Liedosta valtakunnalliseen opiskelijapolitiikkaan ponnistanut Riina Lumme säväytti linnan juhlissa

Kun SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme kävi Liedossa Loukinaisten koulua, hänet ja toinen kuudesluokkalainen äänestettiin presidentiksi ja varapresidentiksi koulun itsenäisyyspäivän juhlaan. Silloin Lumme kätteli kaikki juhliin tulijat. Tänä vuonna hän oli itse kättelyjonossa – presidentin linnassa Suomen satavuotisjuhlissa.

LIETO. Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Riina Lumme pääsi edustamaan opiskelijaliikettä presidentin linnaan itsenäisyyspäivänä.

Se oli tosi ainutlaatuinen ja juhlava tilaisuus ja upea kokemus. Satavuotisjuhlan kunniaksi siellä oli paljon spesiaalijuttuja, kuten ilotulitus ja kuoron laulama Finlandia. Linna oli myös pidempään auki kuin muina itsenäisyyspäivinä ja nuoria oli kutsuttu tavallista enemmän, hän kommentoi juhlien jälkeen.

Liedosta kotoisin oleva Lumme säväytti juhlissa näyttävällä asullaan, jossa oli mukana hienostunut viittaus koulutusleikkauksiin.

Puvussani oli koulutusleikkauksiin liittyvästä kampanjasta poimittu nuolikuvio ja väritys. Olin siellä edustamassa opiskelijoita ja siksi halusin jotenkin tuoda esiin järjestötaustani myös puvussa, kertoo Lumme. Lisäksi asuun kuului Turku-aiheinen käsilaukku.

Lumme on toiminut tämän vuoden Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana, viime vuoden Turun ylioppilaskunnan puheenjohtajana ja sitä ennenkin aktiivisesti opiskelijapolitiikassa. Koulutuskysymyksissä hän on tehnyt paljon yhteistyötä muun muassa kulttuuriministeri Sampo Terhon, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon sekä sivistysvaliokunnan kansanedustajien kanssa. Monet heistä hän tapasi myös linnassa.

Kiitin linnassa Annika Saarikkoa siitä, että hän veti pois esityksen osa-asunnon normista, joka olisi laskenut pienissä asunnoissa ja kimppakämpissä elävien opiskelijoiden tukia jopa 30 %. Nyt olemme vihdoin saaneet käännettyä keskustelua siihen suuntaan, että koulutukseen ja opiskelijoihin kannattaa panostaa. Keväällä saimme myös huoltajakorotuksen opintorahaan. Opiskelijoiden tulevaisuus näyttää pitkästä aikaa valoisammalta, Lumme summaa.

Lisäksi Lumme on ollut valmistelemassa opiskelijoiden liikkuvuutta parantavaa mallia, joka on nyt lähtenyt ministeriöön jatkovalmisteluun.

Sen tarkoitus on helpottaa opintojen tekemistä useampaan yliopistoon, Lumme selittää.

Ensi vuodeksikin 24-vuotiaan vaikuttajan suunnitelmat ovat jo selvillä.

Minut on juuri valittu Nuorisovaltuustojen liittoon asiantuntijaksi, eli jatkan järjestötyön parissa. Tarkoitus on lähteä tukemaan nuorten osallisuutta ja valtakunnallista vaikuttamista, jotta esimerkiksi maakuntauudistuksessa nuorten vaikutus olisi vahvaa, hän sanoo.

Lisäksi valtiotieteen opinnot Turun yliopistossa jatkuvat ja Lumme on myös Turussa kaupunginvaltuutettuna.

Janica Vilen