Turun SDP:n puheenjohtajaksi valittiin itäturkulainen Mika Maaskola

”Tästä täytyy tehdä voittava joukkue!”

Mika Maaskola tunnetaan muun muassa menestyneenä keskimatkojan juoksijana, SDP:n poliitikkona, kirkkovaltuutettuna ja Pääskyvuoriseuran puheenjohtajana. Kuvassa hän on kuitenkin leipätyönsä maisemissa Turun Vesilaitoksella, jossa hän on tehnyt jo yli 30-vuotisen työuran.

SDP:n pitkäaikainen poliitikko Mika Maaskola on valittu Turun SDP:n johtoon kaudelle 2018–2019. Lisäksi juhlan aihetta vuoden loppuun tuo Katariinanseurakunnalta tullut ansiomerkki. Nyt on hetki aikaa hengähtää ja viettää joulua ennen kuin hihat kääritään tammikuussa. Maaskolalla riittää vuoden alkuun myös jännitettävää: Jos Ilkka Kantola valitaan arkkipiispaksi, Maaskola nousee eduskuntaan.

PÄÄSKYVUORI. Itä-Turun Pääskyvuoressa asuva SDP:n poliitikko Mika Maaskola on joululoman jälkeen valmis käärimään hihat tehdäkseen ryhtiliikkeen Turun SDP:ssä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittu Maaskola haluaa kääntää puolueen kurssin.

– Torjuntavoittojen ja vaalitappioiden aika on nyt ohi. Tästä täytyy tehdä voittava joukkue, hän sanoo.

Keinot siihen hän uskoo löytävänsä sillä, että SDP tekee omaa politiikkaansa entistä näkyvämmäksi.

– Pitkän aikaa Turussa näytti ulospäin siltä, että meillä oli aseveliakseli kokoomuksen kanssa. Nyt haluamme profiloitua oman politiikkamme kautta ja haemme asiakohtaisesti yhteistyökumppaneita eri puolueista, Maaskola sanoo.

Tämä muutos on jo käynnissä – luonnollisesti viime kevään vaalitappion myötä.

– Nyt meillä on tavallaan neljä keskisuurta puoluetta, mikä tuo jännitystä politiikkaan. Vasemmiston kanssa meillä on paljon samaa arvopohjaa, mutta he ajautuvat oppositioon usein ylisuurilla vaatimuksillaan. Vihreät nousivat vaaleissa toisiksi suurimmaksi puolueeksi ja menivät kahdella paikalla meidän ohi. He ovat olleet monessa asiassa yllättävän lähellä kokoomusta, vaikka toisin usein puhutaan, Maaskola pohtii tämän hetken tilannetta.

Toiseksi keinoksi Maaskola mainitsee nuoret.

– Meidän pitää pystyä puhuttelemaan kaikenikäisiä kuntalaisia ja saada nuoria liittymään puolueeseen. Vuoden vaihteen jälkeen laitamme SDP:n nuorten aktiivien kanssa ideariihen pystyyn, sillä nuoret itse tietävät parhaiten, missä kannattaa vaikuttaa. Enää ei riitä, että jaetaan soppaa kauppatorilla. Yksi paikka tietysti on sosiaalinen media. Meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät enää seuraa tv:tä tai sanomalehtiä, Maaskola sanoo.

Kolmen nuoren isä

51-vuotias Maaskola on kolmen nuoren naisen isä. Helmi on 19-, Emilia 23- ja Saana 25-vuotias. Lapsista vanhin kuuluu puolueeseen, mutta kaikki kolme sparraavat isäänsä esimerkiksi sosiaalisen median käytössä.

– Kaikki asuvat nyt omillaan ja sitä kautta minulla on ajan käytön kannalta hyvä mahdollisuus ottaa lisää tehtäviä politiikassa. Ja samalla minulla on heidän kauttaan hyvin tiedossa nuorten aikuisten tämän hetkiset haasteet Turussa. Ja on pikkulapsiaikakin vielä hyvin muistissa, hän sanoo.

Työikäisten asiat ovat Maaskolalle tuttuja omakohtaisesti.

– Lisäksi omat ja vaimoni vanhemmat ovat seniori-ikäisiä ja sitä kautta olen läheisesti tekemisissä myös ikäihmisten asioiden kanssa, hän kertoo.

Lähiöt pidettävä mukana muutoksessa

Turun seudun positiivinen rakennemuutos on Maaskolan mukaan asia, jossa lähiöitä ei voi unohtaa.

– Pääskyvuoriseuran puheenjohtajana ja asukasaktiivina olen huolissani siitä, miten lähiöiden käy rakennemuutoksen aikana. Nyt rakennetaan paljon uutta asutusta, mikä tulee laskemaan asuntojen hintoja lähiöissä. Vähän pelkään, että eriarvoisuus ja tuloerot kasvavat, jos lähiöihin ei panosteta erikseen. Nyt tarvittaisiin erillinen lähiöhanke, jotta lähiöt ja niiden asukkaat pysyvät mukana kehityksessä, Maaskola linjaa.

Toinen asia, joka tulee Maaskolan mukaan ratkaista rakennemuutoksen edetessä on joukkoliikenne.

– Turussa ei pystytä enää tekemään tarpeeksi parkkipaikkoja, joten ainoa vaihtoehto on panostaa joukkoliikenteeseen. Ensi vuonna menemme jo vahvasti runkobussijärjestelmään, joka on esiaste superbussille tai raitiotielle. Ensin olin vahvaksi raitiotien kannalla, mutta nyt olen pikkaisen ottanut itselleni aikalisää. Joissain kaupungeissa on nyt tehty superbusseja, joilla on täydet etuudet ja omat kaistat. Oikeastaan ainoa ero on se, että ne kulkevat pyörillä eikä kiskoilla ja samalla rahalla saisi paljon kattavamman verkoston kuin raitiotietä rakennettaessa, Maaskola punnitsee.

Pääskyvuoren alakoulun remontti etenee ja uusia kerrostaloja on tulossa

Yksi asia, jota Maaskola on ajanut viime aikoina, on Pääskyvuoren alakoulun remontti.

– Hankesuunnitelma lähti hallituksesta joulukuussa yksimielisellä päätöksellä eteenpäin. Alaosa ja väliosa puretaan ja sinne tehdään uudisrakennus, mikä on lapsille ja vanhemmille suuri helpotus. Alaosa on jo kertaalleen remontoitu ja pahuksen kalliisti, joten on hyvä asia, että nyt tehdään uudisrakennukset. Täytyy vain pitää huolta, että hanke etenee aikataulussa. Uusiin tiloihin tulee tilaa myös varhaiskasvatukselle, hän kertoo.

Lisätilan tarvetta onkin varmasti, sillä linkkitornin alueelle rakennetaan 20 kerrostaloa, joihin muuttavien perheiden lapset tulevat Pääskyvuoren kouluun. Samaan aikaan uuden asutuksen rakentamisen kanssa pitäisi Maaskolan mielestä selvittää alueen liikenteelliset haasteet.

– Nyt ruuhka-aikana liikenne voi seisoa Kuralan kylämäeltä Itäharjun Prismalle asti. Yksi mahdollinen ratkaisu olisi Jaanintien nelikaistaistaminen, Maaskola ehdottaa.

Janica Vilen