Kaarinan kaupungin itsenäisyyspäivän juhla oli ensimmäinen tapahtuma vastavalmistuneessa monitoimitalossa kaupungin keskustassa. Arvokkaassa tilaisuudessa kuultiin niin puheita kuin musiikkiakin, ja lisäksi ansioituneita kaarinalaisia palkittiin ansiomerkein. Uutuuttaan hohtava rakennus sai kiitosta erityisesti toimivista esteettömyysratkaisuistaan.

KAARINA. Arvokkaammin ei Virastotalon ja Uudenmaantien välissä sijaitseva Kaarina-talo olisi voinut yleisön nähtäville avautua. 6. joulukuuta sen uusissa tiloissa juhlittiin Suomen sadatta itsenäisyyspäivää.

Järjestelyistä vastannut Mirja Karppanen arvioi osallistujamääräksi kaiken kaikkiaan yli 600 juhlavierasta. Erityisen tyytyväinen hän oli nuorten osallisuuteen juhlaohjelmassa.

– On hienoa, että voimme katsoa 100-vuotiasta Suomea taaksepäin, mutta tärkeämpää on, että näiden nuorten kautta meillä on mahdollisuus katsoa tulevaisuuteen, juhlaemäntä pohti.

Lapset ja nuoret vastasivat tilaisuuden musiikkitarjonnasta esittämällä Suomi 100 -konsertin.

Ansiomerkkejä Kaarinan hyväksi työtä tehneille

Ansiomerkillä palkittu Pentti Kallio on tunnettu kasvo Kaarinassa.

Tunnustukseksi kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksi tehdystä työstä jaettiin kaikkineen viisi Kaarinan ansiomerkkiä. Palkittuja olivat Janne Aso, Arto Elo, Pentti Kallio, Hans Langh ja Juhani Mylly.

Ansiomerkki annetaan sellaiselle henkilölle, joka on ansiokkaasti ja pitkäaikaisesti toiminut Kaarinan kaupungin ja kaarinalaisten hyväksi uhrautuvaisuutta ja palvelualttiutta osoittaen tai muuten toiminut tuloksellisesti kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksi.

Niin kaarinalaisesta kunnallispolitiikasta kuin teatterielämästäkin tuttu Pentti Kallio oli saamastaan huomionosoituksesta otettu.

– Hyvältähän se tuntuu, että erilaisista ansioista muistetaan, kiitteli teatterimies, joka kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlan lisäksi on osallistunut Suomi 100 -ohjelmaan esiintymällä Turussa nähdyssä Toivon ja tuhon tie -näytelmässä.

Kaiken kaikkiaan juhlavuosi on ollut Kallion mukaan onnistunut.

– Koko yhteiskunta on hienolla tavalla juhlistanut taivalta, joka ei aluksi ollut todellakaan helppo, mutta jossa näkyy se, miten hienosti olemme selvinneet.

Uudet tilat ihastuttivat

Riitta Nissilä piti kauniina eleenä muun maailman osallistumista Suomi 100 -juhlintaan.

Myös esteettömyysasioissa aktiivinen Riitta Nissilä oli saapunut viettämään itsenäisyysjuhlaa ja oli erityisen tyytyväinen siihen, miten sujuvaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkuminen Kaarina-talossa on.

– Esteetön kulku on tärkeää hoitaa heti alussa kuntoon, sillä jälkeenpäin se voi olla hankalaa. Itse olen tehnyt tilaan ehdotuksia opasteista.

Juhlahumun keskellä Nissilä oli sitä mieltä, että suomalaiset voivat olla ylpeitä 100-vuotiaasta maastaan.

– Olemme maailmalla arvostettu kansa. Tuntuu itse asiassa siltä, että itsenäisyysjuhlavuottamme arvostetaan muissa maissa vielä isommin, kun tunnettuja monumentteja valaistaan sinivalkoisin värein. Olisinkin toivonut oman maamme osalta Suomi 100 -juhlintaan vielä suurempaa näkyvyyttä. Lisäksi olisin suonut itsenäisyyspäivän kaikille, kuten esimerkiksi kauppojen työntekijöille, vapaaksi, sanoo Nissilä.

Kaarina-talossa tulee sijaitsemaan jatkossa esimerkiksi kaupungin pääkirjasto, monikäyttöinen Kaarina-Sali sekä kokous- ja virastotiloja. Virallisia avajaisia vietetään helmikuussa.

Jaakko Virrankoski