Naisten ääni esillä Naantalin taidehuoneella

Leena Winter (vas.), Kristina Virta ja Päivi Liippola ovat olleet nostamassa esiin suomalaisia naisia.

Naisten Ääni -verkkojulkaisun tarkoituksena on koota yhteen mittava aineisto naisista, jotka ovat vaikuttaneet eri tavoin lähipiirissään ja laajemmalti tai joiden toiminnalla on ollut merkitystä Suomessa. Paikallisten kirjoittajien tekstikatkelmista on nyt koottu näyttely.

NAANTALI. Mirkka Mattheiszenin keväällä pitämässä kirjoittajapajassa syntyneitä tekstejä on esillä Naantalin taidehuoneella 13. – 26. marraskuuta. Valtakunnallinen Naisten Ääni -hanke kerää tietoa siitä, mitä kaikkea naiset ovat Suomen satavuotisessa historiassa tehneet ja miten he ovat vaikuttaneet suomalaisen yhteiskunnan kehittymiseen sekä selviytyneet elämän haasteista.

Leena Winter on kirjoittanut isoisänsä äidistä Sanni Winteristä, joka oli uusikaupunkilainen kirjakauppias ja opettaja. Lähteinä Leena Winter on käyttänyt muun muassa Sanni Winterin ja muiden kirjoittamia kirjeitä lähinnä 1800-luvulta. Sannin matkakertomus vuodelta 1877 Jyväskylässä sijaitsevan sisäoppilaitoksen ”pääsyeksameihin” eli pääsykokeisiin on varsin mielenkiintoinen: ensin hän kulki Uudestakaupungista laivalla Turkuun, josta hän jatkoi junalla Lahden kautta Jyväskylään. Aikaa tähän kului noin vuorokausi.

Päivi Liippola on nostanut esiin lapsuudenystävänsä lääkäri Heli Bathijan, joka on tehnyt elämässään monia rohkeita ratkaisuja. Bathija lähti vain pari vuotta valmistumisensa jälkeen Afrikkaan lähetystyöhön toteuttamaan unelmaansa lasten auttamisesta. Myöhemmin Bathija aloitti työt WHO:ssa, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 2012.

− Tämä on pieni ikkuna yhden ihmisen elämänvaiheisiin. Halusin tuoda esille Bathijan tekemiä ratkaisuja ja rajojen ylittämistä, Liippola kertoo.

Kristina Virta on kirjoittanut isoäidistään Elna Axelssonista, isoisoäidistään Paula Axelssonista ja isoisoisoäidistään Selma Nordlinista. Virta kertoo käyttäneensä lähteinä sukututkimuksia ja vanhoja sanomalehtiä.

− Halusin tuoda vähän suvun naisia esille. Näitä kolmea naista yhdistää ainakin vahvuus, Virta kertoo.

Naantalin taidehuoneella on esillä samaan aikaan naantalilaisen Marja-Liisa Alopaeus-Mustosen Jojanka-näyttely. Luvassa on myös muuta ohjelmaa liittyen Naisten Ääni -teemaan:

Lauantaina 18.11. kello 14−16 on Elämäntarina-ääneenlukumatinea, johon on vapaa pääsy.  Tilaisuudessa televisiosta tuttu ääni Outi Kattelus lukee kirjoittajapajan osallistujien tekstejä. Tarjolla on myös kanelipullia, kahvia ja teetä.

Keskiviikkona 22.11. kello 16.30−18 luvassa on tapahtuma nimeltä Runoja naisista, elämäntarinallisia runoja. Tilaisuudessa kuulla muun muassa Märta Tikkasta, Anne-Mari Kaskista, Kirsi Kunnasta, Pauliina Haasjokea sekä osallistujien omia runoja. Lausujana on naantalilainen Kirsi Kanerva. Mukana on myös naantalilainen runoilija Mia Rönkä. Tilaisuudessa keskustellaan myös elämäntarinallisuudesta, omakuvallisuudesta ja tunnustuksellisuudessa runoudessa.

Jaakko Väisänen