Kustavin maineikkaat sirkustaiteilijat esiintyivät Vuosisadan Kulttuurigaalassa

Suomen tunnetuimpiin sirkustaiteilijoihin kuuluva Pauliina Räsänen ja maailmanmestariakrobaatti Slava Volkov ovat tuoneet sirkuskulttuuria Kustaviin. Kuva: ArtTeatro

Turun Logomossa järjestettiin 19. lokakuuta Vuosisadan Kulttuurigaala, jossa juhlistettiin satavuotiasta Suomea ja Suomen kulttuuria. Gaalan adrenaliinipitoisimmasta esityksestä vastasi Sirkus ArtTeatron ilma-akrobatiaesitys, jota säesti Turun filharmoninen orkesteri kapellimestarinaan Leif Segerstam.

Kultalilja-palkinnot saivat:

Vuosisadan kulttuuripersoona: Jean Sibelius
Kulttuurin kansainvälistymispalkinto: Aki Kaurismäki
Vuosisadan kirja: Sinuhe egyptiläinen
Vuosisadan kulttuurivaikuttaja: Amos Anderson
Vuosisadan kulttuuriteko: Suomen Kulttuurirahaston perustaminen
Vuosisadan museo: Museokeskus Vapriikki
Kulttuurin tulevaisuus: Alma, Meeri Koutaniemi, Linda Liukas ja Santtu-Matias Rouvali

KULTTUURI.  Maailmanmestariakrobaatti Slava Volkov ja Cirque du Soleilista tuttu Pauliina Räsänen on Kustavissa tuttu pariskunta, mutta viimeistään nyt heidät ja heidän yrityksensä ArtTeatron tuntee koko Suomi.

Vuosisadan Kulttuurigaalassa 19. lokakuuta esiintyneet sirkustaiteilijat sykähdyttivät Logomon lavalla näyttävällä ilma-akrobatiallaan Turun filharmonisen orkesterin soittaessa taustalla.

− Leif Segerstamin kanssa oli ilo työskennellä, vaikka aikataulu oli todella tiivis. Olemme esiintyneet aikaisemminkin orkestereiden kanssa, mutta tämä oli ensimmäinen yhteistyömme Turun filharmonisen orkesterin kanssa, Räsänen kertoo.

Räsänen kertoo, että esitys erosi normaalista siinä, että Suomessa ei kuvata usein televisioon sirkusta. Hän kehuu tapahtuman tunnelmaa ja toivoo, että myös ensi vuonna pidetään samanlainen gaala, eikä häntä haittaisi esiintyä siellä myös silloin.

ArtTeatron seuraavat esitykset ovat myös Logomolla, kun Uudessa showssa WHITE yhdistyvät live-musiikki, valkoinen menu sekä kansainvälisten sirkustähtien ohjelmanumerot. Esityskausi alkaa 28. marraskuuta.

Vuosisadan kulttuurigaalassa esiintyivät ArtTeatron lisäksi muun muassa Jenni Vartiainen, Rajaton, Katri-Helena ja Northern Kings.

Kustavi on sirkuskunnan maineessa

ArtTeatron Kustavissa sijaitsevan sirkusstudion tilat on veistetty käsin siperialaisesta männystä. Kuva: ArtTeatro

Sirkustoimintaa ArtTeatro on pitänyt Kustavissa vuodesta 2015. Silloin valmistui sirkusstudio, jonka rakentamiseen meni aikaa neljä vuotta. Korkea hirsinen studio rakennettiin vanhan navetan päälle.

− Siinä mielessä se yhdistää sekä uuttaa että vanhaa, Räsänen kertoo.

Hän sanoo, että heidät on otettu Kustavin kunnassa hyvin vastaan ja myös sirkusharrastuksen suosio on ollut lähialueilla nousussa. Kustaviin saapuukin sirkusharrastajia Raisiosta ja Uudestakaupungista asti.

Kesäisin Kustavissa järjestetään kuukauden mittainen Saariston Sirkusfestivaali, mutta myös talvisin on toimintaa, kuten Tyky- ja Tyhy-päiviä, sirkuskoulua sekä aikuisten sirkus-fitnessiä.

− Sirkus-fitnessiin osallistuminen ei vaadi huippukuntoa, sillä meidän tarkoituksenamme on juuri nostaa sitä sirkuksen avulla.

Jaakko Väisänen