Maisematekopalkinto Maskun Niemenkulmalle

Maskun Niemenkulman marttayhdistyksen Johanna Salenius ja kyläyhdistyksen Kari Marku ovat otettuja Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten myöntämästä Varsinais-Suomen maisematekopalkinnosta. Kuva: Ragip Önsoy.

MASKU. Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset myönsivät 9. marraskuuta Varsinais-Suomen maisematekopalkinnon Maskun Niemenkulman kyläyhdistykselle ja marttayhdistykselle. Palkittu teko on kulttuurimaisemareitin opastaulujen uusiminen Niemenkulman lenkin varrella. Opasteet asennettiin paikalleen edellisen ja viime kesän aikana.

Maskun Niemenkulman marttayhdistyksen Johanna Salenius ja kyläyhdistyksen Kari Marku kertovat pari vuotta sitten alkaneesta kylttien kehittämishankkeesta.

– Aloimme suunnitella asiaa kyläkävelyllä ja päädyimme toteuttamaan reitille kahdeksan opastetta. Entiset 1980-luvulla Varsinais-Suomen liiton toimesta asennetut kyltit olivat menneet huonoiksi, eivätkä enää palvelleet tarkoitusta, Salenius taustoittaa.

– Urakkaan sisältyi myös maisemointityötä, jotta sekä nähtävyydet että niiden opasteet saatiin esiin kasvillisuuden alta. Lisäksi siivosimme vanhat kyltit pois, lisää Marku.

Kyläaktiivien mukaan hankkeella onnistuttiin paitsi kohentamaan kulttuurimaisemaa myös yhdistämään kyläläisiä toimimaan yhteiseksi hyväksi.

– Olemme järjestäneet kymmeniä talkoita, joihin niemenkulmalaiset ovat osallistuneet hyvillä mielin, Marku kiittelee.

– Hanke on vaatinut paljon työtä ja kyläläiset ovat tuoneet kortensa kekoon hienosti. Toiset ovat muun muassa hakeneet lupia maanomistajilta, kun taas osa talkoolaisista on selkosuomentanut vanhojen kylttien tekstejä yksinkertaisemmiksi, jotta niitä olisi helpompi lukea, jatkaa Salenius.

Muun muassa muinaistulitapahtumasta tuttu Härmälän rotko sai uudet opastaulut edelliskesänä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kohteita, joihin kyltit uusittiin, oli viisi kappaletta. Samalla pystytettiin kolme uutta opastetta.

– Härmälän rotko, Maanpään vanha saha, Käärmepuu, Ohensaaren tammi ja Stenbergan linnavuori saivat uudistetut opastaulut. Lisäksi täysin uudet kyltit löysivät paikkansa Niemenkulman vanhalta koululta ja Nummentorilta niin kutsutun vanhan kaupan edustalta, joka toimii myös reitin aloituspisteenä, Salenius kertoo.

Niemenkulman tärkein tapahtuma on kunnan ja kylien yhteisenä ponnistuksena syntyvä elokuinen muinaistulitapahtuma Härmälän rotkon ympäristössä.

– Peltotöiden viivästymisen takia tapahtumaa ei saatu järjestettyä tänä vuonna, mutta perinnettä on tarkoitus jatkaa ensi vuoden elokuussa, kyläaktiivit sanovat.

Ylpeydenaiheekseen he mainitsevat myös Niemenkulman vanhan koulun, jossa toimii esimerkiksi seurakunnan kerhoja, partio ja työväenopiston kädentaitokurssi. Niemenkulman koululla toimii myös Niemenkulman Majatalo, joka vuokraa salin ja keittiön tiloja tilaisuuksiin.

– Niemenkulman yhdistysten tukikohtana toimivassa vanhassa koulussa on aktiivista toimintaa jokaisena arkipäivänä. Käyttäjien ikähaarukka on vauvasta vaariin, Marku toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy