Paimiossa alkoi lajirajat ylittävä maksuton harrastustoiminta, mutta huonolla menestyksellä

Huippuidea ja hirmuinen pettymys!

PAIMIO. Paimiossa pidettiin lauantaina 13. tammikuuta ensimmäiset Reenikset. Reenikset on Paimion seuraparlamentin kehittelemä konsepti, jossa pidetään lajirajat ylittäviä treenejä 10–12-vuotiaille. Ensimmäisellä kerralla oli yleisurheilua ja tämän viikon lauantaina tehdään vesitreeniä uimahallia klo 12.30. Sen jälkeen tutustutaan free gymiin, jossa voimistelun rajoja rikotaan voimaharjoittelun ja parkourin avulla. Keväämmällä pelataan jalkapalloa ja pesäpalloa. Lisäksi luvassa on muun muassa lentopalloa, maastopyöräilyä ja keilailua.

– Ajatuksena on, että kaikki paimiolaiset urheiluseurat laittaisivat nämä treenit omien urheilijoidensa treeniohjelmaan. Ja lisäksi mukaan saavat tulla kaikki ne, joilla ei ole vielä omaa urheiluharrastusta. Näiden treenien avulla sopiva laji löytyy varmasti, selittää Jukka Salmela, jonka ideasta Reenikset syntyivät.

Salmela on ollut urheilussa mukana jo vuosikymmeniä ja on vakuuttunut siitä, että kenestäkään ei tule huippu-urheilijaa, jos treenaa vain omaa lajiaan.

– Aina kun kysytään huippu-urheilijoiden taustaa, selviää, että he ovat lapsena harrastaneen montaa lajia. 10–12-vuotiaana pitäisi kokeilla vielä kaikkea mahdollista. Jos jatkamme tällä nykysysteemillä, jossa jo 3-vuotiaana aletaan treenata yksipuolisesti vain jotain tiettyä lajia, niin menestystarinat jäävät syntymättä. Lopullinen lajivalinta pitäisi tehdä vasta 15–16-vutoiaana, uskoo Salmela.

Mikä meni pieleen?

Ensimmäisiin Reeniksiin saapui vain kaksi lasta. Se oli neljälle paikalla olleelle valmentajalle iso pettymys, mutta toisaalta ne kaksi paikalla ollutta lasta saivat hyvän treenin ja todella yksilökohtaista valmennusta.

– Sekin oli kuitenkin tuplamäärä verrattuna vuoteen 2015, jolloin yritimme tätä ensimmäisen kerran. Jos tuplaamme kävijämäärän joka lauantai, niin lopulta voimme olla tyytyväisiä, Salmela naurahtaa.

Mikä sitten meni pieleen?

– Sitä on vaikea sanoa. Teimme tämän eteen huikeasti töitä ja tiedotimme hyvin. Koko kohdeikäluokka sai tästä viestin Wilman kautta. Näillä ikävuosilla joutuu ihan tosissaan nyt miettimään, miten tuon ikäiset saa innostumaan. Totesimme kuitenkin jo, että periksi ei anneta. Tämä kevät treenataan, vaikka sitten niiden kahden lapsen kanssa, Salmela vastaa.

Matalan kynnyksen liikuntaa

Reenikset ovat Salmelan mukaan todellista matalan kynnyksen liikuntaa. Lapset saavat kokeilla montaa lajia maksutta ja vakuutettuina, sillä kaupunki tukee toimintaa muun muassa vakuuttamalla harrastajat.

– Kaikki ovat tervetulleita mukaan, Salmela kannustaa.

Hänen mielestään on tärkeää, että liikunta on 10–12-vuotiaille hauskaa ja säännöllistä.

– Lasten pitäisi liikkua jopa 20 tuntia viikossa. Mutta ei missään nimessä ohjatusti, vaan siihen 20 tuntiin lasketaan mukaan koulumatkojen kävely, hiihtäminen, pihapelit ja kaikenlaiset rähjäämiset, Salmela muistuttaa.

Janica Vilen