Eeri Hyrkkö Nousiaisista mukana vetaraanien juhlanäyttelyssä

Veteraani Eeri Hyrkkö (s.1922) Nousiaisista on yksi Muisto sodasta -valokuvanäyttelyn tähdistä. Kuva: Mikko Eevert.

NOUSIAINEN. Turussa Forumin korttelissa avattiin 14. marraskuuta Muisto sodasta -valokuvanäyttely. 30. marraskuuta saakka esillä olevassa näyttelyssä on kuvattuna 15 veteraania. Kuvien lisäksi näyttelyvieraat saavat myös lukea tai kuunnella heidän tarinansa. Näyttelyn kuvat on ripustettu sisääntulojen yhteydessä oleviin valaistuihin vitriineihin, joissa ne ovat maksutta kaikkien nähtävillä.

Näyttelyn on kuvannut Mikko Eevert. Haastatteluista taas ovat ovat vastanneet Sari Pitko ja Terhi Järvinen. Pitko on lisäksi taittanut näyttelymateriaaleista kirjan, joka tullaan jakamaan kaikille mukana oleville veteraaneille.

Noustelainen veteraani Eeri Hyrkkö (s.1922) kertoo omassa osuudessaan siitä, miten Suomen luonto oli heidän puolellaan Ihantalan taisteluissa. Hyrkkö kuului jalkaväkeen ja osallistui Pohjoismaiden historian suurimpaan taisteluun itse kaivamastaan poterosta käsin Ihantalan kirkonmäellä.

– Heti valtatien toisella puolella oli paljon suuria kiviä, joiden alla miehet olivat hyvin suojassa. Luonto oli meidän puolellamme. Usein sotakertomuksissa unohdetaan jalkaväen osuus, mutta se oli hyvin ratkaisevaa, että jalkaväki pysyi poteroissaan, koska silloin muut pystyivät tekemään oman osuutensa. Lopulta tuntui, että oma potero oli melkein parempi kuin taisteluhauta, 95-vuotias Hyrkkö muistelee Seutusanomien haastattelussa näyttelyn avajaispäivänä.

– Jälkikäteen tuntuu kyllä aikamoiselta ihmeeltä, että pystyimme pysäyttämään Neuvostoliiton suurhyökkäyksen, kun vihollisella oli sellainen ylivoima. Olen lukenut viime aikoina kiinnostuneena kirjoja, joita on kirjoitettu sodasta. Stalin ei antanut enää heinäkuun puolen välin jälkeen jatkoaikaa hyökkäyksille, koska hän tuli siihen tulokseen, ettei sotaa ratkaista Helsingissä, vaan Berliinissä, pohtii Hyrkkö.

Kuva ja ääni yhdessä luovat vaikuttavan elämyksen

Veteraanien näyttelyä varten tehdyt haastattelut on nauhoitettu. Näyttelyteksteihin on painettu litteroitu versio haastattelusta, mutta näyttelystä löytyy myös ohjeet, miten pääsee kuuntelemaan veteraanien alkuperäiset kertomukset.

– Se on todella vaikuttava kokemus, kun katsoo 100×150-senttistä kuvaa ja kuuntelee samalla veteraanin itse kertomaa tarinaa, Pitko vinkkaa.

Samat kuvat ja tarinat löytyvät myös valokuvaaja Mikko Eevertin verkkosivuilta.

Kyseessä on Suomi100-hanke. Näyttely on kiertänyt ympäri Suomea. Turku on viides paikkakunta, jolla näyttely nähdään ja tammikuussa se on esillä vielä Helsingissä ja Savonlinnassa.

– Näyttely on saanut todella hyvän vastaanoton joka paikassa. Myös veteraanit ovat olleet tästä hyvin innoissaan, Pitko kertoo.

Myös Hyrkkö suostui mukaan mielellään.

– Tämä tuli täytenä yllätyksenä. He tulivat kesällä käymään täällä ja kertoivat, että jokaisesta maakunnasta otetaan vain kaksi ihmistä mukaan, joten eihän siitä voinut silloin kieltäytyä, hän muistelee.

Hyrkkö on Nousiaisten itsenäisyyspäivän juhlapuhuja

Näyttelyavajaisten jälkeen Hyrkkö alkaa keskittyä tulevaan itsenäisyyspäivään.

– Olen Nousiaisten vanhin mies, joten minut pyydettiin kunnan ja seurakunnan yhteiseen itsenäisyyspäivän juhlaan juhlapuhujaksi. Nyt täytyy valmistella puhetta seuraavat päivät, hän kertoo.

Muuten Suomen satavuotisjuhlavuosi on kulunut melko rauhallisissa merkeissä.

– Tämän ikäisenä ei voi enää ihan kaikkeen osallistua, joten olen valikoinut vain joitain tapahtumia. Yritän kyllä olla mukana niin paljon kuin terveys sallii. Se oli hieno tunnustus, kun minut nimitettiin tänä vuonna Sotaveteraaniliiton Varsinais-Suomen piirin kunniapuheenjohtajaksi, Hyrkkö kertoo kiitollisena.

Janica Vilen