Kuukauden esine: Raision vanhin esine on kivikirves

Kuvat: Museovirasto (CC BY 4.0 -lisenssi)

RAISIO. Raision museo Harkon joulukuun esine on Vatselasta 1900-luvun alkupuolella löydetty kivikirves. Kirves on liitetty Kansallismuseon kokoelmiin numerolla KM 14292:1. Sen pituus on 114 mm, leveys 51 mm ja paksuus 36 mm. Kirves on poikkiteräinen ja se on huolimattomasti hiottu. Poikkikirveissä terä on keskilinjaan nähden toisessa reunassa. Yleisesti arvellaan, että poikkikirveet oli vartettu kuokkien tapaan.

Muotonsa perusteella kirves on Jäkärlän ryhmän esineistöä. Ryhmä on nimetty Maarian Jäkärlän asuinpaikan mukaan ja se ajoitetaan 4 300 – 3 900 eKr. väliseen aikaan. Ryhmän asuinpaikkoja tunnetaan Lounais-Suomesta.

Kirveellä on ikää noin 6 000 vuotta ja se on vanhin Raisiosta löydetty esine. Sen löytöpaikka sijaitsee viiden metrin korkeuskäyrän alapuolella, mikä tarkoittaa sitä, että kirves on aikanaan pudonnut veteen. Jäkärlän ryhmän aikana merenpinta oli Raision seudulla yli 30 metriä korkeammalla kuin tänään. Ajan asuinpaikkoja ei Raisiosta tunneta, mutta Vatselasta löydetty kivikirves kertoo ihmisten pyyntiretkien ulottuneen Raision alueelle tuolloin.

Helsingissä Museoviraston tiloissa säilytettävä kirves on ollut esillä Raision museo Harkon näyttelyissä.

Jari Näränen

arkeologi

Raision museo Harkko