Taivassalon seurakuntakeskus rakennetaan viimein

Urakkatarjouksia otetaan vastaan alkuvuodesta

Taivassalon vt. kirkkoherra Tiina Rautiainen esittelee uuden seurakuntakeskuksen havainnekuvia. Vuosien väännön jälkeen seurakuntakeskuksen rakentaminen on viimein alkamassa tulevana kesänä.

Rakennushankkeilla on joskus tapana viivästyä – kuten surullisen kuuluisalla Länsimetrolla. Taivassalon seurakuntakeskuksen rakentaminen on Varsinais-Suomen oma versio vuosien väännöstä, mutta nyt luvat ovat kunnossa ja rakentamisen on tarkoitus alkaa kesällä.

TAIVASSALO. Taivassalon kirkkovaltuusto teki periaatepäätöksen seurakuntakeskuksen rakentamisesta jo vuonna 2007. Tonttikin hankittiin kirkon vierestä, ja rakentamisen tiellä oli enää tontilla sijainnut vanha talo, Onnela, jossa oli vuosien varrella toiminut muun muassa kauppa.

Onnelasta tulikin vuosiksi este, joka pysäytti rakennushankkeen.

– Osa kuntalaisista halusi säilyttää Onnelan, ja täällä muodostui riita talon suojelemisesta, kertoo Taivassalon seurakunnan vt. kirkkoherra Tiina Rautiainen.

Suojeluriita loppui kuitenkin kuin seinään kaksi vuotta sitten, kun Onnela paloi uudenvuodenyönä. Poliisi luonnollisesti tutki tapausta, mutta palon syttymissyy ei selvinnyt. Onnelan tarina oli ohi ja talon jäännökset purettiin.

Vuosi sitten rakennuslupa viimein saatiin, ja Taivassalon seurakunta saattoi edetä hankkeessaan. Tarve uudelle rakennukselle olikin jo lähes huutava.

– Seurakuntakeskukseen siirretään sen valmistuttua käytännössä kaikki seurakunnan kirkon ulkopuolinen toiminta, muun muassa henkilökunnan työtilat, kertoo Tiina Rautiainen.

Tällä hetkellä toiminta – kerhot, diakoniatyö, henkilökunnan työtilat ynnä muut seurakunnan palvelut – ovat jakautunut neljään eri paikkaan.

– Helpottaahan se valtavasti, kun kaikki toiminta on saman katon alla, eikä hajallaan niin kuin tällä hetkellä. Ja vieläpä aivan meidän upean keskiaikaisen kivikirkon vieressä, toteaa Rautiainen.

Keskukseen tulee myös luonnollisesti juhlasali, jossa on mahdollista järjestää isojakin tapahtumia.

Seurakuntakeskuksen rakentamisen oli tarkoitus alkaa jo alkuvuodesta, mutta vielä yksi viivytys oli edessä.

– Koska tässä on mennyt niin kauan, niin alkuperäisten suunnitelmien mukaisen rakennuksen rakentaminen olisi ylittänyt budjetin, kertoo Rautiainen rakentamisen siirtymisen syyksi.

Rakentamiskustannukset ovat kasvaneet muun muassa tiukentuneiden laatuvaatimusten vuoksi.

Nyt rakennuttajainsinööri ja arkkitehti muokkaavat suunnitelmaa taloudellisesti kevyempään suuntaan – eli karsivat alkuperäistä suunnitelmaa.

– Tässä tuli vielä harmillinen, noin viiden kuukauden viivästyminen, mutta emme sentään joutuneet palaamaan lähtöruutuun, kertoo Rautiainen.

Isoin muutos alkuperäiseen suunnitelmaan lienee seurakuntakeskuksen päärakennuksen neliömäärän karsiminen – vanha huoltorakennus kirkon vieressä on joka tapauksessa niin huonokuntoinen, että se on purettava ja tilalle rakennettava uusi.

– Uudet urakkatarjoukset pyydetään alkuvuoden aikana, jotta valtuusto voi tehdä päätöksen urakasta kevään lopulla. Rakentaminen päästään aloittamaan varsin nopeasti valtuuston päätöksen jälkeen, kertoo Rautiainen kevään suunnitelmasta.

Marko Vuosjoki