisia tansseja kuten rumbaa, salsaa ja cha cha cha:ta.

Tanssiseura Sekahaku ry perustettiin vuonna 2005 Turussa. Tänä päivänä seura toimii myös Kaarinassa, Raisiossa, Uudessakaupungissa, Aurassa, Huittisissa, Loimaalla, Pöytyällä ja Raumalla. Kesäkautena toiminta siirtyy Littoisten tanssilavalle.

Katariina Mäkinen-Önsoy