Teräsrautelan kentälle asennetaan kierrätetty tekonurmi

Teräsrautelan kentälle asennetaan parhaillaan kierrätettyä tekonurmea. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

LÄNSI-TURKU. Länsi-Turussa sijaitsevalle Teräsrautelan kentälle rullataan parhaillaan tekonurmea, joka on palvellut seitsemän vuoden ajan Kupittaalla.

– Samalla Teräsrautelassa suoritetaan pieniä laajennustöitä, joiden myötä kenttä kasvaa kokomittaiseksi. Urakkasuunnitelman mukaan kenttä on käytössä jälleen marraskuussa, liikuntasuunnittelija Kristina Karppi kertoo.

– Nurmi siirrettiin Kupittaa 5:ltä, joka puolestaan saa uuden tekonurmipinnan. Tällä hetkellä sielläkin asennetaan tekonurmea, lisää Karppi.

Kierrätystoimiin on ryhdytty, sillä tärkeimmät tekonurmipinnat on uusittava noin 5–10 vuoden välein riippuen käyttötarkoituksesta ja käytön intensiteetistä. Kaupungin ainoa lämmitettävä kenttä Kupittaa 5 sekä talvisin jäädytettävä Parkinkenttä kuluvat nopeimmin.

Ulkoliikuntapaikkojen keskisuuriin peruskorjaus- ja kehityskohteisiin on Turun kaupungin investointiohjelmissa suunnittelukaudelle 2018–2021 varattu 700 000 euroa vuosittain. Investointikohteet on valmisteltu niin, että Impivaaran, Kupittaan ja Urheilupuiston liikuntakeskuksia pyritään johdonmukaisesti peruskorjaamaan ja mahdollisuuksien mukaan myös kehittämään. Aluekeskuksista panostetaan Teräsrautelan kentän jälkeen Parkin kenttään, Jäkärlään sekä Varissuon kenttiin, jotka toimivat lähi-, erityis- ja koululiikuntapaikkoina.

Tekonurmiverkoston kokonaisuus on sellainen, että kaupungin julkiset varat riittävät ainoastaan noin yhden kokomittaisen tekonurmipinnan uusimiseen vuodessa sekä vanhan tekonurmipinnan kierrättämiseen jollekin pienpelikokoisista kentistä. Uusi kokomittainen tekonurmipinta maksaa noin 200 000 euroa, ja sen hankinta on katettu liikuntapalvelukeskuksen käyttötalouden puolelta käyttöomaisuusinvestoinneista. Tekonurmipinnan lisäksi tulevat myös pohjatöiden ja asentamisen kustannukset, Teräsrautelassa ne ovat 139 000 euroa ja Kupittaalla 114 000 euroa.

Tekonurmiverkoston investointiaikataulua tarkistetaan vuosittain, mutta tämänhetkisen tilanteen mukaan seuraavat kunnostustyöt tehdään vuonna 2019.

– Parkin kentälle on tulossa uusi tekonurmi ja Hannunniittuun kierrätysnurmi vuonna 2019. Kupittaa 2:n tekonurmi kierrätetään puolestaan Varissuolle vuonna 2020 kentille tehtävän suuremman remontin yhteydessä, Kristina Karppi sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy