Maaliskuussa avattavaan palvelutori Eerikkiin etsitään vapaaehtoisia

Palvelutori Eerikki valmistuu helmikuussa ja avataan maaliskuussa Katariinankulmaan. Kuva otettu työmaalta lokakuussa.

KAARINA. Ikäihmisten palvelutori Eerikki avataan maaliskuussa Kaarinan keskustaan Katariinankulman senioritalo A:n ensimmäiseen kerrokseen. Pian aukeavalle palvelutorille etsitään nyt vapaaehtoisia aulaemäntiä ja aulaisäntiä, jotka ottaisivat ikäihmisiä vastaan palvelutorin aulassa ja avustaisivat erilaisissa tilaisuuksissa.

Tavoitteena on löytää noin 20–30 vapaaehtoista. Pääasiassa etsimme vapaaehtoisiksi helposti lähestyttäviä ikäihmisiä, sillä ajatuksena on, että vapaaehtoisista saisi myös vertaistukea, mutta emme ole kuitenkaan asettaneet mitään ikärajaa. Vertaistuessakaan ikä ei aina ole se ratkaiseva tekijä. Tärkeintä on halu auttaa muita, sanoo vapaaehtoisia etsivä palveluohjaaja Sanna Fränti.

Kaikki mukaan lähtevät vapaaehtoiset perehdytetään ja vakuutetaan ja he saavat oman ohjaajan, jonka kanssa järjestetään tapaamisia säännöllisesti.

Lisäksi heille järjestetään kaksi virkistäytymistapahtumaa vuoden aikana, lupaa Fränti.

Kaarinassa on vapaaehtoisten käytöstä hyviä kokemuksia.

Esimerkiksi Visiitissä on ollut vapaaehtoisia koko sen toiminnan ajan. Tampereella taas on käytössä vastaava palvelutori ja siellä vapaaehtoistyö toimii hienosti, Fränti kertoo.

Vapaaehtoistoiminnan on tarkoitus alkaa heti maaliskuussa, kun palvelutori aukeaa. Palvelutori Eerikin toiminnan tavoitteena on tarjota ikäihmisille ja heidän omaisilleen henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta keskitetysti yhdessä paikassa. Palvelutorilla saa tietoa eri palvelutuottajista ja myös palveluseteleistä. Siellä voi tutustua laitetorilla erilaisiin pienapuvälineisiin. Palvelutorilla työskentelevät palveluohjaajat ja vapaaehtoiset aulaemännät ja -isännät. Henkilökunta tekee tarvittaessa myös kotikäyntejä.

Rakentaminen on edennyt aikataulussa.

Järjestämme avoimet ovet sitten kun olemme päässeet muuttamaan, Fränti sanoo.

Ikäihmisten palvelutori Eerikin toimintaa on ideoitu yhdessä eläkeläisjärjestöjen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa vuosien 2016 ja 2017 aikana yhteisissä keskustelutilaisuuksissa ja työpajoissa. Palvelutorin toimintaan liittyy myös tulevien lähitorien suunnittelu vuoden 2018 aikana. Lähitoreina tulevat toimimaan Hovirinnan palvelukeskus, omaishoidon tukikeskus Visiitti, Piikkiökoti, Tupasvillan palvelutalo ja Värttinän palvelutalo.

Janica Vilen