Presidentinvaalien suosikkikaksikko vieraili Myllyssä

Ennakkoäänestys alkoi tänään!

Sauli Niinistö keräsi Myllytorin täyteen kuulijoita.

RAISIO. Kauppakeskus Myllyssä puhuttiin politiikkaa perjantaina 5. tammikuuta, kun presidentinvaalien gallupeissa kärkisijoja pitävät Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto kävivät esittäytymässä ihmisille. Haavisto puhui kello 14 ja Niinistö kello 16. Haavistoa kävi tapaamassa kymmeniä ihmisiä, mutta pari tuntia myöhemmin Myllytorille rantautui sadoittain ihmisiä kuuntelemaan istuvaa tasavallan presidenttiä, jonka viime vuosi kului kiireisissä merkeissä.

Joka vuosi olen vuoden päätteeksi ihmetellyt, kuinka paljon on taas tapahtunut ja ajatellut, että ensi vuonna ei mitenkään voi tapahtua mitään vastaavaa. Ja joka ainoa vuosi se on kertaantunut. Viime vuonna ajattelin, että tänä vuonna eli vuonna 2018 asiat kääntyvät vaihteeksi parempaan suuntaan, hän aloittaa.

Gallupit ennustavat Niinistölle tällä hetkellä 70 prosentin äänisaalista. Ei ihme, että ehdokkaalla on hymy herkässä. Kuva: Kiia Siilin. 

Haavisto ja Niinistö nostivat puheissaan esille samoja kysymyksiä. Molemmat painottavat kampanjoissaan rauhaa. Niinistö käsittää rauhan kolmella tavalla: sodan vastakohtana, katastrofien vastakohtana ja yhteiskuntarauhana. Presidenttinä hän haluaa olla kaikin mahdollisin tavoin edesauttamassa sitä, että maailmassa ei olisi sotaa. Sodan lisäksi ihmisiä uhkaa esimerkiksi ilmastonmuutos, jonka pysäyttämiseksi Niinistö haluaa löytää konkreettisia tekoja konferensseissa istumisen lisäksi. Räjähdysmäiseen väestönkasvuun hän lähtisi hakemaan apua naisten aseman parantamisella.

Kolmas rauha koskee meitä. Se on yhteiskuntarauha. Meidän täytyy nykyistä paremmin ymmärtää toisiamme, vaikka kuinka olisimme eri mieltä, hän linjaa.

Samasta asiasta puhui Haavisto paria tuntia aiemmin:

Monet suomalaiset kokevat, että keskustelukulttuurimme on heikentynyt. Yksi tapa osoittaa arvojohtajuutta on opettaa suomalaiset keskustelemaan niin, ettei keskustelukumppania halveerata, hän sanoo.

Molemmat painottivat puheissaan ulkopolitiikkaa, mikä onkin Suomessa presidentin maaperää.

Meillä on sellainen perustuslaki, jonka mukaan sisä- ja ulkopolitiikka on jaettu aika tarkasti hallituksen ja presidentin välillä. Hallitus hoitaa sisäpolitiikkaa ja presidentti ulkopolitiikkaa. Pidän tätä itse asiassa aika hyvänä syteeminä, sanoo Haavisto.

Pekka Haavistoa (oik.) haastatteli raisiolainen teatterinjohtaja Kalle Lamberg, jolle Haavisto intoutui kertomaan vaalikierueensa DJ-keikoista. Kuva: Kiia Siilin. 

Lisäksi presidentin valtaoikeuksista puhuttaessa hän mainitsee kannattavansa armahdusoikeuden siirtämistä presidentiltä korkeimmalle oikeudelle, jotta armahduksiin tulisi yhtenevä linja ja systematiikka, joka ei muuttuisi presidentin vaihtuessa. Sauli Niinistö on julkisuudessa ollut samaa mieltä jo useita vuosia.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi tänään ja päättyy ensi viikon tiistaina 23. tammikuuta. Varsinainen ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Tällä hetkellä Sauli Niinistö olisi galluppien mukaan saamassa äänistä noin 70 prosenttia. Pekka Haavisto on gallupeissa toisena.

Janica Vilen