Kuosmasen sisarukset ahmivat kirjoja vapaa-aikanaan

Raision kirjaston lukubingon ikäryhmien superlukijat Miro, Sofia ja Olga Kuosmanen esittelevät lempikirjojaan. Kuvat: Ragip Önsoy.

RAISIO. Raision kirjaston Lukubingo-kesälukukampanjan päätöstilaisuudessa 18. syyskuuta selvisi, että kolmen ikäryhmän voittajat tulevat samasta raisiolaisesta Kuosmasen perheestä. Superlukijaksi valittiin perheen 8-vuotias Miro, joka luki kesälomansa aikana huimat 81 kirjaa. Hänen siskonsa Sofia, 10, ja Olga, 7, lukivat kumpainenkin 60 kirjaa.

Harry Potterit, Me Rosvolat ja Astrid Lindgrenin monipuolinen tuotanto ovat pitkäaikaisia suosikkejamme, lapset kertovat.

– Timo Parvelan Ella ja kaverit sekä Kepler 62 ovat hyviä ja helppolukuisia. Suosittelen niitä myös sellaisille, jotka eivät muuten tykkää paljon lukea kirjoja, Miro vinkkaa.

Edellisten lisäksi Olga kertoo pitävänsä muun muassa Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamasta Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjasta.

Kuosmasen sisarukset ehtivät kesäkuukausien ulkopuolellekin ulottuvan lukuharrastuksensa ohella harrastaa kuitenkin paljon muutakin.

– Harrastan lukemisen lisäksi pianonsoittoa ja tanssia, Sofia sanoo.

Miro tasapainoilee vapaa-aikanaan sen sijaan judon, pianonsoiton, jalkapallon, uinnin sekä lukemisen välillä. Myös Olga on hurahtanut isosisarustensa tapaan täysillä pianonsoittoon ja lukemiseen. Hän harrastaa myös judoa ja kilpatanssia.

– Olemme normaalisti kaikki aika liikkuvaisia. Kesän sadepäivät puolestaan saivat meidät pysymään paikallamme kirjojen ääressä, toteavat lapset hymyillen.

Ikäryhmiensä voittajat palkittiin lahjakortilla Kauppakeskus Myllyn Suomalaiseen kirjakauppaan.

– Olen päättänyt, että hankin lahjakortilla Koululaisen pikkujättiläisen, joka on mulla nyt lainassa Raision kirjastosta. Myös Roald Dahlin koko tuotanto on sellainen, mitä on monta kertaa tullut lainattua. Nytkin mulla on tämän Sulo ja suklaatehdas, joka on aivan huippukirja, Miro esittelee.

Miro, Sofia ja Olga Kuosmanen lainaavat lempikirjojaan usein Raision kirjastosta.

Varsinais-Suomen kirjastojen yhteinen kesälukukampanja järjestettiin ajalla 1.6.–31.8. Raision lukubingon kaikkiaan 36 osallistujaa luki yhteensä 531 kirjaa. 4–14-vuotiaista osallistujista tyttöjä oli 23 ja poikia 13.

Kuosmasen sisarukset ovat olleet Raision kirjaston kesälukukampanjoissa innokkaasti mukana edellisinäkin vuosina.

– Mulle tämä oli jo viides kerta, Mirolle ja Olgalle kolmas, sanoo sisarusparven esikoinen Sofia.

– Tämänvuotinen lukukampanja oli erityisen hauska, kun siinä pelattiin bingoa erivärisillä kirjankansilla. 80 kirjaa tuli ihan helposti luettua kolmessa kuukaudessa, lisää Miro.

Katariina Mäkinen-Önsoy