Kaarinassa lapsena futikseen hurahtanut Ville niinistö pyrkii Palloliiton johtoon

JALKAPALLO. Kansanedustaja Ville Niinistö hakee seuraavaksi Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi. Niinistö kertoo asiasta avoimella kirjeellään.

– Minua on pyydetty hakemaan Suomen Palloliiton seuraavaksi puheenjohtajaksi. Olen päättänyt vastata myöntävästi. Olen suoraan sanottuna todella innostunut tästä mahdollisuudesta: aivan kuin pikkupoikana olin innostunut futiskentällä tuomarin puhaltaessa pilliin pelin alkamisen merkiksi. Jo kysytyksi tuleminen on suuri kunnia kaarinalaisen juniorijalkapallon kasvattamalle, hän kirjoittaa.

Jalkapallo on ollut Niinistön sydämessä pikkupojasta asti ja se on siellä yhä.

– Kaarinan Pojissa ja Kaarinan Nappuloissa näin kymmenen vuoden aktiiviharrastukseni aikana sen mikä liikuttaa suomalaista futista: satojen tuhansien ihmisten rakkaus lajiin ja yhteisöön sen ympärillä. On sää mikä tahansa, seuroissa jaksetaan tehdä talkootyötä oman ja läheisten harrastuksen puolesta. Haluan olla mukana uudistamassa Palloliiton toimintaa tavalla, joka nostaa tämän perusajatuksen kunniaan: seurojen toimintaedellytysten ja valmennuksen tukeminen.

Erityisesti Niinistöä viehättää jalkapallon tasa-arvoisuus. 

– Kuningaspeli yhdistää ihmisiä: pelikentällä kaikki ovat tasa-arvoisia, taustasta riippumatta. Futiksen pariin niin tyttöjen kuin poikienkin on helppo tulla. Pallo on pyöreä, pelikenttä sama, meille jokaiselle. Sen eteen pitää jatkossakin tehdä töitä, että kynnys tulla mukaan olisi mahdollisimman matala ja kustannukset harrastaa lajia eivät sulje ketään pois, Niinistö linjaa.

– Haluaisin olla puheenjohtaja, joka korostaa jalkapallon merkitystä koko suomalaisen yhteiskunnan ja erityisesti nuortemme hyvinvoinnille. Jalkapallo liikuttaa harrastuksena satoja tuhansia suomalaisia, penkkiurheilijana vielä paljon useampia. Monille nuorille futis on se harrastus, joka pitää osallisena. Futiksen kautta voimme tehdä paljon sen eteen, että Suomi on hyvä maa kasvaa ja osallistua, Niinistö uskoo.

 Niinistö uskoo, että jalkapallon saralla voidaan vahvistaa samaan aikaan sekä huipputasoa, että nuoriostyötä.

– Futis on myös laji, jossa suomalaiset odottavat menestystä. Itse uskon huippu-urheilun ja nuorisotyön samanaikaisen vahvistamisen luomaan positiiviseen kierteeseen: me tarvitsemme molempia. Jokainen nuori ansaitsee hyvän valmennuksen – hyvä valmennus luo pohjaa myös lajin tuleville huipuille. Maajoukkueen ja Veikkausliigan menestys luo lisää mielenkiintoa lajiin, nuorisotyöhön panostaminen kasvattaa tulevia huippufutaajia. Tätä positiivista toimintakulttuuria haluan olla rakentamassa Palloliiton työhön.

Niinistö kiittelee kirjeessään edellisen puheenjohtajan Pertti Alajan tekemää työtä. Myös Niinistön setä, Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aikanaan johtanut Suomen Palloliittoa kahden vuoden ajan. Nyt Ville Niinistö haluaa kuitenkin katsoa tulevaisuuteen:

– Seurojen Palloliitto -hankkeen tavoitteena on ohjata resursseja hallinnosta kenttätyöhön, seuratyön ja valmennuksen laatuun. Se on hyvä tavoite: hallinnon sijaan siirretään katse palloon. Haluan olla modernisoimassa Palloliiton toimintaa kohti tulevaisuuden menestystä, niin kilpailullisesti kuin kansanliikkeenäkin. Uskon, että kokemukseni johtajana ja muutosprosessien läpiviemisessä voi auttaa Palloliittoa toteuttamaan tämän uudistuksen onnistuneesti. Oma johtamistapani korostaa avoimuutta, tasa-arvoa ja ihmisten osallisuutta, hän lupaa.