Littoisten seurakuntatalolle kokoontuu aina tiistai-iltaisin hyvin heterogeeninen joukko ihmisiä pelaamaan yhdessä lautapelejä. Ikähaarukka on tavallisesti jossain 4 – 50 ikävuoden välissä, ja yleensä vähintään yhdessä pöydässä on yhteisenä kielenä englanti. Kerhon vetäjä kertoo, mistä kaikki alkoi.

KAARINA. Vielä kolmisen vuotta sitten meillä kotona illat vietettiin siten, että kukin perheenjäsen tuijotti omaa älylaitettaan. Olimme samassa huoneessa, mutta emme läsnä toisillemme. Sitten kaivoimme lautapelit vintiltä ja pian se oli menoa, olimme löytäneet yhteistä mielekästä tekemistä ja vieläpä perinteisen analogisesti. Järjestimme aluksi ystäväperheille peli-iltoja. Niiden suosio kasvoi nopeasti niin suureksi, että kodistamme loppuivat tuolit ja neliöt kesken. Ihmisiä tuli paikalle kolmattakymmentä.

Tilanpuute sai meidät miettimään kerhotoiminnan aloittamista. Seurakunta innostui heti ideasta, ja olimme yhtä mieltä siitä, että kerhoon olisivat myös lapset tervetulleita. Onhan lautapelaaminen koko perheelle sopivaa puuhaa.

Litsan lautapelikerho on toiminut reilun vuoden, ja tavallisesti paikalle saapuu 12–20 henkeä. Valtaosa tulijoista on lapsiperheitä, nuoria aikuisia tai pariskuntia. Tunnelma on rento, keitämme kahvit ja tarjoamme mehua. Pitkä sivupöytä on täynnä kerholaisten tuomia pelejä, joista voi valita mieleisensä kokeiltavaksi. Pikkuväki ei yleensä jaksa pelata kauaa, joten he leikkivät keskenään samalla kun isä tai äiti saa hetken pelata muiden aikuisten kanssa hiukan vaikeampia pelejä.

Lautapelien suosio on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Kansainvälisesti pelien myynti on lisääntynyt vuosittain noin 20 prosentilla koko 2010-luvun. Uusia pelejä ilmestyy nyt markkinoille enemmän kuin koskaan. Kerhossa Monopolia ja Afrikan tähteä ei pöydällä näy, vaan pelattavana on yleensä moderneja klassikkoja tai kuumimpia uutuuspelejä.

Monessa muussa maassa lautapeliharrastus on paljon suurempaa kuin meillä. Tämä näkyy kerhossa siten, että ulkomailta saapuneet opiskelijat ja työn perässä muuttaneet peliharrastajat ovat meidät löytäneet. Turun seudun lautapelipiirit ovat myös niin pienet, että vakiokävijöiden joukossa on muun muassa pelikauppias, pelikustantaja, pelibloggaajia sekä useampikin omaa peliään suunnitteleva harrastaja. Välillä kerhossa testataankin työn alla olevia pelejä tai saadaan kokeiluun jokin vasta julkaisuvaiheessa oleva uutuus.

Moderneissa lautapeleissä olennaista ei ole voittaminen, vaan oman strategian löytämisen tuoma ilo. Useimmissa peleissä ei hyökätä tai muutenkaan kilpailla muiden kanssa, vaan kaikki rakentavat omaa juttuaan, joka voi olla pelistä riippuen vaikka sähköverkko, viinitila tai antiikin ajan kauppa-imperiumi. Vasta pelin päätyttyä lasketaan pisteet ja katsotaan, kenen strategia on ollut paras. Peli-illat ovatkin positiivista sosiaalista kanssakäymistä ryyditettynä mukavalla pähkäilyllä.

Litsan pelikerhon uusi vuosi käynnistyi jopa kolmen erilaisen sivilisaationrakennuspelin parissa.

Kai Saarto
Kerhonohjaaja

Litsan Lautapelikerho kokoontuu tiistaisin klo 18–21 Littoisten seurakuntatalolla, Kampakuja 1.