Maskussa vietetään Reformaatioviikonloppua

SEURAKUNTA. 31. lokakuuta 2017 on kulunut tasan 500 vuotta siitä, kun Luther naulasi kuuluisat teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen. Reformaation merkkivuotta 2017 on muistettu monin tavoin ympäri maailmaa. Maskun seurakunnassa merkkivuoden juhliminen huipentuu Reformaatioviikonloppuun 28.–29. lokakuuta.

Lauantaina vietetään Maskun srk-talolla iltaa Keskiaikaisten ruokapitojen yltäkylläisyydestä nauttien. Illan ohjelmasta keskiaikaisine tansseineen ja tarinoineen vastaa asiantuntijana Raija Selinheimo. Ruokapuolesta huolehtii perinneruoan asiantuntija Päivi Lehtonen, ja teeman mukaisesta koristelusta paikallinen 4H-yhdistys. Teatteri SAVIRUUKKU ihastuttaa lisäksi esityksellään “Pernajan suuresta pojasta” Mikael Agricolasta. Yleisö voi halutessaan pukeutua illan teeman mukaisesti.

Samaan aikaan voi Lemun kirkossa viihtyä vaikka läpi yön, kun Uuden Testamentin lukumaraton starttaa lauantaina kello 12 ja jatkuu aina sunnuntain puoleen päivään, jolloin kirkossa alkaa kyseisen pyhän jumalanpalvelus. Raamatunluentaa voi pistäytyä kuulemaan myös vain pieneksi hetkeksi itselle sopivaan aikaan. Toisaalta voi ilmoittautua vaikkapa jonkun osuuden lukijaksikin. Tyynyjä, torkkupeittoja, virvokkeita sekä viihdykkeitä perheen pienimmille on myös tarjolla lukumaratonin ajan.

Juhlinta jatkuu sunnuntaina kello 18 Maskun kirkossa. Tällöin on keskiössä suomalainen merkkihenkilö reformaatioajalta: Mikael Agricola. Turun Lausuntakerho on valmistanut juhlavuoden kunniaksi musiikilla siivitetyn koosteen Agricolan runoudesta otsikolla “Tästäs sielus herkut”. Esitys kuuluu samalla Suomi 100 -juhlavuoden sekä Lausuntakerhon oman 70-vuotisjuhlan ohjelmistoon ja on jo kiertänyt eri puolilla maakuntaa. Nyt on siis maskulaisten vuoro päästä osallisiksi historian havinasta ja Maskun oman kuuluisuuden Hemmingin innoituksen lähteistä. Esityksen on ohjannut Maaret Perälä ja ääntämyksen asiantuntijana on toiminut professori Kaisa Häkkinen.

Muihin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, mutta Keskiaikaiset iltapidot ja oma lukuvuoro UT- maratonissa vaativat ennakkoilmoittautumisen seurakunnalle.