Kuntapäättäjän kulma: Haloo herätkää!

KOLUMNI. Hallituspuolueiden edustajat ovat tulleet ulos viime viikkoina avauksilla, joista hehkuu syvä inho demokratian perusajatuksia vastaan. Tässä muutama esimerkki: Työntekijä ei saisi enää olla yhteydessä ammattiyhdistysliikkeeseen, jos hän kokee tulevansa kohdelluksi väärin. Toisessa esimerkissä Perustuslakivaliokunnan valtaa tulisi heikentää. Siis sen valtaa joka tulkitsee Suomessa korkeimpana elimenä perustuslakia, koska se on rasite uudistuksille.

Ihmiset eivät ilmeisesti ymmärrä miksi perustuslaki on olemassa? En nyt puhu siitä, että Kokoomus on yksityistämässä suomalaisen terveydenhuollon Amerikan malliin, enkä Keskustan halusta saada itselleen valta ja himmelin hallita maakuntia kaupunkien kustannuksella.

Puhun kansalaisten perusoikeuksista. Perustuslaki on säädetty siksi, että pieni vähemmistö ei voi kaapata valtaa. Se säädettiin aikanaan porvarivoimin, jotta vasemmisto ei voisi tehdä suomesta sosialistista eikä suomenruotsalaiset kuningaskuntaa. Se on tärkeä laki, joka estää hetkellisen valtakeskittymän mahdollisuudet saada tehdä, mitä he haluavat.

Nyt Sthålbergin poliittiset lastenlastenlastenlapset haluavat heittää viisaat isoisiensä ajatukset romukoppaan. Jos yksilöltä kielletään oikeus hakea apua silloin, kun häntä on kohdeltu väärin, ollaan jo rikkomassa suomalaisia perusvapauksia. Ajatus sotii vahvasti yleistä oikeustajua vastaan.

Tätä kaikkea säestää taustalla oppositionkin porvarit. Stefan Wallin RKP:stä vertaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeutta kuntosalijäsenmaksuihin ja pitää käsittömättömänä työntekijöiden oikeutta vähentää perusoikeuksiensa suojelemiseksi tarkoitetut jäsenmaksut!

Oikeisto on nyt Suomessa valtansa lumoissa. Vasemmisto on ajettu nurkkaan, mutta kysymys kuuluu: mitä sinä teet? Oletko valmis luopumaan perusoikeuksistasi tekemättä mitään? Miksi et reagoi, vaikka hallitus on viemässä tärkeimmät oikeutesi? Miksi et keskustele, haasta, väittele, vaikka perustuslaista ollaan tekemässä estettä yksityistämiskiimalle? Tee jotain. Reagoi!

Onneksi perustuslaki vaati niin suuren enemmistön, ettei nykyinen hallitus sitä voi kopeloida. Ja onneksi meissä on yhä voimaa vapauttamme puolustamaan. Se ei silti tarkoita sitä, että tämän hallituksen myytyä äitisi ja isoisiesi verovaroin rakennetun terveydenhuollon veroparatiiseihin yrityksille, että sitä koskaan saisi takaisin. Toivon, että ainoa valinnanvapaus mikä sinulla tulee olemaan tulevaisuudessa ei ollut viime vaaleissa annettu ääni oikeistolle.

Janne Laulumaa

Raision kaupunginvaltuuston pj.