Raision harmonikkakerholta kiitoskonsertti Raision sketsiteatterille

Raision harmonikkakerhon jäsenet Anneli Uitto, Raimo Sulonen ja Erkki Tirkkonen ovat järjestämässä Raisio Tattoo -kiitoskonserttia.

RAISIO. Raision harmonikkakerho järjestää Raisio Tattoo -konsertin Martinsalissa tänään 26. lokakuuta klo 18. Konsertissa tullaan kuulemaan sota-ajan lauluja. Vierasesiintyjinä ovat Aulis Kotaviita, Martti Lepänhaara ja korsulaulajat Raisiosta. Korsulaulajien johtajana on Leo Salonen ja kanttorina toimii Jukka Saarinen. Esitys on kiitoskonsertti edesmenneille harrastajanäyttelijöille Pirkko ja Reino Koskiselle, jotka tunnettiin nimellä Raision sketsiteatteri. He ovat olleet perustajajäseniä myös Raision Teatterissa.

Raision sketsiteatteri tuli tunnetuksi varsinkin eläkeläisjärjestöjen ja -yhdistysten tilaisuuksissa. Esiintymistilaisuuksia alkoi tulla kuin sieniä sateella ja pian myös yritykset ja yksityiset halusivat heidät juhliinsa esiintymään.

− Raision sketsiteatteri teki aikoinaan noin 6 000 esitystä eli 300 esitystä vuodessa. He suoraan sanottuna asuivat lavalla, Raision harmonikkakerhon sihteeri Anneli Uitto kertoo.

Vuonna 1995 harmonikkakerho ja sketsiteatteri aloittivat yhteistyön.
− Oltiin samassa paikassa esiintymässä ja Pirkko sanoi, että voitaisiin esiintyä yhdessä, niin saataisiin musiikkia ja teatteria siihen lomaan. 17 vuotta sitä kesti, Uitto muistelee.

Raisio Tattoo -esitystä on tehty Suomi100 -teemalla ja sinne on vapaa pääsy. Vaikka harmonikkakerhon kuulijakunta on yleensä ikäpolven yläpäästä, niin musiikki voi
kiinnostaa myös nuorempaa väkeä:

− Moni nuorempi on sanonut, että varsinkin stemmat ovat mielenkiintoista kuultavaa. Nykymusiikki on vähän tällaista rämpytystä, anteeksi nyt vaan. Jos neliäänisesti soitetaan, niin kyllä se nyt on vaan mielenkiintoisempaa, Uitto sanoo.

Raision harmonikkakerho keikkailee myös ulkomailla, mutta ilahduttaa varsinkin Turun seudulla asuvia eläkeläisiä kuten vanhainkodin asukkaita.

– Mikäs sen parempi yleisö kuin vanhusväestö, Uitto sanoo.
– Oikea haitarilla soitettu tanssimusiikki sykähdyttää kyllä aina kuulijoita, sanoo puolestaan Raision harmonikkakerhon puheenjohtaja Raimo Sulonen. Hän on soittanut itse harmonikkaa 60 vuotta ja opetteli nuorena soittotaidon itsenäisesti.

Raision harmonikkakerhoon otetaan myös lisää jäseniä ja kriteerinä on nuotinlukutaito. Seuraavaa ulkomaan keikkaa harmonikkakerho suunnittelee Ruotsin Sigtunaan.

Jaakko Väisänen