Reformaation merkkivuosi huipentuu loppuaan kohden. 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin Linnankirkon oveen. Tästä tapahtumasta katsotaan reformaation käynnistyneen.

RAISIO. Raisiossa vietetään reformaatioviikkoa 31. lokakuuta – 5. marraskuuta. Raision kirkossa järjestetään messu reformaatioviikon jokaisena päivänä: tiistaista perjantaihin kello 18 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 10.

500-vuotismerkkipäivänä 31.10 järjestetään myös Luther-aiheinen illallistapahtuma Raision ammattiopiston ruokasalissa kello 19. Illallisen ruokalista on toteutettu Lutherin ajan mallin mukaan.

– Tiedetään, että Martti Luther oli hyvän ruoan ja juoman ystävä ja hänen puolisonsa Katharina von Bora taitava emäntä. Lutherin pidoissa tarjoillaan saksalaista 1500-luvun ruokaa, joka syödään päreen päältä puulusikalla. Ruokalistan on suunnitellut kansatieteilijä, muinaisemäntä Marja Hartola, joka tilaisuuden alussa johdattelee pitovieraat Lutherin ajan ruokatalouteen. Emäntä ja tarjoilijat ovat pukeutuneet aikakauden asuihin. Ruokailun lomassa on tarjolla musiikkiesityksiä ynnä muuta aiheeseen liittyvää ohjelmaa, kertoo Raision seurakunnan tiedottaja Anne-Sophie Kajander.

Muinaisemäntä Marja Hartola on suunnitellut menun tarkoin:

– Lutherin pidoissa tarjoillaan saksalaista 1500-luvun ruokaa, muun muassa hapankaalisalaattia, uunijuureksia, haukea, makkaroita, leipää, katajakaljaa, lämmintä Hypocras-juomaa ja rinkeleitä. Ruoat syödään päreen päältä puulusikalla, paljastaa Hartola.