Tilkkanen terapiaa nostaa mielenterveyden kysymykset keskusteluun

Kaarinalaiset Elina ja Kössi Rehmonen herättelivät Osaava nainen -messuilla keskustelua mielenterveydestä.

KAARINA. Kaarinalainen psykoterapeutti Elina Rehmonen esitteli Osaava nainen -messuilla Turussa lokakuussa Tilkkanen terapiaa -nimistä kirjaa, jonka hän on tehnyt yhdessä psykoterapeutti Antti Ervastin ja graafikko Matti Pikkujämsän kanssa.

Tilkkanen terapiaa -kirjan tarkoitus on tehdä Pikkujämsän piirtämien lohdullisten ja humorististen kuvien ja niissä esiintyvien eläinhahmojen kautta mielenterveydestä puhumisesta arkipäivää.

– Kuva voi toimia avauksena tärkeälle keskustelulle, jota muuten ei olisi rohkeutta aloittaa. Se on normaalia, että omaan mielenmaisemaan mahtuu kaikenlaista. Ei ole mikään häpeä, että kohtaamme vaikeita tilanteita elämässämme. Se kummasti hellittää taakkaa, kun asioista voi puhua toisten kanssa, muistuttaa Rehmonen.

Tilkkanen terapiaa, alkuperäiseltä nimeltään CupOfTherapy, on tämän vuoden keväällä Instagramissa käynnistynyt konsepti, joka on puolessa vuodessa noussut some-ilmiöksi, josta puhutaan jo ulkomaillakin. Kuvituksia tehdään tällä hetkellä suomeksi, englanniksi ja japaniksi.

– Mielenerveyden kysymykset ovat universaaleja ja niistä pitää pystyä puhumaan. Suomessa, Japanissa ja Yhdysvalloissa samat teemat purevat ihan yhtä hyvin. Japanissa ei tunnetusti tunteista puhuta. Siellä itsemurhatilastot ovat korkealla. Jos omista tunteista ei voi puhua, selviytymiskeinot ovat vähissä, Rehmonen sanoo.

10 % kirjan ja muiden CupOfTherapy-tuotteiden myyntituotosta ohjataan mielenterveystyöhön liittyviin projekteihin.

– Seuraavaksi tavoitteena olisi kuvittaa jokainen meistä, koska CupOfTherapyn maailmaan ei oikein voi sovittaa ihmistä. Mä olisin varmaan jokin kissaeläin, Rehmonen pohtii.

Janica Vilen