Kaarinalaispariskunta avasi Turun ensimmäisen virtuaalipelipuiston

Anna ja Juuso Salmi esittelevät virtuaalipelaamista.

TURKU. Kaarinalaiset Anna ja Juuso Salmi avasivat tiistaina 16.1.2018 Turun keskustaan Turun seudun ensimmäisen virtuaalipelipuiston. Kahdeksan pelipaikkaa kattava, Wiklundin sisäpihalla sijaitseva Cybernet tarjoaa valikoiman virtuaalipelejä, joita voi tulla pelaamaan yksin tai kaverin kanssa.

Virtuaalipelipuistoja on Suomessa perustettu jo Helsinkiin ja Tampereelle. Uusi ja nopeasti kehittyvä ala houkutteli perustamaan puiston myös Turkuun. Puolen tunnin tai tunnin pelivuoroja voi varata Cybernetin nettisivuilta.

– Lähialueella ei ole tarjolla mitään vastaavaa, ja vaikka virtuaalipelijärjestelmiä onkin jo mahdollista hankkia myös kotiin, laitteiston ja pelien kustannukset ovat suuret. Lisäksi järjestelmä vaatii ympärilleen suuren tyhjän tilan, jotta pelaaja pystyy liikkumaan pelissä osumatta seiniin, mikä on kodeissa hankalaa, Juuso Salmi kertoo.

Virtuaalitodellisuus ei ole vain pelaamista varten

Cybernetin jatkuvasti kehittyvästä pelivalikoimasta löytyy tällä hetkellä parikymmentä peliä kaikille ikäryhmille, ja pelitilan nuorin testaaja olikin vain nelivuotias.

Perinteiseksi pelaamiseksi mielletyn zombieräiskinnän lisäksi Vive-järjestelmän avulla on mahdollista esimerkiksi leijua avaruudessa, kiivetä Mount Everestille ja tutustua Google Earthin avulla maailman nähtävyyksiin. Myös asiakkaat saavat toivoa uusien pelien hankkimista valikoimaan.

– Virtuaalitodellisuus on paljon enemmän kuin vain pelaamista. Pelejä voidaan käyttää esimerkiksi opetuksessa, sillä virtuaalitodellisuudessa on mahdollista käydä vaikkapa museoissa. Pelejä voidaan käyttää myös terapiatarkoituksessa esimerkiksi fobioiden hoitoon, Anna Salmi kuvailee virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia.

– Peleistä on hyötyä myös terveydelle, sillä esimerkiksi tunnin nyrkkeilypelisessio käy kunnon treenistä, Juuso Salmi lisää.

Yhteen pelitilaan mahtuu kerrallaan yksi pelaaja, minkä lisäksi muiden on mahdollista seurata näytöltä pelin etenemistä. Cybernetin järjestelmät mahdollistavat myös moninpeluun ja kommunikaation eri pelitilojen välillä.

Yritys on jo pariskunnan toinen

Järjestelmäasiantuntijana työskentelevälle ja kymmenvuotiaasta saakka pelaamista harrastaneelle Juuso Salmelle ala ei ole vieras, ja yrittäminen hoituu kokopäivätyön ohella. Anna Salmi taas työskentelee yrityksessä kokopäiväisesti, ja virtuaalitodellisuus on tullut nopeasti tutuksi vaikka harrastus onkin uusi.

– Vuonna 2016 avattu Turun Pakopeli oli ensimmäinen yrityksemme, ja aluksi testasimme sen tiloissa myös Cybernetin järjestelmiä. Kokemus oli positiivinen, joten uskalsimme laajentaa myös virtuaalitodellisuuden puolelle. Ideaa pyöriteltiin puolisen vuotta ja tilat löytyivät marraskuussa, Anna Salmi kertoo.

Kahden yrityksen pyörittämisen ohella kaarinalaispariskunta muistaa kotikuntaansa esimerkiksi lahjoittamalla Kaarinan MLL:lle lahjakortteja Turun Pakopeliin.

Essi Heinonen