Mentalisti Pete Poskiparta tulee Kaarinaan

Suomen ensimmäinen mentalisti Pete Poskiparta. Kuva: Suvi Kukka Kärkkäinen.

Uudestakaupungista kotoisin oleva mentalisti–taikuri Pete Poskiparta palaa kotikaupunkiinsa esiintymään osana uransa mittavinta kiertuetta. Kaarinassa hänet nähdään 2.11.

UUSIKAUPUNKI. Mentalisti Pete Poskiparta esiintyy Kaarinan Teatterissa 2. marraskuuta ja Uudenkaupungin Teatterissa lauantaina 4. marraskuuta. Esitykset ovat osa hänen uransa mittavinta Mielen magiaa-kiertuettaan, johon kuuluu yli 30 esitystä ympäri Suomen.

Hän itse kutsuu esityksiään interaktiiviseksi teatteriksi, jossa yleisö on merkittävä osa esitystä.

– Luon illuusioita korvien väliin. Näen ikään kuin katsojien silmillä, kuulen heidän korvillaan ja ajattelen heidän aivoillaan, jolloin syntyy aito tunne ajatustenluvusta ja intuitiosta, Poskiparta kertoo.

Esityksessä koetellaan Poskiparran muistin rajoja ja nähdään hänelle kansainvälistäkin huomiota tuonut numero, jossa hän tulkitsee katsojien ajatuksia silmät sidottuina.

– Se on temppu, jota olen harjoitellut vuosikausia, eikä se vieläkään ole kokonaan valmis, Poskiparta kertoo.

Myös huumori ja komiikka ovat vahvasti läsnä koko esityksen ajan.

– Mielestäni hämmästys ja nauru ovat todella lähellä toisiaan ja siksi myös mainioita kumppaneita, kunhan eivät kilpaile huomiosta keskenään, Poskiparta toteaa.

Uudenkaupungin taikurista koko kansan mentalistiksi

Poskiparta aloitti viihdyttäjän uransa jo 9-vuotiaana Uudessakaupungissa.

– Näin lastenohjelmassa lapsitaikurin, joka muutti muovisen kananmunan oikeaksi kananmunaksi. Minua ärsytti suunnattomasti, kun en ymmärtänyt, miten temppu tehtiin. Menin Uudenkaupungin kirjastoon, jossa vietin lapsena muutenkin paljon aikaa. Aloin selata taikurikirjoja ja aina kun tuli joku mielenkiintoinen temppu vastaan, painoin sen mieleen ja päätin kokeilla kotona. Sitä kananmunatemppua en silloin löytänyt, mutta nykyään toki tiedän, miten se tehdään, Poskiparta muistelee.

Pari vuotta myöhemmin eli 11-vuotiaana hän alkoi esiintyä taikurina Uudessakaupungissa. Väliin jäävät kaksi vuotta kuluivat kotona harjoitellessa. Poskiparran pikkusisko joutui niinä vuosina toimimaan koeyleisönä niin paljon, ettei siedä taikatemppuja tänä päivänä ollenkaan.

Poskiparta lähti opiskelemaan Turkuun vuonna 1994, mutta palasi Uuteenkaupunkiin vielä muutamaksi vuodeksi myöhemmin takaisin.

Mentalistiksi hän päätyi taikurin uralta sattumalta.

– Luin kirjan, jossa opetettiin muistitekniikoita. Sitten aloin käyttää niitä osana showta ja huomasin, että ne sopivat aika hyvin taikatemppujen lomaan. Lopulta sellaiset perinteisemmät taikatemput jäivät ohjelmistosta pois kokonaan, hän kertoo.

Mentalisti-tittelin hän otti käyttöön 2000-luvun alussa ensimmäisenä Suomessa.

– Mentalisteja oli kyllä Suomessa jo 70-luvulla, mutta he kutsuivat itseään silloin ajatustenlukijoiksi, Poskiparta kertoo.

Nykyään hän asuu perheineen Turussa, mutta ura vie häntä keikoille ympäri maailmaa.

– Yksi uran huippuhetkistä oli se, kun pääsin Master of Mentalism -shown avaajaksi Las Vegasissa, hän sanoo.

Kirjasta niksejä arkitilanteisiin

Syyskuussa julkaistiin Poskiparran esikoiskirja Arjen Mentalisti – Mielentaitojen kirja, joka avaa mentalistien tekniikoita, kuten muistamisen, ihmisten lukemisen ja mieleen vaikuttamisen taitoja.

Lisäksi kirjassa on harjoitteita valheenpaljastamisesta sekä ilmeiden ja eleiden tulkitsemisesta. Kirjassa on myös tutkimustietoa mielen toiminnasta sekä hauskoja ja helppoja temppuja ja kokeita, joilla lukija voi hämmästyttää sekä itseään että ystäviään.

Poskiparta itse kertoo, että on saanut lukuisia pyyntöjä vuosien varrella kirjasta, jossa opetettaisiin esimerkiksi muistin kehittämistä.

– Vaikka mentalisti esiintyjänä voikin käyttää lavalla myös puhtaasti temppuja, olen tähän kirjaan kerännyt vain niitä tekniikoita ja aiheita, jotka ovat totisinta totta ja joista on oikeasti apua arjessa, opiskelussa, työssä ja sosiaalisissa tilanteissa, kertoo Poskiparta.

Yhden kirjassakin olevan muistivinkin hän antaa Seutusanomien lukijoille:

– Ihmisille tulee tosi paljon ideoita, jotka ne unohtaa – varsinkin, jos ne tulee sellaisessa paikassa, ettei pääse kirjoittamaan niitä ylös. Helpoin tapa muistaa se asia, on siirtää jokin esine vieraaseen paikkaan ja ajatella sitä asiaa samaan aikaan. Esimerkiksi, jos saat loistavan idean illalla sängyssä ennen nukkumaanmenoa, siirrä yöpöydän lamppu lattialle ja ajattele sitä asiaa samaan aikaan. Aamulla, kun ihmettelet, miksi lamppu on lattialla, muistat, että ai niin…

Erilaisten tekniikoiden avulla Poskiparta on pystynyt esimerkiksi esityksen jälkeen luettelemaan kaikkien häntä avustaneiden ihmisten nimet. Muisti ei kuitenkaan Postiparrallakaan toimi täydellisesti, jos hän ei käytä muistitekniikoita.

– Juuri tänään unohdin yhden laukun kotiin ja vaimo joutui lähtemään hakemaan sitä, hän naurahtaa.

Ihmisten tulkinnassa mikään niksi tuo sataprosenttista varmuutta.

– Harjoiteltukin silmä erottaa vain 40–50 % toisen mikroilmeistä, mutta todennäköisyys onnistua kasvaa, kun tietää, miten niitä luetaan, hän selittää.

Esimerkiksi vaimoaan hän ei osaa lukea ollenkaan.

– Jo seurustelun alkuaikoina hän alkoi heti huomata, jos yritin jotain. Lavalla pystyy tekemään paljon sellaisia asioita, joita ei voisi tehdä arjessa. Ihminen tulee lavalle niin jännittyneenä ja aseettomana, että ottaa vastaan kaikki syötit, Poskiparta paljastaa.

Janica Vilen