Kuntapäättäjän kulma: Yhteistyössä on voimaa

KOLUMNI. Näinhän se on, että yhteen hiileen puhaltamisella saavutetaan päämääriä nopeammin kuin kampittamisella tai kapuloita rattaisiin asettamalla. Tämä pätee niin poliittisessa päätöksenteossa kuin yritystoiminnassakin. Meillä Sauvossa on päätöksentekoon rantautunut innokas yhteisen tekemisen meininki. Kokouksia ei koeta pakkopullana ja innokkuus näyttäytyy rakentavina ja asioita monista eri näkökulmista valottavina keskusteluina. Toki pullaakin välillä syödään ihan vapaaehtoisesti. Mielenkiintoisen ja innokkaan päätöksenteon tiimellyksessä syntyy päättäjlle keskinäinen luottamus ja näin perinteiset puolueiden väliset raja-aidat kaatuilevat rytisten.

Kuinka ongelmia ratkaistaan päätöksenteossa? Kääntämällä ongelma voitoksi. Positiivisuuden ajattelun kautta löytyy aina ratkaisu, joka on useimmiten kustannustehokas ja vieläpä logistisesti toimiva. Aikanaan entinen Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Pirkko Lahti mainitsi kahvipöytäkeskustelussamme hyvän esimerkin liittyen positiivisuuden kautta ajatteluun: Sinulla on kaksi koiraa, joiden nimet ovat Posi ja Nega. Se, jota paremmin ruokit, voi myös paremmin eli kasvaa ja vahvistuu. Tätä esimerkkiä olen pitänyt lähtökohtana kaikelle tekemiselle ja väitän, jatkuvan negatiivisuuden viljely vie itseltä sekä muilta sinua ympäröiviltä ihmisiltä voimat ja negatiivisuuden kautta saavutettu lopputulos on usein varsin laiha ja vaatimaton tuotos.

Aikanaan kävin pitämässä luentoja yrityksissä innovatiivisuudesta ja luovuudesta. Asetimme monesti tuolit piirimuodostelmaan, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia toimijoita. Asetin lattialle piirin keskelle ison leipäkorin, johon jokainen toi paperilapulle jonkin ongelmaksi kokemansa asian. Jokaisen lapun aihe käsiteltiin tasapuolisesti ja haettiin asialle positiivinen näkökulma. Moni asia harjoitettiin ryhmässä esim. draamaharjoitusten keinoin ja havaittiin, että liian hierarkinen päätöksenteko aiheuttaa juuri näitä ongelmia ja ryhmässä tekeminen ratkaisee ne. Arvo, asema tai titteli ei saa olla este järkevälle päätöksenteolle ja kenenkään arvovalta ei siitä laske, jos voi pyytää mielipiteitä tai neuvoja keneltä tahansa yhteisössä, yrityksessä tai kunnassa toimivalta jäseneltä. Herkällä korvalla kuunteleminen on aina tärkeää.

Viime perjantaina pidetystä kunnan pikkujoulujuhlasta vastasi Sauvon kunnanvaltuusto. Valtuutetut leipoivat, laittoivat ruokaa, tarjoilivat, tiskasivat, siivosivat ja esittivät ohjelmaa. Lisäksi eri hallintokuntien edustajat esittivät monipuolista ohjelmaa. Itsekin sain osallistua varhaiskasvattajien ohjelmanumeroon. Kaikilla tuntui olevan todella hauskaa ja tällaisia yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia voisi olla enemmänkin. Suuri kiitos kaikille osallistujille.

Joululahjaksi ja uudelle vuodelle toivotan kaikille yhteistyökykyä, ystävällisyyttä ja ahkeruutta. Näissä on voimaa.

Jari Hakkarainen

Sauvon kunnanvaltuuston pj.