Kupittaalle avattiin Suomen paras palloiluhalli

Turun uutta palloiluhallia päästiin testamaan toden teolla viime viikonloppuna, kun paikan päällä iskettiin lentopallon Suomen Cupin finaali.

Turkua pitkään vaivannut harjoitustilojen ahtaus sai helpotusta uuden palloiluhallin myötä. Kupittaalle avattu Turun Teknologiakiinteistöjen omistama halli on toimitusjohtaja Mikko Lehtisen mukaan Suomen paras. Viime viikonloppuna sitä testattiin lentopallon Suomen Cupin finaalinäyttämönä.

ITÄ-TURKU. Turun uusi palloiluhalli avattiin suurelle yleisölle Kupittaalla 3. tammikuuta avoimien ovien merkeissä. Tilaisuuden ohjelman tarjosivat hallissa harjoittelevat ja kilpailevat urheiluseurat. Tapahtumassa nähtiin, miten monipuolisesti hallissa voidaan harjoitella samanaikaisesti kolmella täysmittaisella kentällä, jotka ovat erotettavissa toisistaan väliverholla. 5.–7. tammikuuta hallia päästiinkin jo tosissaan testaamaan lentopallon Suomen Cupin finaalinäyttämönä.

Kupittaan urheilukeskuksen kupeeseen valmistunut halli tulee palvelemaan pääsääntöisesti seitsemää eri lajia: futsalia, koripalloa, käsipalloa, lentopalloa, salibandya, sulkapalloa ja voimistelua. Palloiluhallissa tulevat harjoittelemaan ja kilpailemaan pääkäyttäjälajien korkeimpien sarjatasojen aikuisten ja vanhimpien juniorien kilpajoukkueet. Esimerkiksi TPS salibandy ja koripalloseura Turun NMKY:n edustusjoukkue Kristika harjoittelevat ja pelaavat kotiottelunsa Kupittaalla. Arkipäivisin hallissa harjoittelee Turun seudun urheiluakatemia. Tavoitteena on saada halli aktiiviseen käyttöön aamusta iltaan jokaisena viikonpäivänä.

Avoimiin oviin riitti tulijoita jonoksi asti.

Kansainvälisen tason tapahtumia 3 000 katsojalle

Lattipinta-alaa uudesta hallista löytyy yli 2 400 neliömetrin edestä, ja sen pystyy tarvittaessa lohkomaan kolmeen osaan. Liikunta-alueen lattiamateriaali voidaan vaihtaa parketista synteettiseen urheilumattoon.

Kiinteitä istumapaikkoja löytyy 2 850 ja tilaan saa ottaa yli 3 000 ihmistä samanaikaisesti. Näin ollen siellä pystyy järjestämään miltei missä tahansa hallilajissa kansainvälisen tason tapahtumia.

Hallin omistavan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lehtinen oli avajaisissa silmin nähden tyytyväinen.

– Itse hallin rakentamisprojekti oli helppo, kun päätös kaupungilta lopulta tuli. Palloiluhallia on Turkuun suunniteltu vuosikausia. Nyt hallin vihdoin seistessä Kupittaan Teknologiapuistossa kuntalaisten liikkumistarpeeseen on saatu lisämahdollisuuksia. Prosessina minun on vaikea kuvitella, miten tämä olisi voinut mennä helpommin, kehuu Lehtinen rakentamista.

Hallista löytyy useampia aitioita sekä iso lounge-tila, joista näkyvyys kentälle on mahtava. Turun kaupunki ja Teknologiakiinteistöt ovat varanneet itselleen näistä muutaman, mutta muutoin ne ovat loppukäyttäjän vapaassa käytössä omissa tapahtumissaan.

– Me vuokraamme hallin loppukäyttäjille aitoineen päivineen, ja vuokralaiset saavat itse päättää, mitä he niillä tekevät, Lehtinen selostaa.

Palloiluhallin alakerrasta löytyy useita pukuhuoneita, odotustila esimerkiksi dopingkontrollia varten ja kuntosali, jossa urheilijat voivat lämmitellä ennen urheilusuorituksiaan. Koko käyttäjäkokemusta on mietitty tarkkaan.

Osa hyvinvoivaa kaupunginosaa

Hallin omistavan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lehtinen pitää Kupittaan palloiluhallia Suomen parhaana. Teknologiakiinteistöt Oy:n omistajia ovat puolestaan Turun kaupunki 48,2 %, Turun Seudun Osuuspankki 28 %, Veritas 17 %, Stfitelsen Eschnerska Frilasarettet 3,4 % ja Stiftelsen för Åbo Akademi 3,4 %.

Turun Teknologiakiinteistöt on vuokrannut tilat eteenpäin Turun kaupungille 25 vuodeksi ja hallin yläkerrassa toimivalle yksityiselle kuntotalolle 10 vuodeksi. Lehtinen toivookin hallin näkyvän hyvin vähän heidän arjessaan, sillä tiivis yhteydenpito tietäisi sitä, että jokin ei toimi.

Kaikin puolin uusi palloiluhalli tulee tarpeeseen. Rakennuttajien sanoin se on Suomen hienoin.

– Kun me rakennamme Turku Science Parkia, niin tämä on yksi tärkeä osa-alue sitä, että meillä on kaupunginosa, joka elää ja voi hyvin, Lehtinen päättää Teknologiakiinteistöjen roolista kokonaisuutena Kupittaan alueella.

Mikko Seppälä