Copperhill Curling Clubin unelma omasta hallista toteutui lajin maailmanliiton pilottihankkeen avulla. Harrastajamäärä Turun seudulla pyritään nelinkertaistamaan lähivuosina.

TURKU. Impivaaran jäähallin taakse noussut Turku Curling Arena avasi ovensa lauantaina 30. syyskuuta. Hallissa on kaksi 45 metrin curling-rataa, sekä pukuhuonetilat.

Vuonna 1965 Tampereelle valmistui Hakametsän jäähalli. Sen ansiosta jääkiekko nousi Suomessa valtalajiksi. Turun curlinghalli tulee samoin nostamaan lajin näkyvyyttä huomattavasti, maalailee seuran puheenjohtaja Mika Äikiä.

Curling on kuulunut talviolympialajeihin vuodesta 1998. Torinon olympiahopea vuonna 2006 nostatti hetken huuman, jota ei pystytty koskaan hyödyntämään pelipaikkojen vähyyden takia.

Lajin harrastajat pitävät Turun hallia tärkeimpänä asiana, mitä suomalaisessa curlingissa on tapahtunut.

Kun muutin Turkuun vuonna 2005, täällä ei ollut yhtään pelaajaa. Sitten kuulin, että pari naantalilaista kaveria on tilannut itselleen välineet. Seuraavana vuonna Copperhill Curling Club perustettiin ja oma halli on ollut haave siitä lähtien, kertoi seuran hallituksen jäsen ja hallihankkeen puuhamies Tero Tähtinen.

Maailmanliiton tuki mahdollisti rakentamisen

Avajaisissa olivat läsnä World Curling Federationin presidentti Kate Caithness sekä kehitysjohtaja Richard Harding. Molemmat saapuivat Skotlannista, jossa curling on toiseksi suosituin urheilulaji heti jalkapallon jälkeen.

Maailmanliitossa päätettiin rahoittaa hallihanke lajin edistämiseksi. Ensimmäiseksi tällaiseksi valikoitui 16 hakijamaan joukosta Suomen Turku. Maallanne on jo pidemmältä ajalta hyvää menestystä arvokisoista. Vuoden 2006 olympiahopeaa ja sen aiheuttamaa riemua on vaikea unohtaa, Caithness kertoo.

Maailmanliitossa oltiin tyytyväisiä siihen, miten paikalliset harrastajat ovat halliprojektia vapaaehtoisvoimin toteuttaneet viimeisen puolentoista vuoden ajan.

Uskon, että hallin rakentamisen aika ja paikka ovat oikeat, sillä Turku on nyt merkittävä talousalue ja kasvava kaupunki, Caithness sanoo.

Turusta curlingin ykköskaupunki Suomessa

Curling sopii myös soveltavaan liikuntaan. Kuvassa pyörätuolicurlingin maajoukkue tutustumassa uuden hallin olosuhteisiin.

Copperhill Curling Club on toiminut Naantalin, Raision ja Turun alueella. Jäseniä seuralla on viitisenkymmentä.

Maailmanliiton pilottiin pääsy oli meille kyllä varsinainen onnenpotku. Jäävuorojen saaminen on yleisesti haastavaa ja se on rajoittanut harrastajamäärien kasvattamista. Nyt meillä on oma halli auki aamukahdeksasta iltakymmeneen, kertoo onnellinen seuran puheenjohtaja Mika Äikiä.

Lajiin voi tutustua alkeiskurssien ja ryhmille järjestettävien esittelyjen kautta. Lisäksi seura aikoo järjestää avoimien ovien päivän vielä tämän syksyn aikana.

Curling on niin sanottu herrasmieslaji, jossa voi kilpailla ihan huipputasolla ilman tuomareita. Se sopii myös soveltuvaksi liikunnaksi, nytkin avajaisissa on pyörätuolimaajoukkue pelaamassa, Äikiä jatkaa.

Seuralla on myös juniori- ja senioritoimintaa, mutta seuran tärkein tehtävä on paikallissarjan, eli puulaakin pyörittäminen.

Tavoitteenamme on saada siihen kolmekymmentä joukkuetta ja nostaa jäsenmäärämme lähivuosina kahteen sataan. Hallin ansiosta Turusta voi tulla curlingin ykköskaupunki Suomessa, Äikiä tiivistää.

Suomessa on tällä hetkellä noin 2 000 lajin harrastajaa. Maailman suurin curlingmaa on Kanada, jossa harrastajia on yli miljoona.

Kai Saarto