Mahtipontinen barokkikonsertti Raisiossa 14.1.

RAISIO. Sunnuntaina 14. tammikuuta kello 18 kaksi kuoroa, neljä solistia ja tanssiryhmä esittävät mahtipontisen barokkikonsertin Raision keskiaikaisessa kirkossa. Alussa Martinus-kuoro ja Lauluyhtye Ikiduuri laulavat Händelin säveltämästä Messias-oratoriosta Halleluja-kuoron ja konsertti päättyy kuorojen yhteisesitykseen Bachin Kristus valo valkeuden -laulusta. Martinus-kuoroa valmentaa kanttori Stephen Evans ja Lauluyhtye Ikiduuria Vesa Ranki.

Elise Kinnunen laulaa Purcellin kauniin ja traagisen aarian When I am laid in earth oopperasta Dido ja Aeneas sekä Gluckin aarian Che faro senza Euridice oopperasta Orfeo ed Euridice. Janne Sundqvist esittää Händelin bassoaarian The people that walked in darkeness Messias-oratoriosta ja Bachin aarian Mein teurer Heiland Johannes-passiosta.

Taru Tervamäki soittaa kaksi osaa Largo ja Allegro Vivaldin Talvesta teoksesta Neljä Vuodenaikaa. Laulujen lomassa Stephen Evans soittaa kirkon Bösendorfer-flyygelillä lapsuutensa lempikappaleita, Bachin preludeja ja fuugia Hyvin viritetty klavier -kokoelmasta.

Konsertin otsikko on ”Elämäni estradi”, koska poikkeuksetta kaikki kirkossa esiintyneet muusikot ovat kehuneet kirkon akustiikkaa.

– Viimeksi urkuri Kalevi Kiviniemi huomautti, että urut soivat harvinaisen kauniisti kirkon tilassa ja japanilainen pianisti Saki Kono on korostanut Bösendorfer-flyygelin sointia ja resonanssia kirkon kuorissa. Saki Konon mukaan ei vastaavaa löydy koko Japanista tai Unkarista, missä hän nykyään opiskelee, kertoo Raision seurakunnan johtava kanttori Stephen Evans.

Raision kirkko muistuttaa hänen mukaansa Oxfordin tai Cambridgen yliopistojen kappeleita tai Keski-Euroopan keskiaikaisia kirkkoja, mutta siinä soiva kuoro- ja soitinmusiikki on poikkeuksellisen miellyttävää ja kaikuvaa.

– Sen takia tähän konserttiin on valittu J.S.Bachin, Gluckin, Händelin, Purcellin, ja Vivaldin musiikkia, koska heidän teokset soivat kuten kotonaan tässä barokinaikaisessa kirkossa, Evans sanoo.

Harvinaisena herkkuna tässä konsertissa nähdään Titta Hassilan ryhmän kristillistä tanssia musiikin tahtiin. Taru Tervamäen virtuoosimainen viulunsoitto koristaa ja säestää laulu- ja soitinteoksia.

Konserttiin on vapaa pääsy, ja käsiohjelma maksaa viis euroa.