Sata liikuntalajia itsenäisyysjuhlavuoden kunniaksi

Yleisurheilu on aktiivisella Eija Ahokkaalla vielä kokematta. ”Sata lajia -haaste on täytetty, mutta lajikokeilut jatkuvat” hymyilee paljasjalkainen naantalilainen. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Naantalilainen Eija Ahokas haastoi alkuvuodesta itsensä kokeilemaan sataa liikuntalajia Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sata on jo tullut täyteen, mutta aktiivisen Ahokkaan kokeilut sen kuin jatkuvat.

NAANTALI. Kuparivuoren liikuntakeskus Naantalissa on 52-vuotiaalle Eija Ahokkaalle tuttu paikka. Sieltä löytyy niin jääkaukalot ja jumppasalit kuin yleisurheilukentätkin.

Esimerkiksi jääkiekko ja yleisurheilu ovat sellaisia lajeja, joita en ole vielä kokeillut. Molempien kokeilemiselle löytyy kyllä loistavat puitteet kotikaupungistani Naantalista, enää tarvitaan vain joku opastamaan minua kyseisiin lajeihin, Ahokas iloitsee.

Maamme itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Ahokas haastoi itsensä kokeilemaan sataa hänelle entuudestaan tuttua tai tuntematonta liikuntalajia.

Sadas lajikokeilu tuli täyteen suopotkupallossa, jota kävin kokeilemassa Maskussa yhdessä VG-62 ringeten edustusjoukkueesta tuttujen kavereideni kanssa syyskuussa. Erityisen tärkeää minulle oli, että varsinaisen kokeiluhaasteen viimeinen laji on oikein perisuomalainen, hän kertoo hymyillen.

Ainoiksi kriteereiksi asetin, että lajikokeilun tulee olla tunnin mittainen ja edullinen, ja ettei se ole extremeä tai vaadi jäsenyyttä. Pääsääntöisesti kokeilut ovat onnistuneet Turun seudulla. Lisäksi joitakin lajeja olen kokeillut matkojen yhteydessä, jotka ovat suunnanneet Lappiin sekä ulkomaan kohteisiin, hän jatkaa.

Tukea läheisiltä

Haaste sai alkunsa siitä, kun koko ikänsä liikuntaa harrastanut Ahokas joutui viime vuoden syksyllä sairastelukierteen takia pohtimaan uudenlaisia tapoja liikkua.

Lääkärini kehotti minua kokeilemaan jotain muuta kuin juoksua. Otin tavoitteekseni sadan lajin tavoitteen juhlavuotta silmällä pitäen, mutta tässä sitä nyt ollaan, monta kertaa tuo rajapyykki ylitettynä. Olen ollut aina liikunnallisesti aktiivinen, joten minulle aivan uusia lajituttavuuksia ensimmäiseen sataan mahtui vain 41.

Mieheni ja ystäväni ovat ihanasti tukeneet minua saavuttamaan tavoitteeni. He ovat paitsi mahdollistaneet maksuttomia kokeilukertoja, myös osallistuneet kanssani mitä ihmeellisimpiin lajeihin, hän kiittelee.

Iloisia yllätyksiä

Ahokas yllättyi, kuinka kivoja lajeja muun muassa sulkapallo, golf ja pilates voivatkaan olla.

Olen aina aiemmin tykännyt nopeatempoisesta liikunnasta, joten hämmästyin kun huomasin nauttivani rauhallisemmistakin lajikokeiluista.

Hauskimpia kokemuksia Ahokas koki esimerkiksi potkulautailun, cheerleadingin, cheer-tanssin, ratsastuksen sekä lammasjoogan parissa.

Maskun Kaiturin tilalla järjestetty lammasjooga oli jotain ihmeellistä. Karsinassa joogatessamme saattoi tuntea sen hyvän olon, mitä maatilan eläimistä oikein huokui.

Ratsastus oli sikäli haasteellisin, koska pelkään vähän hevosia. Siitäkin selvittiin positiivisella mielellä ja hauskaa oli!

Mieleenpainuvimmiksi hetkiksi Ahokas listaa puolestaan yhdessä miehensä kanssa kokemansa kalastuksen, golfin ja keilauksen.

Rohkeasti kokeilemaan

Ahokas haluaa muistuttaa, että kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan kokeilemalla ja harjoittelemalla vasta voi löytää oman lempiharrastuksensa.

– Usein me suomalaiset ajattelemme, että entuudestaan pitäisi jo osata kaikenlaista, ja että on jotenkin noloa paljastaa vasta opettelevansa, Ahokas toteaa.

– Rohkaisisin kaikkia uusien harrastusten pariin. Ei ole yhtään kiusallista, jos on jonkin lajin parissa ensimmäistä kertaa. Sittenhän vasta pääsee kehittymään, jos lajikokeilu innostaa jatkamaan harjoittelua, hän rohkaisee.

Katariina Mäkinen-Önsoy